Zubová: Až zkusí Paroubek sundat vládu, budu pro? Nevím

Barbora Tachecí
22. 2. 2009 0:00
Olga Zubová: ČSSD by byla pro zelené lepší partner
Foto: Aktuálně.cz

Rozhovor - Poslankyně Olga Zubová. Žena, která na sebe výrazně upozornila během prezidentské volby před rokem, kdy se náhle nedostavila na Hrad. Onemocněla. A tím pádem ubyl jeden z jistých hlasů pro Klausova protikandidáta Jana Švejnara.

Pak už její jméno pravidelně plnilo titulky novin. Kvůli neshodám s vedením Strany zelených. Kvůli odlišnému názoru na vládní plán, jak vybírat poplatky od nemocných. Posléze kvůli odchodu z poslaneckého klubu SZ.

Z řadové poslankyně se stala "jazýčkem na vahách" - zákonodárkyní, jejíž důležitost vzrostla tak, že za ní před zásadními hlasováními ve sněmovně docházejí ministři i premiér.

Jak se změnil její život za poslední rok? Jak bude hlasovat o radaru a zač by byla ochotná potopit vládu? I o tom hovoří v obsáhlém rozhovoru pro Aktuálně.cz, který s ní vedla novinářka Barbora Tachecí.

Olga Zubová na sjezdu Strany zelených v Teplicích.
Olga Zubová na sjezdu Strany zelených v Teplicích. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Rozhovor jsme pro větší přehlednost rozdělili do několika pasáží:
Zde říká, jak na ni chtěla Jacques poslat sněmovní stráž
V této části popisuje, proč nechce spolupracovat s ČSSD
A zde vysvětluje, proč se Kocáb neměl stát ministrem

BT: Díky tomu, že jste s kolegyní Věrou Jakubkovou opustily klub Strany zelených a díky anabázi s vojenskými misemi jste ochutnala schůzky s premiérem, s ministryní obrany, s ministrem financí... Dodalo vám to na pocitu důležitosti?

Ne, to ne. Spíš nám to dodalo trochu klidu. Že pan premiér i ministři užijeme ve sněmovně i klidnější období, kdy už se nebudeme překvapovat. Jsme domluveni, že když bude mít pan premiér či další členové vlády problém s hlasováním, tak se zeptají a naopak.

Olga Zubová: Když bude premiér chtít, na kávu zajdeme.
Olga Zubová: Když bude premiér chtít, na kávu zajdeme. | Foto: Vojtěch Marek

BT: Dvě zásadní hlasování teď proběhla - vojenské mise a zdravotnické poplatky - dvě zásadní jsou před vámi - Lisabon a radar. Předpokládám, že u obou před námi máte jasno a na vašem názoru nelze nic změnit?

Ano, máme jasno. Lisabon ano, radar ne.

BT: To znamená žádné schůzky s premiérem či jednotlivými ministry pro dvě neposlušné poslankyně kvůli radaru?

Když nás pan premiér pozve na kafe, klidně. Ale my to vyvolávat nebudeme.

"Radar? V tuto chvíli v žádném případě"

BT: Zatím neznáme definitivní postoj americké vlády k radaru, ale existuje nějaká eventualita, kdy byste radarovou základnu v Brdech podpořila?

Momentálně neexistuje. Za těch podmínek, jaké jsou teď, ne.

BT: A za jakých podmínek tedy ano?

My na to máme usnesení sjezdu a máme na to zelený program a když se tím budeme řídit, tak je naše hlasování jasné.

BT: Vy už jste jednou řekla, že je pro vás nepřijatelné, aby zde byly cizí vojenské základny - ale když ta cizí vojenská základna je součástí systému kolektivní bezpečnosti, tak se vám nezdá ospravedlnitelná?

To by to posouvalo jinam, samozřejmě. Ale pokud se bavíme o tomto radaru, tak ten zatím součástí NATO není. Je tam uvažováno o nějaké vyhlídce do budoucna a to je jen vágní příslib. Pokud by radar spadal pod NATO, tak bychom naše stanovisko pochopitelně přehodnotili.

Během rozhovoru s Barborou Tachecí.
Během rozhovoru s Barborou Tachecí. | Foto: Vojtěch Marek

BT: Na jednu stranu tedy ne cizí vojenské základně v Brdech, na druhou stranu víte, že Lisabonská smlouva, které jste příznivcem, umožňuje účast cizích policistů na našem území? A zatýkat tu Čechy? To vám nevadí?

Vím, že v Lisabonské smlouvě bude víc takových momentů, které budou problematické. Nicméně jsme členy Evropské unie a potřebujeme nějakou ústavu, tak proč ne Lisabonskou smlouvu.

"Evropa není modla"

BT: Antidiskriminační zákon, který mimochodem po nás požaduje Evropská unie, už má za sebou prezidentské veto a znovu se objeví na půdě sněmovny. To, že jsou proti němu někteří občanští demokraté, nepřekvapuje, ale i váš spojenec v rebelství Ludvík Hovorka. Vy máte jasno?

Já osobně antidiskriminační zákon podpořím.

BT: "Já si myslím, že je to dost velký průlom do našeho práva a některé věci není nutné řešit speciálním zákonem, dá se to řešit v zákonech jednotlivých," řekl Hovorka. Proč podle vás nemá pravdu?

Tuto rétoriku znám, používá ji i ODS. Nicméně tuto směrnici po nás vyžaduje i Evropská unie a myslím si, že na ní není nic, proč bychom ji nemohli přijmout.

BT: Zdá se, že Evropská unie je pro vás docela modlou. Když něco chce Evropská unie, je to nejvyšší karta.

Ne, to vůbec ne. EU pro mě není modlou, ale antidiskriminační zákon pro mne není žádnou problematickou normou.

Vládní protikrizový balíček? Jsou v něm věci, které se mi líbí, říká Olga Zubová.
Vládní protikrizový balíček? Jsou v něm věci, které se mi líbí, říká Olga Zubová. | Foto: Vojtěch Marek

BT: S výjimkou radaru je dnes před vámi v hlasování něco, kde předem cítíte, že vaše hlasování bude směrem k vládním záměrům problematické?

Momentálně ne.

BT: Například se budou schvalovat protikrizové kroky vlády - co z dosavadních výstupů vám jde hodně proti srsti?

Mně se tam naopak některé kroky líbí - třeba podpora malých a středních podnikatelů a podpora zateplování domů podobně. Myslím, že to jde správným směrem.

"Důvěra vládě? Nevím"

BT: Pokud by Jiří Paroubek chtěl opět vytáhnout proti vládě a na půdě poslanecké sněmovny vyvolat hlasování o nedůvěře, máte zcela jasno o svém postupu?

Jiří Paroubek bude svá tažení proti vládě opakovat, toho jsme svědky dennodenně. Ale bude-li nějaké hlasování o nedůvěře, to tedy nevím.

BT: Ale máte jasno o svém postupu v takovém případě?

Ve zkratce:
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Ve zkratce:

Olga Zubová

  • Absolvovala filosofickou fakultu UK v Praze.
  • V letech 1983 - 1990 vyučovala na Střední stavební škole v Kutné Hoře, v letech 1990 - 2002 působila jako ředitelka cestovní kanceláře.
  • Od roku 2002 je spolumajitelkou a provozovatelkou soukromé galerie v Kutné Hoře.
  • V červnu 2006 byla zvolena do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za volební kraj Středočeský.
  • Narodila se 25. července 1959 v Kutné Hoře. Je vdaná, má dvě děti.
  • Podrobnější profil si můžete přečíst na stránkách SZ zde

Záleží na tom, z jakého titulu by byla nedůvěra vládě vyvolaná. Momentálně nemyslím, že by byla taková věc nutná nebo vhodná. Třeba se něco stane, třeba vláda udělá nějaký průšvih, kvůli kterému bude nutné jí vyjádřit nedůvěru. Ale já doufám, že to nenastane.

BT: "Není vůbec vhodné podporovat zelené v této vládě," řekla vaše kolegyně Jakubková před nějakým časem. Dnes to tedy už neplatí?

Tento výrok kolegyně Jakubkové neznám. Ale diskuse na tohle téma, kterou jsme chtěli vyvolat v Republikové radě, nikdy nenastala. A nakonec si myslím, že bychom si řekli, že ta zkušenost je dobrá, že ve vládě být máme, i když se nám nepodařilo všechno a ztratili jsme hodně bodů u voličů.

"K ČSSD máme blíž. Někdy..."

BT: Myslíte si, že sociální demokracie by byla pro stranu zelených lepší koaliční partner, než ods?

Programově ano.

BT: Co říkáte plánu ČSSD předložit poslanecké sněmovně návrh, který by povolil další rozvoj jaderné energetiky?

No tak tam bychom se se sociálními demokraty rozcházeli, stejně jako se rozcházíme s ODS.

BT: Jenže ODS s vámi byla ochotna podepsat stop stav na rozvoj jaderné energetiky a to by Jiří Paroubek nikdy nepodepsal, alespoň mi to říkal.

BT: Tak vidíte, ještě že s nimi nejsme v koalici.

 

Právě se děje

Další zprávy