17. 11. 2008? Nejtvrdší střety s radikály za osm let

Domácí Domácí
17. 11. 2008 23:05
Bilance z Litvínova: 15 zraněných, 15 zadržených
Odpoledne v Litvínově. To, co hoří, je vůz městských strážníků...
Odpoledne v Litvínově. To, co hoří, je vůz městských strážníků... | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Litvínov/Bratislava/Praha - Mohl to být den vzpomínek na událost, která před devatenácti lety změnila politické uspořádání v republice. Místo toho i světové agentury hlásí: Česko zažilo 17. listopadu zřejmě nejdrsnější pouliční střety policie s extremisty v posledním desetiletí.

Od roku 2000, kdy se pořádkové složky utkaly "v bitvě o Prahu" s radikály protestujícími proti zasedání Mezinárodního měnového fondu v hlavním městě, zřejmě nebylo násilnějšího konfliktu.

Na jeho začátku přijelo do Litvínova zhruba šest set sympatizantů Dělnické strany, kteří na zdejším náměstí protestovali proti politice vlády a přílivu migrantů. Poté se průvod pravicových extremistů vydal k místnímu sídlišti Janov, kde žije převážně romská komunita.

Rozhodující útok těžkooděnců - s podporou dělobuchů a vodního děla vyháněli extremisty dál od Janova.
Rozhodující útok těžkooděnců - s podporou dělobuchů a vodního děla vyháněli extremisty dál od Janova. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte zpravodajství z Litvínova:
Litvínov zažil drsný střet s extremisty. 15 zraněných

Policisté - nasazeno jich bylo tisíc plus členové antikonfliktního týmu, kteří se snažili ukonejšit Romy v ghettu, připravené se bránit - museli čtyři hodiny odolávat bojůvkám.

Město se proměnilo v bitevní pole, vzduchem lítalo kamení, dlažební kostky, dokonce i podomácku vyrobené granáty. Na druhé straně dělobuchy, slzný plyn, vodní děla, transportéry, nad hlavou vrtulník.

Při dalších vzájemných střetech bylo několik extremistů zraněno. Jednoho muže musela sanitka odvézt poté, co se snažil hodit zpět na policisty již odpálený dělobuch.
Při dalších vzájemných střetech bylo několik extremistů zraněno. Jednoho muže musela sanitka odvézt poté, co se snažil hodit zpět na policisty již odpálený dělobuch. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Prohlédněte si fotogalerii:
Obrazem: Slzný plyn, oheň a krev. Vítejte v Litvínově

Sedm policistů utrpělo zranění, ošetření vyhledalo i sedm extremistů a novinářka, které kámen přistál na hlavě. Policie zadržela patnáct lidí a mnohem víc nejrůznějších zbraní - od nožů přes pistole po hole pobité hřebíky. Některé našla v automobilech, které prohledávala na příjezdu do města. Jiné si extremisté schovali v popelnicích.

Pochod přívrženců krajní pravice zažilo i další město: Kopřivnice na Novojičínsku. Zhruba padesát mladých lidí v maskách a černých oděvech prošlo Kopřivnicí bez větších výtržností. "Pravděpodobně šlo o spontánní reakci na dění v Litvínově," glosovala akci mluvčí novojičínské policie Miroslava Michálková.

Extremisté i na Slovensku

Pravicoví extremisté táhli i Bratislavou. Akce však musela být záhy rozpuštěna, když jeden z řečníků začal provolávat hanlivé výroky na adresu homosexuálů a Romů. "Tyto výroky naplnily skutkovou podstatu trestného činu," řekl pro Aktuálně.sk policejní viceprezident Stanislav Jankovič.

Posléze se ukázalo, že zadržený muž, který vyzvedával bílou rasu, byl Čech.

Vpřed jenom vpřed...
Vpřed jenom vpřed... | Foto: Tomáš Adamec
Čtěte více:
Pravicoví radikálové pochodovali i Bratislavou

Sametový radar

Kromě pravicových radikálů byli 17. listopadu nejvíce vidět odpůrci radaru americké protiraketové obrany na území Česka.

Stoupenci iniciativy Ne základnám už dopoledne rozbalili transparenty u památníku 17. listopadu na Národní třídě v Praze. To naštvalo občany, kteří chtěli na místě, kde v roce 1989 totalitní policie mlátila studenty, v tichosti zapálit svíčku. "Tohle je apolitické místo, tady nemáte co dělat," bouřili se lidé.

Foto: Ondřej Besperát
Přečtěte si reportáž z podloubí:
Ne radaru, znělo Národní třídou. Emoce tišili strážníci

Pořádná strkanice začala, když aktivisté dali k pomníku věnec s nápisem "Toto je referendum. Ne základnám". Rozzlobení lidé se snažili "antiradarový" věnec z podloubí odstranit. Nakonec se jim to podařilo. Jeden z nejaktivnějších občanů věnec vybojoval a utekl s ním. Zasahovat museli městští strážníci.

Foto: Ondřej Besperát
Prohlédněte si fotogalerii:
Tak vypadala roztržka aktivistů z Ne základnám na Národní třídě

Přetlačování na Národní pokračovalo v různé intenzitě celé odpoledne. Hádky se znovu vyhrotily po páté hodině, kdy začala zde, v centru Prahy, demonstrace. Přišlo na ni zhruba šest set lidí, což zcela zastavilo dopravu, projet nemohly ani tramvaje.

Přítomní si vyslechli projevy a pak se vydali na vládu, kterou vybídli k demisi. Demonstrantům znova asistovala policie, tentokrát státní. Jednoho muže zadrželi policisté střežící budovu Strakovy akademie.

Někdy diskuse plynule přešla ve strkanici a naopak.
Někdy diskuse plynule přešla ve strkanici a naopak. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
V centru Prahy se odehrála radarová hádka

Samotný happening na Národní také neproběhl v klidu: Odpůrce radaru si vzali na mušku příznivci stavby - mezi jinými zpěvák a neúspěšný kandidát do senátu Michael Kocáb či zelená poslankyně Kateřina Jacques.

Lidé si s sebou přinesli americké vlajky a na demonstranty křičeli hesla jako "Táhněte do Ruska".

Dva občany - příznivce radaru - museli z místa odvést strážníci.

Zapálená svíčka jako symbol začátku sametové revoluce před 19 lety. Letos se však Národní třída stala spíše místem střetu příznivců a odpůrců umístění amerického radaru v Čechách.
Zapálená svíčka jako symbol začátku sametové revoluce před 19 lety. Letos se však Národní třída stala spíše místem střetu příznivců a odpůrců umístění amerického radaru v Čechách. | Foto: Ondřej Besperát
Pusťte si video:
Na Národní třídě se opět demonstrovalo. Tentokrát proti radaru

Pokojní studenti

Asi v největším klidu se tak odehrála akce tradiční pro tento den: Akce vysokoškolských studentů.

Studenti se sešli v Praze na Klárově, kde vyzvali politiky, aby jim do příštího roku - jako dárek k dvacátému výročí listopadu 1989 - dali čtyři dárky. Tedy aby stanovili jasná pravidla pro lobbing, přestali obsazovat mediální rady podle politického klíče, omezili si imunitu a přestali používat takzvané přílepky. Jimi dnes politici prosazují různé změny; jde o dodatky "přicvaknuté" k nesouvisejícím zákonům.

 

Právě se děje

Další zprávy