Čeští muži stáhnou náskok žen v dlouhověkosti

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
19. 5. 2009 20:37
Prognóza ČSÚ: V roce 2065 se budou ženy v ČR dožívat 91 let a muži 86,5 roku
Stáří - ilustrační záběr
Stáří - ilustrační záběr | Foto: Reuters

Praha - České ženy mají nyní naději, že se v průměru dožijí kulaté osmdesátky. U mužů je takzvaná "naděje na dožití" neboli průměrná délka života o šest let kratší.

Podle čerstvé prognózy Českého statistického úřadu budou muži v Česku náskok svých protějšků pomalu dotahovat.

"V roce 2065 se budou ženy dožívat jedenadevadesáti let a muži osmdesáti šesti a půl roku. Rozdíl mezi pohlavími se zmenší ze šesti let na čtyři a půl," komentuje výsledky statistické projekce Terezie Štyglerová z Českého statistického úřadu.

Co může za to, že se lidský život stále prodlužuje? "U nás je to z části zlepšení životního prostředí, zlepšení životního stylu, ale především pokroky ve vědě," říká Štyglerová. Zmínila třeba biologickou léčbu zhoubných nádorů či pokrok v genetice.

S rostoucí délkou života bude pokračovat i trend odkládání mateřství na pozdější dobu. Podle střední varianty, se kterou počítají statistici, se průměrný věk matek vyšplhá v budoucnu  z nynějších devětadvaceti let na jedenatřicet let.

Trend odkládání mateřství na pozdější dobu bude pokračovat
Trend odkládání mateřství na pozdější dobu bude pokračovat | Foto: Ondřej Besperát

2040 přijde babyboom

Ženy ale nebudou mít tolik dětí, aby to stačilo k přirozené obnově obyvatelstva. K tomu jsou potřeba alespoň dvě děti na jednu ženu.

Dnes na jednu ženu připadá v průměru jeden a půl dítěte. Plodnost bude pomalu narůstat až na hodnoty kolem 1,7.

Babyboom čekají statistici ve čtyřicátých letech jednadvacátého století. "To budou mít potomky lidé narození v současných silných ročnících," vysvětluje Štyglerová.

 

Právě se děje

Další zprávy