Václav Havel plánuje novou Prahu. Hledá vize pro Letnou

Martina Machová Martina Machová
6. 5. 2009 0:07
Bývalý prezident si objednal projekty a vize, jak by mohla vypadat pražská Letná. Její nová tvář by pak zásadně ovlivnila podobu hlavního města
Václav Havel v atelieru architektury na Technické univerzitě v Liberci
Václav Havel v atelieru architektury na Technické univerzitě v Liberci | Foto: Martina Machová

Liberec - Před čtveřicí pozorně poslouchajících postarších pánů defilují mladíci, kteří postupně představují koncepce svých vizí. Co dál s dominantou hlavního města?

Pruh táhnoucí se od Letenských sadů přes Letenskou pláň, Chotkovy sady s královskou zahradou až na Pohořelec. S každým novým nápadem mění tato místa svůj charakter.

Začínající architekti jsou tu díky Václavu Havlovi. Právě bývalý prezident totiž rozhodl, že je potřeba najít řešení pro Letnou - jedno z klíčových míst Prahy.

A teď se s novými vizemi české metropole přijel poprvé seznámit do Liberce, mezi studenty architektury.

"Fascinuje mě, jak si všichni dobře uvědomují, že je zde potřeba promyslet celý prostor. Dokonce z pohledu reliéfu. A zamyslet se nad jeho koncepcí a definicí," zhodnotil Havel prezentace.

Mladíci jsou studenti liberecké Technické univerzity. Celkem sedm si jich vybrali architekti Miroslav Masák, Bořek Šípek a Jiří Suchomel, aby pokračovali v projektu, jehož rozbuškou bylo smetení Kaplického "chobotnice" z Letné.

Kaplický je mrtev. Šanci mají studenti

Původně měli architektonický oříšek vyřešit exprezidentovi přátelé Jan Kaplický, Miroslav Masák a Bořek Šípek. Úmrtím jednoho z nich pak dostali šanci právě adepti architektury.

Zaznívají slova zbourat, postavit, spojit, přesunout, zachovat volný prostor, oživit, utlumit. Někteří přiznávají trému. Před takovým publikem ještě nemluvili. Čtveřice, která je přitom mlčky sleduje, hlídá čas, občas se usměje, zapíše poznámku.

"Kdybych byl na jejich místě, sám bych asi nebyl tak odvážný. Například Chotkova ulice. Některé projekty by ji úplně zrušily. Stejně jako neberou jako danost osu ulice Milady Horákové," komentoval Havel. 

Zatím to jsou jen rámcové koncepce. Ale už podle nich by se hlavní město změnilo k nepoznání.

V projektech se objevují i extrémy jako třeba obrovská jáma, která má být mementem nicotnosti naší doby. Nebo návrat prehistorických mořských břehů či přestěhování svatovítské katedrály na Letnou, aby se uvolnilo historické centrum od zástupu turistů.

Projekt "nové" Prahy - Letné

  • Projekt vznikl mezi přáteli Václava Havla, jako teoretická studie
  • Původně se na něm měli podílet Jan Kaplický, Miroslav Masák a Bořek Šípek
  • Vtip byl v tom, že se jednalo o umělecké osobnosti s naprosto rozdílnými pohledy na architekturu
  • Po smrti Kaplického začali na projektu pracovat studenti architektury Technické univerzity v Liberci
  • Nyní byl Václav Havel v Liberci na první konzultaci  

Chybí vize, není knihovna

"Budete-li ale plánovat bourání, zachovejte prosím Bílkovu vilu, ona tam sice překáží, ale bylo by jí škoda," žertoval Václav Havel s autory.

Bývalý prezident tvrdí, že právě chybějící vize, kam se mají významné městské prostory ubírat, stála za zkázou Kaplického knihovny.

"Je to věc kontextu. Když nedefinujeme prostor, těžko do něj něco umísťovat, aniž by to tam trčelo," míní Havel.

"Skutečně se mi jako stavba líbila, ale ať ji postavíme kamkoli, překáží. A myslím, že to i město samo cítilo. Odhlédnu-li od tlaků a lobby, které tento případ provázely," uvedl exprezident.

Právě vyhrocená diskuze kolem knihovny stála na počátku celého projektu.

"Vše vzniklo poté, co Kaplický neuspěl s chobotnicí. Bavili jsme se, co s ní dál," líčí počátky projektu známý architekt a Havlův přítel Miroslav Masák.

"Zároveň jsem ho upozorňoval, že je tu ještě jeden úkol, který je pro Prahu atraktivní - hřbet, který se táhne od letenských sadů až nahoru na Pohořelec. To je atrakce, kterou má málokteré světové město a je ze dvou třetin nevyužitá," vzpomněl architekt.

"Václava pak nenapadlo nic chytřejšího, než že vyzval Kaplického, Šípka a mne, tedy vzájemně se odpuzující póly, abychom na tom spolupracovali," pokračuje.

Díra, ze které není nic vidět, jako symbol nicotnosti naší doby
Díra, ze které není nic vidět, jako symbol nicotnosti naší doby | Foto: Martina Machová

Nové nápady pro Forum 2000

Řešení budoucnosti jedné z nejvýznamnějších pražských dominant od tří osobností české architektury ale zůstalo jen v zárodku. 

"Když Kaplický zemřel, nešlo pokračovat, protože vtip byl ve výběru nesourodé trojice. Tak jsem řekl, zadejme to studentům," uvedl Masák.

A práce na nové tváři hřebenu, jež spojuje hned několik dominant metropole, se přesunula do libereckých atelierů na Technické univerzitě. Václav Havel zůstal garantem.

Konečné verze "nové" Prahy by měly být hotové koncem následujícího semestru. Havel s Masákem uvažují, že by je představili veřejnosti v rámci Fóra 2000. Jeho tématem má být právě architektura.

 

Právě se děje

Další zprávy