Univerzita zrušila přednášku exšéfa Ku Klux Klanu

Kateřina Eliášová, Markéta Chaloupská
21. 4. 2009 13:14
Setkání s Davidem Dukem organizoval Filip Vávra, který je spojován s neonacisty

Praha - Univerzita Karlova, na jejíž půdě měl v pátek přednášet někdejší vůdce rasistického hnutí Ku Klux Klan David Duke, se rozhodla na poslední chvíli setkání zakázat.

"Vzhledem k osobě pana Duka a také tomu, že není možné zakázat volný vstup na přednášku, které se dle dostupných informací chtěli zúčastnit představitelé neonacistické scény (hrozilo by tedy zneužití přednášky k jiným než výukovým účelům), bylo vystoupení Davida Duka ze strany Fakulty sociálních věd zrušeno," upřesnil Aktuálně.cz mluvčí univerzity Václav Hájek.

Celé setkání organizuje Filip Vávra, který je spojován s neonacistickým Národním odporem.

Na internetových stránkách věnovaných návštěvě organizátor uvádí, že Duke přijede propagovat svou knihu Moje probuzení. V českém překladu ji vydalo nakladatelství Kontingent Press, které v minulosti vydalo spoustu kontroverzních titulů, jako například Turnerovy deníky, které popisují povstání, po kterém bílá rasa převezme vládu v USA a pak na celém světě.

Podle internetových stránek věnovaných jeho návštěvě, má Duke v pátek a v sobotu přednášet v Praze a v neděli v Brně.

Kde přesně ale setkání proběhnou, se prý zájemci dozvědí až těsně před jejich začátkem, a to když zavolají na telefonní číslo uvedené na webu.

Co řekl podle Pavláta Duke?

  • Nacistického lékaře Josefa Mengeleho, Duke označil za vědeckého"génia"
  • Osvětim pro něj byla jen "továrna na výrobu syntetického kaučuku"
  • O Hitlerově Mein Kampfu se vyslovil, že "byl největším literárním dílem 20. století" a o poválečném norimberském procesu s nacistickými válečnými zločinci napsal, že "porušil téměř všechny hlavní zásady spravedlnosti"
  • Nacistické vyhlazovací tábory podle něj "neexistovaly"
  • Zdroj: Rádio Česko

Mengele byl vědecký génius

Proti návštěvě se například ostře ohradil ředitel Židovského muzea Leo Pavlát. Ve svém příspěvku na rádiu Česko řekl, že kauza Davida Dukea již nyní posunuje Českou republiku dále do centra soudobého rasismu, neonacismu a antisemitismu.

Připomněl také některé z jeho výroků, kdy například o jedné z klíčových postav nacismu Adolfu Eichmannovi, který byl ze svého azylu v Argentině unesen do Izraele, zde souzen a popraven, Duke řekl, že "dostal ránu pod pás".

Návštěva Duka také nadzvedla ze židle ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába (za SZ).

"V této situaci je to alarmující," řekl ČTK o chystané Dukově návštěvě ministr Kocáb. Nelíbí se mu nejen samotná možnost, aby Duke prezentoval své názory, ani načasování jeho návštěvy do období zvýšené aktivity českých pravicových extremistů.

"Tohle je další eskalace," míní Kocáb.

 

Právě se děje

Další zprávy