Ponižuje nás, tvrdí pěvci. Ne, jen hecuji, říká ředitel

Petra Sasínová
14. 5. 2009 20:52
Část operního souboru v Ostravě vážně obvinila ředitele Luďka Golata z vulgárního a hrubého jednání s podřízenými
V Národním divadle moravskoslezském se rozpoutal skandál. Část operního souboru vážně obvinila ředitele Luďka Golata z vulgárního a hrubého jednání s podřízenými
V Národním divadle moravskoslezském se rozpoutal skandál. Část operního souboru vážně obvinila ředitele Luďka Golata z vulgárního a hrubého jednání s podřízenými | Foto: ostrava.cz

Ostrava - Ponižuje nás, je arogantní a vulgární, tvrdí část operního sboru o Luďku Golatovi, řediteli Národního divadla moravskoslezského. Nespokojení zpěváci vycházejí na veřejnost i s dalšími vážnými obviněními.

Magistrát města Ostravy, který se hlásí do soutěže Evropské hlavní město kultury 2015, tak má nečekané starosti. Radní jsou konsternováni.

Luděk Golat tvrdí, že jde o absurdní obvinění. Nicméně členové souboru Golatovi třeba vyčítají i to, že lidi nutí do nepříjemných sexuálních scén. Tvrdí o něm, že vyhrožuje vyhazovem při jakýkoliv námitkách. Pěvce a pěvkyně vede sborista Jaroslav Pavlásek, který ředitele a režiséra Golata vyzval k okamžitému odstoupení.

Jen lidi hecuji, není to osobní, říká Golat

Ředitel připustil, že bývá při zkouškách temperamentní a expresivní, avšak jen proto, aby vyhecoval členy souboru k lepším výkonům a vcítění se do rolí. „Podobně jako fotbalovému trenérovi mi občas ujede nějaká vulgarita, ale nemyslím to osobně, nechtěl jsem nikdy nikoho urážet," tvrdí Golat.

„Pan Golat je velmi inteligentní člověk, avšak je to psychopat, sexuální deviant, který nepatří do řídící funkce, ale na léčení," řekl Aktuálně.cz  Pavlásek, který působí v opeře osmnáct let.

Prohlásil dokonce, že si na Golatovo nevhodné chování stěžovali i rodiče malých dětí, které v divadle hrají. „Zametlo se to však pod koberec," tvrdil Pavlásek.  

„O žádných stížnostech rodičů nevím. A nějakou deviací tady trpí někdo jiný, já to ale nejsem," řekl Golat.

Ředitel Národního divadla moravskoslezského Luděk Golat připustil, že bývá při zkouškách temperamentní a expresivní, avšak jen proto, aby vyhecoval členy souboru k lepším výkonům a vcítění se do rolí
Ředitel Národního divadla moravskoslezského Luděk Golat připustil, že bývá při zkouškách temperamentní a expresivní, avšak jen proto, aby vyhecoval členy souboru k lepším výkonům a vcítění se do rolí | Foto: Aktuálně.cz

Ostravský magistrát, který je zřizovatelem divadla, se situací v opeře začal zabývat. „To, co jsme slyšeli, je pro nás šok. Nebereme to na lehkou váhu. Jde o važná obvinění. Pan Golat zatím nebude v této ani příští sezóně režírovat a od 18. května si vezme dovolenou," uvedl náměstek ostravského primátora Lubomír Pospíšil z ODS.

Město mezitím nechá situaci v divadle posoudit profesionální firmou na interpersonální vztahy. Po skončení šetření rozhodne o dalším působení Golata v divadle.

Situace se vyhrotila při zkouškách opery Il soffio delle fate. Jde o dílo současného skladatele Filippa Ziganteho, který popisuje válečné hrůzy na Balkáně. Na scéně probíhá mimo jiné i znásilnění. Sboristé jako vojáci předvádějí znásilnění nad nahou kolegyní, což je mimochodem Golatova manželka

"Během zkoušek měla na prsou šlehačku, kterou museli znásilňující vojáci olizovat," líčil Pavlásek. "Je to nechutné. Je to asi první porno opera," popisoval Pavlásek. 

„Při posledních zkouškách dosáhla Golatova vulgarita a sprosťáctví neúnosné míry. Nedalo se to už snést. Počítám s tím, že z divadla odejdu," uvedl Pavlásek, kterého už podpořilo dvanáct kolegů včetně jedné sólistky.

Kritiku své režijní práce Golat od souboru moc nebere. Líčil, že autor opery z Balkánu, který se přišel podívat na zkoušky, chválil naopak jeho pojetí jako velmi poetické. "Mrzí mne však, že došlo k nedorozumění se sborem. Nechtěl jsem nikomu ublížit," dodal.

Někdy si připadáme jako ve veřejném domě, řekla zpěvačka

Sopranistka Tatiana Teslia líčila, že jí osobně Golat nic zlého neudělal, ale vadí ji, jak se chová při zkouškách ke kolegům. "Má velmi rád intimní, sexuální scény a nutí k tomu lidi. Když se někdo nechce svléknout, tak ho vyhazuje," tvrdila Teslia.

Národní divadlo Moravskoslezské

  • Národní divadlo moravskoslezské je hlavní divadelní scénou v Ostravě, zřizovatelem je město.
  • Skládá se ze dvou budov, Divadla Jiřího Myrona a Divadla Antonína Dvořáka.
  • Divadlo Antonína Dvořáka, kde sídlí operní, baletní a činoherní soubor, zahájilo svou činnost v roce 1919.
  • Režisér Luděk Golat je ředitelem od roku 1998.
  • Aktuálně nastudoval se souborem operu skladatele Filippo Zigante Dech víl, která bude mít světovou premiéru v sobotu.
  • Kvůli stížnostem souboru na jeho vulgární chování nebude už v letošní ani příští sezóně režírovat.
  • Město prošetří stížnosti a poté rozhodne o jeho dalším setrvání v divadle.

"Někdy nám připadá, že nejsme v divadle, ale ve veřejném domě. Nevím, proč by se měl kdokoliv z nás svlékat před stovkami diváků," řekla Aktuálně.cz sólistka opery Tatiana Teslia.

Právě ve čtvrtek bylo na předpremiérové zkoušce opět rušno. "Přesně podle instrukcí pana režiséra dnes hodil Saša Podolchov štangli salámu Aleši Burdovi "přímo do držky, až se mu hlava rozstříkne". Zkouška musela být přerušena. Sanitka vezla Burdu do nemocnice, asi přijde o sedm zubů," popisoval emotivně Jaroslav Pavlásek aktuální situaci. 

Náměstek Lubomír Pospíšil řekl, že za dobu jeho působení ve funkci neřešil žádné stížnosti na Golata, ani od zaměstnanců, ani od rodičů. Ve čtvrtek si ředitele pozval, aby mu vysvětlil, co se děje.

Golat se již omluvil vedení města za poškození dobrého jména a před odchodem na dovolenou se podle dohody se zřizovatelem omluví i souboru.

Golat už byl jednou odvolán

To, že se Golat projevuje poněkud neobvykle, je mezi lidmi z divadla všeobecně známo. „Je to velmi ošemetné téma. Situace je opravdu neúnosná a změna je žádoucí. Lidé se však většinou bojí o místo, proto mlčí," řekla členka Národního divadla Moravskoslezského, které redakce slíbila anonymitu.

Už v roce 2004 proběhl jeden pokus odstranit Luďka Golata z postu ředitele, mimo jiné proto, že zastával několik funkcí najednou. Minulé vedení města Ostravy ho dokonce odvolalo, ale pak ho ve výběrovém řízení opět vybralo.

„Pamatuji si, že jsme pana ředitele řešili kvůli věcným problémům a špatné komunikaci mezi ním a soubory. Na stížnosti rodičů si nepamatuji. Povídalo se všechno možné, ale to je tak asi všechno, co k tomu mohu říct," řekl předchozí náměstek Ostravy pro kulturu Zbyněk Pražák z KDU-ČSL.

 

Právě se děje

Další zprávy