Lékaři v Praze řekli: Zakažte modelky pod 57,3 kg

Domácí Domácí
23. 3. 2009 14:35
Anorexie a bulimie jsou problémem i v Česku, třetina žen není spokojena s tím, jak vypadá
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Ideál ženské krásy, jak ho v extrémní podobně prezentuje módní průmysl, je jedním z hlavních viníků narůstajícího počtu onemocnění mentální anorexií a bulimií.

Odborníci proto sepsali balíček opatření, který je reakcí na nedávná úmrtí modelek, jimž se stal osudným kolaps organismu způsobený dlouhodobou podvýživou. "Mohou zachránit lidské životy," tvrdí o návrzích, které minulý týden představili v Praze.

Členové Akademie pro poruchy příjmu potravy (AED) proto žádají zástupce módního průmyslu, aby se na přehlídkových molech neobjevovaly dívky mladší šestnácti let.

To by podle nich mělo zmírnit "tlak ultra-štíhlého kritéria ženské krásy na dívky v adolescenci".

Index tělesné hmotnosti

  • Body Mass Index (BMI) je jedním z vodítek, jak zjistit, zda člověk netrpí podvýživou, nebo naopak nadváhou. Schválila ho i Světová zdravotnická organizace.
  • BMI se počítá z poměru tělesné výšky a váhy. Přesto jde pouze o orientační výpočet. Hmotnost totiž není dostatečným ukazatelem. V potaz je nutno brát i věk, ale například podíl tukové a svalové hmoty, stavbu těla či pohlaví.

Stop úpravám fotografií

Nezbytné podle nich zároveň je, aby se na přehlídkových molech objevovali pouze lidé, kteří mají normální váhu podle BMI (Index tělesné hmotnosti). Plnoletá modelka měřící 175 cm by tak musela vážit více než 57,3 kg.

Mezi návrhy patří i zavedení povinných lékařských potvrzení, že modelky netrpí podváhou.

Opatření by se ovšem mělo dotknout i módních časopisů. Experti totiž požadují zákaz "technologie sloužících k manipulaci s fotografiemi, které uměle zeštíhlují postavy modelek".

Hubnout chce třetina Češek

Problém mentální anorexie a bulimie se týká i České republiky.

"V rámci 35 zemí patřila ČR mezi země s nejvyšším počtem patnáctiletých děvčat, která uvedla, že drží dietu," citují odborníci ze studie, kterou nechala zpracovat společnost HBSC.

Podle jiné expertizy touží třetina českých žen po štíhlejší postavě, aniž by brala v potaz BMI.

 

Právě se děje

Další zprávy