Proč jste podepsal? ptal se i Bartošky pracující lid

Pavel Baroch
24. 6. 2009 15:10
Co ukázaly archivy StB o občanské petici Několik vět z léta 1989
"Kdyby se spojily všechny cigarety, které Jiří Bartoška za čtrnáct ročníků festivalu vykouřil, dalo by to vzdálenost asi jako z Prahy do Kladna," řekl Marek Eben na začátku večera.
"Kdyby se spojily všechny cigarety, které Jiří Bartoška za čtrnáct ročníků festivalu vykouřil, dalo by to vzdálenost asi jako z Prahy do Kladna," řekl Marek Eben na začátku večera. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Když herec a současný prezident karlovarského filmového festivalu Jiří Bartoška v červnu 1989 podepsal spolu s mnoha dalšími umělci a veřejnými osobami protirežimní petici Několik vět, reakce přišla hodně rychle.

Kromě toho, že musel na výslech a byl pranýřován v komunistickém Rudém právu, dostal i několik dopisů pracujících včetně anonymu, který mu vyhrožoval, že na něj plivne a ještě přidá ránu.

Dokazují to unikátní dokumenty z archivu Státní bezpečnosti, které jsou veřejnosti k dispozici v badatelně Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek.

Petice visela na nástěnce v divadle

Bartoška "objevil" petici Několik vět na konci června před dvaceti lety na nástěnce u herecké šatny v divadle Na zábradlí, kde v té době zkoušel novou hru Don Juan.

Skupina disidentů před budovou soudu v roce 1979
Skupina disidentů před budovou soudu v roce 1979 | Foto: Ivan Kyncl

"Protože jsem souhlasil s jejím obsahem, tak jsem se na volný list papíru podepsal s tím, že s touto výzvou souhlasím," uvedl později do policejního protokolu Bartoška, kterého StB vyslechla jako svědka 15. srpna 1989.

Bartoškovo jméno jako signatáře Několika vět přečetlo rádio Svobodná Evropa a následně se objevilo i v Rudém právu, kde vyšel článek "Kdo seje vítr" odsuzující petici i ty, kteří ji podepsali.

Bartošku podle záznamu z výslechu u StB nepřekvapilo, že jeho jméno citovala Svobodná Evropa. Rádio ho poprvé jmenovalo už v lednu 1989, kdy herec podepsal i petici Za propuštění Václava Havla.

Hlavní body Několika vět
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Hlavní body Několika vět

  • Propustit politické vězně
  • Zajistit svobodu shromažďování
  • Nepronásledovat nezávislé inciativy
  • Ukončit cenzuru
  • Neomezovat věřící
  • Umožnit diskusi o životním prostředí
  • Umožnit svobodnou výměnu názorů o 50. letech, srpnu 1968 a normalizaci

Přijedu si na tebe plivnout

Díky článku v Rudém právu pak Bartoška dostal tři otevřené dopisy, ve kterých ho pracující z Děčínska žádali, aby vystoupil v televizi a vysvětlil, proč podepsal výzvu Několik vět.

Mnohem drsnější byl ovšem anonym, který Bartoškovi napsal do Československé televize: "Přijedu si na tebe plivnout a dát ti po čuni."

Kdo napsal Několik vět? Nevíme

Estébáci se od Bartošky marně snažili zjistit, kdo je autorem Několika vět. Neřekl jim to ani Václav Havel, kterého bezpečnost vyslechla několik dní před Bartoškou.

"Za obsah výzvy odpovídají stejným dílem všichni, kteří ji podepsali. Jde o kolektivní stanovisko," řekl Havel do policejního protokolu v srpnu 1989. Několik vět přitom podepsaly desítky tisíc lidí, což vládnoucí špičky zaskočilo.

Na přímou otázku vyšetřovatele, kdo je autorem Několika vět, odmítl Havel odpovědět. Celý text Několika vět si můžete přečíst ZDE.

"Domnívám se, že všechny podpisy mají svou váhu, a odmítám mezi nimi diferencovat na aktivní a pasivní nebo na vůdce a svedené. Připadá mi to urážlivé k části signatářů," vypověděl Havel.

StB vyslechla 91 osob

Kromě Bartošky a Havla vyslechla Státní bezpečnost další desítky lidí. Na dobovém dokumentu je celkem 91 jmen.

Jsou mezi nimi veřejně známé osoby, jako například herci Martin Stropnický, Rudolf Hrušínský, Jan Čenský, ale také "neznámí" signatáři, třeba elektromontér Miroslav Panovský nebo invalidní důchodce Václav Hovorka.

(Podívejte se, jak generální tajemník KSČ hovořil o výzvě Několik vět)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy