Policie zdokumentovala, jak pracují čeští extrémisté

Domácí Markéta Chaloupská, Domácí
13. 6. 2009 22:30
Aktuálně.cz získalo dokument s důvody, proč bylo zahájeno trestní stíhání
Foto: Petr Sznapka

Praha - Policie sepsala důvody, proč tento týden na několika místech v republice podnikla rozsáhlou razii proti pravicovým extremistům. 

Je zřejmé, že razii spustila po více než ročním sledování protagonistů extremistické scény.

Deseti zatčeným neonacistům, které obvinila, připisuje účast na jedenácti koncertech, které se konaly od loňského dubna do letošního února. Na akcích se hajlovalo, zpívaly nacistické texty a vykřikovala hesla podobného ražení.

Detaily o obvinění vyčetlo Aktuálně.cz z policejního dokumentu, jehož autenticitu potvrdil mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

"Je to skutečně oficiální dokument, který dostává do rukou každá obviněná osoba, včetně advokáta konkrétní osoby," řekl mluvčí o dokumentu, který nese datum 9. června, kdy zátah začal. "Chybí tam například příjmení, datum narození a místo bydliště," dodal.

Hlavní obviněný

Z jedenácti stránkového dokumentu vyplývá, že si detektivé sledovali hlavně aktivistu hnutí Martina F., který podle obvinění obchoduje s oblečením neonacistických značek a v Praze vlastní obchod nazvaný Hate Core Shop.

Tento muž figuruje v policejním dokumentu u všech koncertů a podle policistů patřil k hlavním organizátorům. Většinou zajišťoval kapely, staral se o pozvané hosty nebo dokonce na koncertech prodával oblečení s neonacistickými symboly.

O dalších obviněných, například Lukáši R., který patří mezi postavy pražské neonacistické scény, se v dokumentu píše jen na dvou místech. Jednou podle obvinění připravoval návrh letáku a jednou zařizoval pronájem sálu.

Všichni neonacisté jsou podle detektivů spojeni s Národním odporem. Na polovinu extremistů uvalil soud vazbu, zbylí jsou vyšetřováni na svobodě. Všichni čelí obvinění z trestného činu propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Trutnov, Praha, Komárov

Policie v obvinění zdokumentovala koncerty v Trutnově, ve Vysoké Srbské u Náchoda, v Ochozi u Brna, v Praze Bráníku, v Šardicích u Hodonína, v Komárově u Pardubic, v Snopoušovech u Plzně, v Příbrami, v Čečovicích u Plzně a ve dvou případech se jednalo o České Budějovice.

Foto: Petr Sznapka

První koncert se konal loni v dubnu v Trutnově. Jedním z hlavních organizátorů byl podle obvinění právě Martin F., který pozval několik neonacistických skupin, určil výši vstupného, poslal zvací sms zprávu. 

Zákon podle policejního dokumentu neonacisté porušili hned několikrát. Provolávali neonacistická hesla nebo hráli písně, které propagovaly národní socialismus.

Neonacistická Madona

Policie v obvinění popisuje mimo jiné koncert v Ochozí u Brna. Vystoupila zde švédská hvězda Saga přezdívaná jako neonacistická Madona.

Koncert podle obvinění organizoval jeden ze zatčených Robert F., kterému podle policie také připadl výtěžek z celé akce. 

Zajistit bezpečí obyvatel přijelo do Přerova celkem asi sedm set policistů. Těžkooděnce vedení policie povolalo ze tří krajů.
Zajistit bezpečí obyvatel přijelo do Přerova celkem asi sedm set policistů. Těžkooděnce vedení policie povolalo ze tří krajů. | Foto: Petr Sznapka

Krev a čest

Kvůli listopadovému koncertu v Příbrami policisté obvinil například Lukáša R.

"Instruoval objednavatele sálu ve věci smlouvy o pronájmu předmětného sálu, o náležitostech smlouvy a zpětně byl informován od objednavatele o stavu příprav sálu na hudební akci. Lukáš R. se rovněž podílel na distribuci hromadné naváděcí zprávy pro účastníky této akce," popisuje dokument policejní mluvou podrobnosti koncertu. 

Poslední koncert, který policisté při akci monitorovali, byl v únoru v Českých Budějovicích.

Vystoupila zde například slovenská neonacistická skupina skupiny Project Vandal, dále pak bývalá skupina Vlajka, která hrála skladby věnované Ianu Stuartovi Donaldsonovi, jakožto čelnímu představiteli britské neonacistické organizace Blood and Honour (Krev a čest - heslo jednotek SS a Hitlerjungend).

 

Právě se děje

Další zprávy