Jsme jako kůl v plotě, řekl Jakeš přesně před 20 lety

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
17. 7. 2009 6:51
Miloš Jakeš se nechtěně proslavil projevem z Červeného hrádku, který ukázal kdo vládne lidem v Československu
Miloš Jakeš na jedné z prvomájových oslav KSČM
Miloš Jakeš na jedné z prvomájových oslav KSČM | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Mělo to být ostré odsouzení petice Několik vět a jejích signatářů, místo toho se lidé nad projevem Miloše Jakeše na Červeném hrádku smáli a možná ho brali i jako signál, že režim, který násilím rozhání demonstrace, není tak silný, jak se zdá.

Dnes je to přesně dvacet let, co generální tajemník Ústředního výboru KSČ Miloš Jakeš v Červeném hrádku před stranickými špičkami vystoupil.

Výroky o tom, že se cítí jako kůl v plotě, o chovu bojlerů či o tom, kolik vydělává "milá holka Zagorová" už mu nikdo neodpáře.

Jakeš v projevu odsoudil petici Několik vět. V jistém smyslu byl ale i nebývale sebekritický. Přiznal například fakt, že komunisté to v Československu přehnali s utlačováním soukromého podnikání. Kritizoval třeba i poměry na sovětském venkově.

Jak se Jakešův projev dostal mezi lidi i do vysílání rádia Svobodná Evropa?

Vystoupení nahrávala Československá televize. Jejím technikům došlo, že neposlouchají jen tak nějaký projev. K tomu, že nahrávku vynesli, se "přiznali" dva - Petr Smrčka a Antonín Dekoj, který dnes vede televizní odbory. Mezi lidmi se začal šířit zvukový i video záznam.

Z ČST přes Vondru do RFE

Nahrávka se poté přes překladatele Josefa Vohryzka dostala k tehdejšímu disidentovi Alexandru Vondrovi. Ten neváhal a poslal ji do redakce rádia Svobodná Evropa.  

Sám Dekoj nechce říct, jak přesně si záznam Jakešovy řeči pořídil. Tvrdí ale, že žádné zvláštní vyšetřování nebo perzekuci v československé televizi nepocítil.

"Já už bych se k tomu dnes vracel spíš jako k paralele. Abychom si uvědomili, jak politici dříve manipulovali média a jak jimi chtějí manipulovat i dnes. Třeba tím, že chtějí zrušit koncesionářské poplatky a o penězích pro televizi rozhodovat každoročně v rámci rozpočtu," řekl Aktuálně.cz Dekoj.

Svou verzi, jak záznam unikl, má i Miloš Jakeš. Podle něj jsou z projevu vystříhané otázky přítomných a proto působí tak komicky.

"Dnes se ukazuje, že to byla tajná služba. Prostě byl zájem zdiskreditovat mě. Sestříhali to tak, aby to vedlo k mému zesměšnění. To byl smysl a cíl té videonahrávky. Přitom tam o nic směšného nešlo. Znovu říkám - reagoval a odpovídal jsem jen na dotazy," řekl Jakeš v roce 2005 v rozhovoru pro Mf DNES.

(Podívejte se, jak generální tajemník KSČ hovořil o výzvě Několik vět)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy