Oceněná aktivistka vyzdvihla vítězství gayů nad Klausem

ČTK ČTK
24. 5. 2009 21:44
Cenu Colour Planet za přínos sexuálním menšinám získala Marcela Šulcová
Marcela Šulcová s Jiřím Hromadou
Marcela Šulcová s Jiřím Hromadou | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Cenu Colour Planet za mimořádný přínos gay a lesbické menšině dnes v Paláci Akropolis převzala bývalá viceprezidentka Sdružení organizací homosexuálních občanů (SOHO) Marcela Šulcová.

Cenu jí předal loňský laureát a zároveň její dlouholetý kolega ze sdružení Jiří Hromada. Ocenění se letos udělovalo podruhé v historii.

"Ta cena patří člověku, který spolu s námi pozvedl duhový prapor," řekl Hromada. Šulcová potvrdila svou pověst skromné ženy, když prohlásila, že nebyla první ani jedinou aktivistkou za práva žen a mužů milujících lidi stejného pohlaví.

Boj za registrované partnerství

Šulcová se připojila k aktivnímu hnutí za práva homosexuálů už v roce 1990, kdy spoluzaložila a vedla první skupinu lesbických žen ve Svazu Lambda.

Marcela Šulcová

  • 1990-1991 spoluzaložila a vedla první skupinu lesbických žen ve Svazu Lambda
  • 1992-1998 předsedkyně první samostatné lesbické organizace L-klub Lambda Praha
  • 1993-1998 viceprezidentka pro ženy ve Sdružení organizací homosexuálních občanů (SOHO) v ČR
  • 1991-1998 členka redakční rady SOHO revue
  • 1991-2006 členka týmu prosazujícího zákon o registrovaném partnerství

Zdroj: ČTK/Colour Planet

Poté spolupracovala s Hromadou jako viceprezidentka pro ženy v SOHO. Od počátku se angažovala také v týmu, který prosazoval zákon o registrovaném partnerství.

Zákon o registrovaném partnerství sněmovna přijala v březnu 2006, kdy nejtěsnější většinou přehlasovala veto prezidenta Václava Klause. Ten moment patřil podle Šulcové k nejkrásnějším v jejím životě.

"Podařilo se zlomit veto pana prezidenta, který nás opravdu, ale opravdu nemá rád," řekla Šulcová napodobujíc známou dikci hlavy státu.

Poprvé se akce portálu pro homosexuální menšinu Colour Planet konala loni 17. května u příležitosti Dne proti homofobii. Před 19 lety v tento den Světová zdravotnická organizace vyškrtla homosexualitu ze seznamu duševních nemocí.

 

Právě se děje

Další zprávy