ČSSD zvyšuje náskok. Volilo by ji dnes 43 procent lidí

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
9. 12. 2008 14:14
Průzkum: ČSSD zvýšila náskok o dalších 6 procent
Oslava manželů Paroubkových. ČSSD vs ODS - 13:0
Oslava manželů Paroubkových. ČSSD vs ODS - 13:0 | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud by se v listopadu konaly volby do Poslanecké sněmovny, s obrovským náskokem by zvítězili socialisté. Jejich preference od října vzrostly o dalších pět procent.

Vyplynulo to z pravidelného průzkumu společnosti Median, která se ptala 1306 lidí.

Z aktuálního průzkumu vyplývá, že v minulém měsíci by k volebním urnám přišla víc než polovina lidí, tedy 58 procent oprávněných voličů. To je o zhruba 6 procent méně než ve volbách v červnu 2006.

Téměř 42 procent lidí přiznala, že nemá představu, komu by ve volbách dala hlas. Z těch, kteří ale jasno mají, by 43 procent lidí volilo sociální demokracii. 

Občanští demokraté by získali 29 procent hlasů, tedy o procento méně než v říjnu. Rozdíl mezi dvěma nejsilnějšími stranami je tak dnes téměř 14 procent ve prospěch opoziční ČSSD. V říjnu to bylo 8 procent.

Komunisté by dostali důvěru 12 procent voličů, což je o necelá dvě procenta méně v porovnání s průzkumem říjnovým. Lidovce by volilo stejné množství lidí, tedy asi 6 procent dotázaných.

"Strana zelených se ocitla pod 5 % hranicí, což ale vzhledem k statistické chybě nemusí znamenat, že by se do parlamentu nedostala," uvádí zpráva Medianu.

 

Právě se děje

Další zprávy