Havlův stav je přes mírné zlepšení nadále vážný

Domácí ČTK Domácí, ČTK
18. 1. 2009 12:06
Exprezident strávil klidnou noc, dál však zůstává pacientem intenzívní péče
Václav Havel
Václav Havel | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zdravotní stav exprezidenta Václava Havla, který byl počátkem týdne hospitalizován se zánětem plic v pražské motolské nemocnici, zůstává nadále vážný.

Jak oznámil Martin Holcát, šéf lékařského konzilia, které se o bývalou hlavu státu stará, Havlův stav v tuto chvíli sice není kritický, ale zlepšuje se jen mírně.

"Pan prezident spal klidně. Jedenkrát v noci rehabilitoval. Jeho stav je o maličko lepší, stále ale zůstává pacientem intenzivní péče," prohlásil Holcát. Konzilium se má sejít znovu v pondělí odpoledne.

Už v pátek lékaři zdůraznili, že Havlovo uzdravení není otázkou několika málo týdnů.

"Že za čtrnáct dní bude všechno v pořádku, to od nás opravdu neuslyšíte," zhodnotila exprezidentův stav primářka motolského oddělení ARO Martina Pelichovská. Rehabilitace Václava Havla trvala podle lékařů vždy velmi dlouho.

Martin Holcát
Martin Holcát | Foto: Ludvík Hradilek

Dvaasedmdesátiletý Havel se v motolské nemocnici podrobil na ORL klinice drobné operaci, při níž mu lékaři odstranili zánětlivé ložisko z krku. Jeho pooperační stav ale zkomplikovalo zahlenění části pravého plicního laloku.

Po celou dobu pobytu v nemocnici je bývalému prezidentovi nablízku manželka Dagmar. Na oddělení, kde Václav Havel leží, panuje přísný systém návštěv. Důvodem je mimo jiné i blížící se chřipková epidemie, která bude podle prognóz silnější než v minulých letech.

 

Právě se děje

Další zprávy