Zdravotní pojišťovny plánují velké slučování

Petr Holub
22. 1. 2009 17:15
Účastní se také majitel Třineckých železáren Tomáš Chrenek
Pojišťovny jsou tím, kdo platí nemocnicím za poskytnuté služby. Ilustrační snímek.
Pojišťovny jsou tím, kdo platí nemocnicím za poskytnuté služby. Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V nejbližším možném termínu se spojí zdravotní pojišťovny Agel, Hutnická, Česká národní a Metal Aliance a vytvoří tak třetí největší subjekt na trhu s pojištěním s obratem přes 20 miliard korun ročně.

Informaci, kterou Aktuálně.cz získalo ze tři nezávislých zdrojů, nevyloučil žádný z oslovených ředitelů pojišťoven či jejich tiskových mluvčích.

Ředitelé: Nevylučujeme

Na otázku, jestli fúzi vylučuje, odpověděl ředitel pojišťovny Metal Aliance Vladimír Kothera slovy: "Žádný takový projekt nemám."

O fúzi se diskutuje, připustil ředitel Hutnické zdravotní pojišťovny Zdeněk Vrožina: "Dnes jsou to jen šumy. Já nevylučuji, že někdy v budoucnu povedeme s některou pojišťovnou vážný a zcela konkrétní rozhovor na téma jak a kdy se sloučit, ale teď nic konkrétního zatím není," řekl Vrožina.

Za dva dny nenašel čas na reakci ředitel České národní zdravotní pojišťovny Jiří Bek.

Chrenek opět na scéně

Vyvracet nic nechtěl ani Tomáš Želazko, mluvčí první soukromé pojišťovny Agel, kterou loni počátkem roku zakládal podnikatel Tomáš Chrenek. "Vzhledem ke špatným zkušenostem z minulosti, nebudeme Vám nic komentovat," odvětil Želazko na dotaz Aktuálně.cz.

Magnát Tomáš Chrenek při spouštění své TV Barrandov.
Magnát Tomáš Chrenek při spouštění své TV Barrandov. | Foto: Ondřej Besperát

Želazkovi vadila formulace z loňského ledna, kdy Chrenek pojišťovnu Agel zakládal: "Jeden z těch, kteří usilují o vlastní pojišťovnu, je hutnický podnikatel Tomáš Chrenek. Upozornil na sebe účastí v netransparentních pronájmech Železničního zdravotnictví a nemocnic Olomouckého kraje," stálo v tehdejší zprávě Aktuálně.cz.

Chrenek si pronajal tři nemocnice na Olomoucku, jednu nemocnici v Praze a pět poliklinik v soutěžích, do kterých se jako zájemce přihlásila pouze jeho firma. Aktuálně.cz má k dispozici podmínky soutěží na dvacetiletý pronájem, ze kterých vyplývá, že je v Česku mohl splnit pouze Chrenkův holding.

Policie s vojáky

Spojení se zmíněnými pojišťovnami jednoznačně vyloučila pouze mluvčí Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra Hana Kadečková: "Mohu vyloučit všechny z vámi uvedených možností."

Potvrdila však informace, které už včera publikoval internetový deník Euro-online, že se uvažuje o spojení pojišťovny vnitra s Vojenskou zdravotní pojišťovnou: "Může jít o strategické úvahy v politické rovině. Správní rada o ničem podobném nejednala."

Hovorka proti Agelu

Sloučení pojišťoven, které mají za úkol zajistit zdravotní péči zaměstnancům státu, prý může zjednodušit správu pojistného. Jaký ekonomický důvod může mít spojení tří veřejnoprávních pojišťoven s jednou soukromou, však jejich ředitelé nevysvětlují.

Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka už před slučováním pojišťoven varoval. Vadí mu účast Chrenkova Agelu, který vedle pojišťovny kontroluje 11 nemocnic a pět poliklinik.

Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka
Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka | Foto: Ludvík Hradilek

Spojovat pojišťovny a nemocnice není od pádu komunismu v Evropě zvykem. Výjimkou je Velká Británie, kde státu patří monopolní pojišťovna i většina nemocnic. Tento stav naposledy kritizovala studie Euro Health Customer Index 2008, podle níž spojení pojišťoven a nemocnic snižuje kvalitu péče a komfort pacientů.

Hovorka proto sepsal novelu zákona o pojišťovnách, která zakazuje jejich slučování, pokud nezkrachují. Vláda novelu před dvěma týdny odmítla: "Navrženou změnou by bylo zcela znemožněno sloučení dvou zdravotních pojišťoven například z důvodu veřejného zájmu nebo z jiného, objektivně daného důvodu," stojí ve vládním usnesení. Vládní materiál připomíná, že ke sloučení nestačí rozhodnutí správní rad pojišťoven, souhlasit musí také ministr zdravotnictví.

Novela zamíří do sněmovny, kde může spoléhat na podporu opozice. "Zatím není jisté, jestli bude zařazena do únorové schůze," říká Hovorka.

Blogeři Aktuálně.cz píšící o zdravotnictví:

Foto: Aktuálně.cz
Bývalý ministr David Rath
Foto: Aktuálně.cz
Náměstek ministryně zdravotnictví Pavel Hroboň
Foto: Aktuálně.cz
Pediatr Ivan Peychl
Foto: Aktuálně.cz
Poradkyně WHO Hana Brixi
Foto: Aktuálně.cz
Gerontoložka Iva Holmerová
 

Právě se děje

Další zprávy