Velká voda vzala jedenáct životů, sčítají se škody

Domácí Domácí
25. 6. 2009 23:10
Celkem šest lidí se utopilo na Novojičínsku a Přerovsku, dalších pět dostalo infarkt
Foto: Reuters

Praha - Česko se vzpamatovává z páté velké povodně během posledních dvanácti let, která oblast severní Moravy zasáhla ve středu večer.

Záplavy po silných deštích zatím mají 11 obětí. Celkem šest lidí se utopilo na Novojičínsku a Přerovsku, dalších pět dostalo infarkt a lékaři k nim nestačili včas přijet.

Počet obětí nemusí být konečný. Toto varování záchranářů se vyplnilo ve čtvrtek večer, kdy moravskoslsezská policie rozšířila tragickou bilanci o ženu z Jeseníku nad Odrou. Zemřela na následky zdravotních komplikací v době, kdy se k ní nemohli dostat záchranáři a mezi obětmi jedné z největších vodních tragédií dostala právě číslo 11.    

Čtvrteční bilance také vypovídá o stovkách lidí, které musely opustit domovy, dvou tisících odběratelů bez plynu a stovkách zbořených domů a zahrad.

Škody? Zatím desítky milionů

Už teď je zřejmé, že škody budou obrovské. Česká pojišťovna odhaduje, že jen škody jejich klientů dosáhnou 75 milionů korun.

Voda kromě domů zasáhla také silnice. Podle odhadu Ředitelství silnic a dálnic budou na silnicích škody za stovky milionů korun. Škody v podobné výši čeká také Správa železniční dopravní cesty - její mluvčí Pavel Halla večer agentuře ČTK řekl, že dosud byly vyčísleny na 380 milionů korun.  

Na Valaškomeziříčsku pak voda na silnicích II. a II. třídy a na mostech způsobila podle Ředitelství silnic Zlínského kraje škody za 30 milionů korun. 

Postiženým povodní přislíbily pomoc i úřady. 

Čtěte více: Vládní povodňová pomoc: 1000 vojáků a 54 milionů

Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas slíbil v kraji rozdělit na 70 milionů korun. Dalších 54 milionů uvolnila vláda, která také vysílá do oblasti nabídla tisíc vojáků.

Ministerstvo obrany však poté informovalo, že Moravskoslezský kraj si vyžádal zatím jen 200 mužů, kteří začnou na zaplaveném území pomáhat v pátek.

Můžou za to bouřky

Podle odborníků  katastrofální povodeň, která byla na některých místech horší než v roce 1997, způsobila série běžných letních bouřek, které se vypršely na relativně malém území.

Zatímco běžná bouřka trvá deset, patnáct minut, pak se odsune a voda odteče, ve středu v noci na Moravě přicházela jedna bouřka za druhou.

Čtěte více: Voda nás zatím neohrožuje, hlasí obce v jižních Čechách

V ostatních oblastech je situace klidnější, ale pršet má stále. V jižních Čechách hladiny řek i přes očekávané problémy pozvolna klesají. Třetího stupně tam dosáhla Blanice v Husinci a Malše v Roudném.

 

Právě se děje

Další zprávy