Palas: Protekční dítě, jež zdraví první a sežene peníze

Eliška Bártová Eliška Bártová
25. 11. 2008 10:45
Co si myslí místní lidé o novém hejtmanovi
Hlavní český myslivec - moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas
Hlavní český myslivec - moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas | Foto: Ludvík Hradilek

Krnov/Město Albrechtice - Jak má nový moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas špatnou pověst v médiích, tak na něj řada obyvatel kraje nedá dopustit.

Jak pro některé zůstává exministr zemědělství politikem obchodujícím s piráty českého byznysu, tak pro místní je manažerem s kontakty a schopností sehnat peníze.

A jak je tento muž, který udělal politickou kariéru v řadách ČSSD, bývalým - i polistopadovým - komunistou, který se obklopil spolupracovníky z řad bývalých nomenklaturních kádrů, tak pro místní je stále oblíbenou postavou z lidu.

Palas za pět

K první skupině patří jeho bývalý učitel. Mluvíme s ním v den, kdy je Jaroslav Palas zvolen hejtmanem Moravskoslezského kraje.

Ve svých 85 let stále velmi bystrý Jaromír Klenor přivírá v jednom z bruntálských panelákových bytů oči, ale slzám deroucím se ven už nezabrání.

"Mě to tak bolí, že teď bude Palas vládnout s komunisty," říká muž, který socialistického exministra učil na střední zemědělské škole. "Ale co já jako jedinec proti tomu zmůžu?"

Jaromír Klenor
Jaromír Klenor | Foto: Ludvík Hradilek

Protekční dítě ministrem

Zkušenosti s bývalým žákem přiměly tohoto někdejšího třídního učitele, aby v roce 2002, kdy Palas nastoupil na ministerstvo zemědělství, napsal varovný dopis tehdejšímu premiérovi Stanislavu Grossovi.

"Velmi jsem tehdy zuřil," říká pan Klenor. "Měl jsem řadu skvělých žáků. Ti nyní kydají někde hnůj a Palas, takový pablb a protekční dítě, se stal ministrem. Bylo mi z toho smutno, tak jsem napsal premiérovi, aby věděl, jakého člověka si bere do vlády."

Pan Klenor byl jedním ze dvou učitelů, kteří se odvážili dát Palasovi na vysvědčení z maturitních předmětů pětku a současný hejtman tak musel opakovat třetí ročník.

"Byl to protekční lajdák. Jeho otec byl poslanec KSČ a platil úzus, že nikdo z kádrů nesmí propadnout," vzpomíná na sedmdesátá léta pan Klenor. "Jenže on u zkoušek neřekl ani větu. Nemohli jsme ze sebe dělat hlupáky, po ostatních studentech chtít znalosti a u Palase dělat výjimky."

Za Palase tehdy údajně přišel orodovat jeho bratr, který v Bulharsku učil děti diplomatů. "Přišel se mě zeptat, jestli by nešlo, aby Palas prošel," vzpomíná bývalý učitel.

Pan Klenor a jeho kolega však na svém rozhodnutí trvali a za to pak museli nést následky. Oba byli ze školy vyhozeni a přeřazeni do škol v jiných městech.

"Každý máme ve svém životě těžká období," komentuje tehdejší události Palas. "Mně se v té době rozváděli rodiče, proto jsem měl takové výsledky. Pak jsem ale odmaturoval jako jeden ze tří nejlepších."

Budoucí první muž kraje pak odjel za bratrem do Bulharska a tam vystudoval vysokou školu zemědělskou.

Má přece tlaky

Život Jaroslava Palase

  • Absolvoval střední zemědělskou školu, poté Vysokou zemědělskou v Plovdivu v Bulharsku
  • V roce 1981 vstoupil do KSČM, pracoval jako náměstek státního statku v Albrechticích
  • V roce 1992 se stal poslancem za KSČM. O dva roky později byl se strany vyloučen při zakládání Levého bloku
  • V roce 1995 vstoupil do ČSSD, o rok později se stal poslancem a šéfem zemědělského výboru
  • 2002-2005 byl ministrem zemědělství. Po svém nástupu provedl řadu obměn na klíčových postech. Odvolal například ředitele Lesů ČR, na jehož místo dosadil bývalého komunistu Kamila Vyslyšela. Za asistenta a poradce si Palas vybral bývalého agenta STB Vojtěcha Slówika.
  • Post ministra musel opustit po kauze Setuza, kdy bez vědomí vlády prodal 38% podíl akcií firmě Český olej ovládané Tomášem Pitrem. Policie případ odložila.
  • Palas stál také za netransparentní půlmiliardovou zakázkou na rozdělování státních dotací bez výběrového řízení.
  • V roce 2006 byl Palas kvůli těmto kauzám vyškrtnut z kandidátky ČSSD
  • Po odchodu z politiky se stal předsedou Českomoravské myslivecké jednoty a předsedou představenstva pojišťovny Halali.
  • Pomáhal lobbovat českým firmám v Bulharsku. Jména firem, pro které pracoval, však tají
  • 13.11.2008 byl zvolen hejtmanem Moravskoslezského kraje.

Na rozdíl od pana Klenora nedají komunální politici z míst, kde Palas žil, na nového hejtmana dopustit. Slabost pro něj mají nejen spolustraníci, ale překvapivě i straničtí protivníci.

"Tady to není o straně, ve které jste, ale o lidech," říká starosta Palasova rodného Města Albrechtic Luděk Volek (SNK-Evropští demokraté), jenž stál proti Palasovi v krajských volbách. "Já si ho pamatuji, jako solidního člověka a to je pro mě důležité."

Naposledy se setkali před půl rokem. "Sám zastavil a nabídl, že mi s čímkoliv pomůže," popisuje Volek. "Říkal, že má stále známé a tlaky. Přeci jenom, jakmile ty kontakty jednou má, pak je ta cesta snadná."

Díky Palasovi - ještě coby ministru zemědělství - se obci podařilo sehnat peníze na vodojem či na výstavbu místní tělocvičny. "Víme, že ty peníze přitekly díky jeho pomoci," říká starosta. "Hodně proto od něj očekáváme. Už máme plán, že bychom tady za pomoci kraje vybudovali centrum záchranné služby."

Nevyjasněné kauzy kolem pana Palase starostu nezajímají. "Nevěnoval jsem tomu pozornost," říká. "Znám ho jako příjemného člověka, který mi neublížil. Není nafoukaný a vždycky mě pozdraví první."

Moji Krnované mi rozumějí

Shovívavost nad podivnými machinacemi z doby Palasova ministrování a velká očekávání jsou vlastní i místostarostce Krnova a nově také zastupitelce kraje Aleně Krušinové. Patří do stejné strany jako nový hejtman.

Místostarostka Krnova Alena Krušinová
Místostarostka Krnova Alena Krušinová | Foto: Ludvík Hradilek

I v Krnově se totiž zdá, že Palasova image muže z lidu a schopnost sehnat peníze zázračně fungují stírají všechny škraloupy.

"Působí jako slušný člověk, na vše odpoví. I jako ministr si udělal čas přijet na členskou schůzi," říká místostarostka města, ve kterém nyní Palas s rodinou žije. "Nevím, zda říká pravdu, ale vždy to má hlavu a patu. Umí to podat tak, že mu rozumíme, proto je důvěryhodný."

A proč si ČSSD vybrala za svého lídra muže spojeného s řadou afér, který navíc tají, pro koho poslední tři roky pracoval?

"Nás nezajímalo, čím se živí," říká místostarostka. "Hlavní je, že má zkušenosti z vysoké politiky, kontakty do Prahy a umí se v tom obracet."

Peníze, miliony, stamiliony

Své schopnosti Palas v Krnově prokázal už coby ministr, kdy se mu podařilo sehnat pro město státní peníze.

"Před čtyřmi lety jsme jeho zásluhou získali 440 milionů na rekonstrukci nemocnice," pochvaluje si místostarostka Krušinová. "Myslím, že kdyby nebylo jeho, peníze bychom neměli."

Stejně tak prý pomohl i při budování průmyslové zóny. "Správce městského rozpočtu pravidelně dvakrát-třikrát týdně jezdil za Palasem do Prahy," popisuje Krušinová, jak se tehdy peníze do Krnova dostávaly. "Vím, že jednou byl kvůli průmyslové zóně s Palasem na Czechinvestu. Ale to už je pro mě příliš vysoká politika…"

S nástupem Palase na post hejtmana si Krnov, v jehož zastupitelstvu zasedá také další Palasův bratr Josef, brousí zuby na další projekty. "Osm let se tu hovoří o obchvatu Krnova," říká místostarostka. "Takže bychom chtěli, aby nám v tomhle Palas pomohl a začalo se už konečně stavět."

Důsledné zlo komunistů

Zatímco příslušníci ČSSD už plánují, do čeho všeho se se svým hejtmanem v zádech pustí, poražená ODS neskrývá smutek a obavy.

"Vadí mi, že se téměř v předvečer 17. listopadu dostaly k moci staré nomenklaturní kádry nejtvrdšího kalibru," říká Libor Nowak, krnovský zastupitel. "Je to Palasova zásluha. On je srdcem i duší stále komunista."

ODS se obává, že sociální demokraté tímto krokem otevřeli komunistům cestu zpět k moci.

"Největší obavu mám z prorůstání komunistů do velké politiky," říká Nowak. "Doufám, že nenastanou další perzekuce. Ale mám z nich strach, vždycky byli důslední a řada mých známých to odskákala. Napáchali tolik zla, že jim nyní nemůžu věřit."

 

Právě se děje

Další zprávy