Polednová chce z vězení: Cela není pro staré a nemocné

Markéta Chaloupská
28. 5. 2009 8:00
Polednová je nejstarší českou vězenkyní u nás, je jí 87 let
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalá prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová, která si ve věznici ve Světlé nad Sázavou odpykává šest let za justiční vraždu Milady Horákové, se snaží za každou cenu dostat z cely.

Prostřednictvím svého advokáta si proto nejstarší česká vězenkyně hodlá podat žádost o přezkum toho, zda vězení odpovídá jejímu zdraví i věku. Polednové je 87 let.

"Chceme, aby soudce na základě naší žádosti prozkoumal, zda je možný výkon trestu," upřesnil její obhájce Vladimír Kovář.

"Zdravotní péči, kterou by Polednová měla mít, prostě nemá," říká advokát s tím, že se o Polednovou starají vězenkyně. "Doktor přijde, až když si podá žádanku. Je to doba, než se k ní vůbec dostane," dodává.

Polednové se také nelíbí místnost, kde je uvězněna. "Je to v přízemí, takže i když je venku teplo, tak tam je zima. Což neprospívá jejímu zdraví," míní.

Navíc prý celý pobyt ve vězení snáší velmi špatně. "Je to pro ni velmi stresující," doplňuje advokát.

Konkrétně chce Kovář napadnout rozhodnutí vězeňské služby, na základě kterého soudce městského soudu Petr Braun - který má případ od začátku na starosti - shledal, že Polednová může i přes svůj zdravotní stav do vězení. Podle obhájce ale není věznice schopná zajistit Polednové potřebnou péči.

Přísný režim?

Polednová je slovy věznické hantýrky "dvojka", což znamená, že musí dodržovat několik norem: například se může dívat jen omezeně na televizi nebo chodit na venkovní dvorek v přesně vymezený čas.

Každý den jako ostatní vězenkyně vstává v šest hodin ráno, o hodinu později dostává na pokoj snídani. Jak stráví den, záleží především na ní. Nicméně podle vězeňského řádu musí dbát o pořádek na své cele i na oddělení a zapojit se podle svých možností do společných prací.

Ven za tři roky?

Ředitelka tamní věznice Kamila Meclová v rozhovoru pro Aktuálně.cz připustila, že Polednová se může za určitých okolností dostat zpátky na svobodu. "To by ale musela mít třeba náhlou mozkovou příhodu, případně tak těžké onemocnění, pro které věznice není uzpůsobena - nejsme jednotka intenzivní péče," upřesnila.

Pokud ale Polednová za mřížemi zůstane, tak se podle Menzelové mimo areál věznice dostane nejdřív ze tři roky.  "Je odsouzená na šest let, o podmíněné propuštění si může požádat za čtyři roky. Když půjde všechno dobře, tak by se na vycházku s rodinou mohla dostat za tři roky," vysvětlila.

Další stížnost na Ústavním soudu

Na Ústavním soudu leží také stížnost Polednové, kde pochybuje o celém soudním procesu a žádá nové řízení.

O její stížnosti ale dosud nebylo rozhodnuto, i když bylo nařízeno předběžné projednání celé věci.

 

Právě se děje

Další zprávy