Protimafiánský útvar oslaví 15 let. Ale bez Kubiceho

Sabina Slonková, Markéta Chaloupská
23. 6. 2009 13:10
Dlouholetý šéf útvaru Jan Kubice není na seznamu pozvaných
Jan Kubice
Jan Kubice | Foto: Ludvík Hradilek, Reuters

Praha - Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu budou ve čtvrtek slavit patnáctý rok své existence.

Pozvánku dostal například ministr vnitra Martin Pecina, policejní prezident Oldřich Martinů nebo šéf protikorupční policie Libor Vrba.

Na seznamu pozvaných ale chybí dlouholetý šéf protimafiánské složky Jan Kubice, který stál v čele od roku 1995. Tedy od založení útvaru, až do začátku loňského roku.

Vedení policie vysvětluje seznam pozvaných hostů tím, že oslava bude probíhat v rámci pravidelného srazu celého útvaru, a není tedy na místě zvát bývalého ředitele ani detektivy.

"Jedná se o celoútvarové shromáždění, které se koná pravidelně co půl roku a na něj se nikdy nezvou bývalí členové útvaru ani bývalí ředitelé, takže ani tentokrát není udělána výjimka," vzkázal přes tiskové oddělení současný ředitel Robert Šlachta.

Ministr vnitra Pecina naznačil, že zřejmě "zaúřadovaly" špatné vztahy. "Nevím, proč není pozvaný, to je otázka na policii. Ale asi kvůli špatným vztahům," řekl ministr.

Jan Kubice se nechal slyšet, že ho to ale vůbec nemrzí.

"Že chtějí slavit patnácté výročí bez osob, které ten útvar zakládaly, je jejich věc, ne?"

Kdo chce pít, musí přispět

V rekreačním objektu policie v Solenicích u Prahy se ve čtvrtek sejdou na čtyři stovky policistů. Podle policie přijde akce zhruba na 200 tisíc korun.

Robert Šlachta
Robert Šlachta | Foto: Vojtěch Marek

"Předpokládané náklady ve výši zhruba 200 tisíc korun budou částečně hrazeny z útvarového fondu kulturních a sociálních potřeb a částečně samotnými policisty a občanskými zaměstnanci ÚOOZ, kteří na tuto akci finančně přispěli," uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. 

Oficiálně útvar oslaví narozeniny až 1. 1. 2010.

"Pomyslnou občanku sice útvar dostane až první den roku 2010, ale touto dobou před patnácti lety již útvar naplno pracoval," dodal Hanták.

S tím ale polemizuje Kubice, který říká, že útvar byl před rokem 1995 sice zakotven v zákoně, ale naplno rozhodně nepracoval. "V tu dobu jsem tam byl pouze já. Útvar začal pracovat až v lednu 1995," upřesnil Kubice. Podle něj tedy není zcela logické, proč se oslava koná právě teď.
 

 

Právě se děje

Další zprávy