Stát chce prodat zámek Štiřín. Cena 100 milionů

Sabina Slonková
5. 2. 2009 11:45
Ministerstvo zahraničí zkoumá možnosti
Zámek ve Štiříně. Přepych za 100 milionů.
Zámek ve Štiříně. Přepych za 100 milionů. | Foto: Štiřín.cz

Praha - Barokní zámek ve Štiříně, spojený od dob Miloše Zemana s vyděračskou aférou z nejvyšších kruhů a tajně namontovanými štěnicemi, bude zřejmě brzy na prodej.

Podrobněji o této aféře ZDE

Velmi vážně o tom uvažuje ministerstvo zahraničí, pod které štiřínské konferenční centrum nedaleko Prahy spadá.

"Je to reálná úvaha, zejména s přihlédnutím k finanční stránce celé věci," potvrdil Aktuálně.cz ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Jeho mluvčí Zuzana Opletalová doplnila, že resort si nyní nechal zpracovat odhad tržní ceny celého areálu. "Teprve pak padne definitivní rozhodnutí," dodala.

Co s ním?

Z neoficiálních informací Aktuálně.cz vyplývá, že úvahy, které vedení resortu nad zámkem vede, jsou jednoduché. Má vůbec ministerstvo vlastnit takový areál, nebo bude výhodnější jej prodat?

Původně diplomacie počítala s tím, že komplex využije během českého předsednictví EU.

Z toho nakonec sešlo, úředníci a politici dospěli k závěru, že štiřínský zámek nevyhovuje jejich požadavkům na rychlý transport delegací z letiště, a nadto se tam všichni ani nevejdou.

Ministerstvo by přitom za Štiřín podle redakcí oslovených realitních expertů zcela jistě inkasovalo vysoko přes sto miliónů korun.

Komfort na druhou

V areálu je barokní zámek s několika rybníky, zámecký park v anglickém stylu a několik kongresových sálů. Komplex - vybudovaný pro náročnou klientelu - slouží také jako hotel, sportoviště a místo pořádání kulturních akcí.

Krom jiných jej občas využívala česká fotbalová reprezentace.

Bič na Zieleniece 

Štiřínský zámek se na přední místa v médiích dostal už před deseti lety, kdy s ním byla spojena vyděračská aféra jednoho z poradců Miloše Zemana.

Jaroslav Novotný tehdy vydíral ředitele zámku Václava Hrubého a požadoval po něm, aby vyrobil falešné důkazy, že exministr zahraničí Josef Zieleniec korumpoval novináře.

Hrubý to odmítl a nahrávky rozhovorů, které vydírání prokazovaly, zveřejnil.

Policie sice následně potvrdila, že to bylo vydírání, potrestán ale nebyl nikdo. Konečný verdikt úřadů totiž i přes průkazné nahrávky zněl: byla to přátelsky míněná rada, kterou si Hrubý jako vydírání mylně vyložil.

Ve stejné době novináři vypátrali, že na Štiříně byla několik měsíců funkční odposlechová zařízení, a to i v konferenčních sálech, které používaly zahraniční delegace. Ani tato aféra se nikdy neobjasnila.

 

Právě se děje

Další zprávy