Prognóza: Ceny bytů sletí a vrátí se za pět let

Petr Holub
5. 3. 2009 7:28
Vize akademického pracoviště, které se specializuje na otázky bydlení
Foto: Reuters

Praha - Prognóza šéfa významného akademického pracoviště, které se specializuje na otázky bydlení, říká jasně: Pokud se Česko skutečně propadne do recese, klesnou ceny tuzemských bytů během dvou až tří let o 25-35 procent a na současnou úroveň se vrátí až po roce 2013.

Když se Česko silnému nárazu krize vyhne, sníží se ceny nejvýš o čtvrtinu. Avšak i tak se na dnešní hodnoty se vrátí za tři až čtyři roky.

"Pokles cen do 25 procent je optimistickou vyhlídkou. V řadě zemí to bude během recese mnohem horší," slyšelo Aktuálně.cz od sociologa Martina Luxe z Akademie věd.

Celý svět bez výjimky

"Lidé dosud nemají zkušenost s tím, že ceny nemovitostí mohou klesat, proto nevěří, že je to také může potkat," vysvětluje Lux.

Na semináři pořádaném společností Simply připomněl, že ceny amerických bytů poklesly od konce roku 2006, kdy začala hypotéční krize, o víc než třicet procent. Pád se přitom dosud nezastavil.

Až padesátiprocentní pokles cen nemovitostí hrozí Irsku, Španělsku a Velké Británii.

Cena za hypotéční boom

Pokles cen bytů zasáhl v roce 2008 podle Luxe skoro všechny vyspělé země. V Česku klesají od loňského července.

Pád je reakcí na rychlý růst cen, který začal na celém světě v polovině devadesátých let. Od té doby byty zdražily ve Spojených státech o polovinu, ve Francii o tři čtvrtiny, ve Velké Británii jedenapůlkrát, v Irsku dvaapůlkrát.

"Růst cen se zrychluje, když přibývá obyvatel, když se rozšiřuje nabídka hypoték a lidé začnou mít zájem o vlastnické bydlení," vypočítává Lux příčiny nedávného zdražování, které Česko sdílí s ostatními zeměmi.

Podle Českého statistického úřadu vyrostly v letech 1997-2007 ceny zdejších bytů v průměru o víc než polovinu.

Jen malá bublina

Prudký pokles cen způsobilo prasknutí spekulativní bubliny na trhu nemovitostí.

"Růst ve Španělsku, Irsku a Velké Británii byl nezdravý, proto tam došlo k prudké korekci. U nás nic tak dramatického zřejmě nehrozí," míní Lux.

Cenová bublina na českém trhu s byty naštěstí začala růst až v roce 2007, kdy se ceny bytů zvýšily z trojnásobku na čtyřnásobek průměrného ročního výdělku. Nebýt ekonomického poklesu, nemusely se dnes vůbec snižovat.

Podle Luxe nejsou propady na trhu s bydlením ve světě ničím neobvyklým.

Rychlý pád o polovinu postihl finský trh s byty počátkem devadesátých let a ceny se na tehdejší úroveň nevrátily dodnes. Unikátní jsou ovšem příklady Japonska a Německa, kde se ceny bytů postupně snižují už 18, resp. 13 let.

„U nás se však trh s vlastnickým bydlením rozvíjí teprve od devadesátých let minulého století a nic podobného jsme nezažili," připomíná Lux, že pokles cen bytů je pro Čechy zcela nová zkušenost.       

 

Právě se děje

Další zprávy