Konec života na svobodě. Rath chce mít lidi v ústavech

Eliška Bártová Eliška Bártová
2. 4. 2009 6:45
Středočeský hejtman zastavil rušení ústavů sociální péče
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přesně před dvěma lety odstartoval Středočeský kraj unikátní projekt. Lidé s postižením, po desetiletí zavřeni za zdmi ústavů, dostali šanci žít podle svých představ v běžné společnosti.

Kraj se pod vedením bývalého hejtmana Petra Bendla (ODS) jako první v Česku rozhodl zcela zrušit ústavy sociální péče a klientům umožnit bydlení podle jejich přání.

Lidé s postižením se začali učit samostatnosti, poznávat cenu peněz, chodit do práce a připravovat se na samostatný život v chráněných bytech.

Deník Aktuálně.cz tehdy sledoval příběhy lidí, kteří se po letech v ústavu rozhodli vrátit do "opravdového" života. Změna v nich vyvolávala nadšení a řadě z nich dala nový náboj do života, který do té doby prožívali bez soukromí a bez možností volby v ústavech s desítkami dalších lidí.

Nyní to vypadá, že jejich naděje s nástupem nového hejtmana Davida Ratha (ČSSD) skončily. "Bendlův záměr jsme stopli," říká Rath. Hejtman už má také jasnou představu, jak by péče o lidi s postižením měla vypadat. "...uvažujeme o jiném projektu: že bychom v areálu ústavu nebo poblíž vybudovali menší bytový dům."

Zároveň Rath uvedl, že zruší pouze jediný ústav - zrenovovaný zámek ve Vraném na Kladensku, který se kraji hodí pro jiné účely.

"Už tam zbylo jen pár klientů a je pravda, že ten zámek je technicky nevyhovující," říká Rath. "Z toho zámku uvažuji, že bychom udělali centrum pro školení úředníků."

Velkolepé plány

Přeměnu ústavní péče a návrat lidí s postižením z neetického prostředí ústavů v roce 2007 podpořila dokonce vláda s tím, že finance už napříště půjdou do podpory života lidí s postižením mimo ústavy.

"Místo výstavby a nákladné rekonstrukce stávajících zařízení," uvádí se ve vládním dokumentu "budou finanční zdroje směřovány k podpoře vzniku chráněných bytů a domů v přirozené zástavbě."

Středočeský kraj jako první připravil pět ústavů, které měly postupně zaniknout a lidé z nich se začali stěhovat do chráněných bytů za větší či menší dopomoci asistentů.

"Jsem pyšný, že se mi to podařilo prosadit," pochvaloval si tehdy bývalý náměstek hejtmana Josef Vacek (KDU-ČSL). "Cílový stav je, že klienti budou žít v bytech ve městech za větší či menší pomoci asistentů a budou mít zaměstnání."

Nový hejtman však avizoval, že těmto plánům je pod jeho vedením konec. Na otázku, zda bude v započatém projektu pokračovat a rušit ústavy, uvedl: "V žádném případě." S tím, že probíhající proces již vedení kraje zastavilo.

Ve středu kraj zahájil v ústavech personální změny a vypsal výběrové řízení na ředitele jednoho z ústavů ve Smečně.

Zpátky do zlatých klecí

Anička Giňová a František Adamec jako první opustili ústav. Co je teď čeká?
Anička Giňová a František Adamec jako první opustili ústav. Co je teď čeká? | Foto: Ludvík Hradilek

Hejtman David Rath v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že on sám není příznivcem návratu lidí s postižením z ústavů do života. "Z důvodu, že řada těch lidí není na takové úrovni, aby mohla žít sama, neumějí se o sebe postarat, neznají rizika ve společnosti, neznají cenu peněz, jsou mentálně slabší, je život izolovaně samostatně ve společnosti přivádí do strašných rizik."

Místo začleňování lidí s postižením do běžného světa, chce Rath stavět nové budovy v areálech ústavů. "Umím si proto představit, že v blízkosti ústavu, kde vyrostli a jsou zvyklí, budou mít svoji garsonku," prezentuje Rath své plány. "V domě s podobně postiženými, kam by ten kraj zajišťoval nákupy, vaření, měli by tu jistotu."

Kromě bytových domů plánuje nový hejtman také stavbu nových domovů důchodců a domů s byty pro lidi, kteří v 18 letech opouštějí dětské domovy.

 

Právě se děje

Další zprávy