Čapkovo dílo bude k mání. Autorská práva vypršela

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
22. 12. 2008 9:10
25. prosince uplyne sedmdesát let od Čapkovy smrti

Praha - Už za několik dní bude moci kdokoli sáhnout po některém z děl Karla Čapka a vydat ho, aniž by musel žádat souhlas od dědiců jeho práv či jim cokoli platit.

25. prosince uplyne sedmdesát let od Čapkova úmrtí a podle autorského zákona se tak od ledna příštího roku stává takzvaným volným autorem. Majetková autorská práva k jeho knihám končí.

"Dále jsou ale chráněna některá osobnostní práva autora. To znamená, že dílo nesmí být použito způsobem, který by snižoval jeho hodnotu. Příkladem je třeba použití v reklamě na výrobek, se kterým by autor pravděpodobně nesouhlasil a podobně," říká expertka na autorské právo Marie Šebelová.

Přisvojit si Čapka je zakázáno i dále

Zákon trvale zakazuje i to, aby si dílo někdo přisvojil a vydal ho pod svým jménem.

"Ochrany těchto práv se přitom může domáhat kterákoliv z osob autorovi blízkých, a to i poté, co uplynula lhůta trvání majetkových autorských práv. Také se těchto práv může domáhat osoba sdružující autory nebo příslušný kolektivní správce, tedy naše agentura," říká Viktor Košut, právník agentury Dilia, která se o práva k dílům Karla Čapka stará.

Výnosy z autorských práv nechtějí odborníci specifikovat. Z jednoho vydání populárního titulu jako jsou třeba Povídky z jedné a druhé kapsy to mohou být i desítky tisíc korun.

Předseda správní rady Nadačního fondu Čapkova strž Milan Haluška doufá, že nakladatelé možnosti využijí a začnou Čapka více vydávat. "Myslím, že na to trochu čekají, v poslední době Čapka mnoho nevycházelo. Většina vydání v knihovnách a mezi lidmi vyšla ještě před rokem 2000, než se změnil autorský zákon," říká Haluška.

Díla psaná s bratrem Josefem volná nejsou

Karel Čapek už jednou volným autorem byl, právě před rokem 2000. Pak se změnil autorský zákon a prodloužil dobu trvání majetkových autorských práv z padesáti na sedmdesát let po smrti.

"To, že se Čapek stane volným autorem, bude ku prospěchu jeho díla. Stane se dostupnějším. Vydávání jeho knih nebude tak náročné," myslí si Haluška, jenž sám uvažuje, že by jeho nadační fond Čapkovy knihy nyní vydával sám nebo ve spolupráci s nějakým nakladatelem.

Volně přístupné ovšem nebude vše, co Karel Čapek napsal. Majetková autorská práva nekončí u děl, kde je spoluautorem bratr Josef. Například divadelní hru Ze života hmyzu budou divadla moci zdarma zařadit na svůj repertoár až od ledna roku 2016.

Podobné je to i u Devatera pohádek. Josef Čapek jednu pohádku sám napsal a knihu navíc provázejí jeho ilustrace.

 

Právě se děje

Další zprávy