Posledního náčelníka StB Lorence zaměstnala Penta

Pavel Baroch
18. 11. 2008 6:30
Čtyřleté vězení si v Česku nikdy neodseděl

Praha/Bratislava - Po sametové revoluci, která vypukla před 19 lety, to vypadalo, že kariéra Alojze Lorence, posledního šéfa komunistické StB, je u konce.

Následující roky však ukázaly, že na tohoto tvůrce šifrovacího systému Varšavské smlouvy si nikdo jen tak nepřijde. Dokonce ani soud ne. Lorenc se čtyřletému vězení vyhnul a stal se úspěšným podnikatelem, kterému dala práci významná finanční skupina Penta.

"Měl jsem možnost s ním mnohokrát hovořit během jara 1990. Byl to chytrý a nebezpečný protivník," řekl v on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz někdejší studentský vůdce Václav Bartuška.

Jako jeden z prvních se zabýval činností komunistické StB. Na přelomu let 1989 a 1990 byl členem komise, která vyšetřovala zásah proti studentské manifestaci 17. listopadu na Národní třídě.

Foto: Archiv

Jak se vyhnout vězení

Lorenc to v komunistické hierarchii dotáhl až na náměstka ministra vnitra, měl na starost celou Státní bezpečnost, která v roce 1989 zaměstnávala 15 až 17 tisíc lidí.

Listopadové události zdánlivě přivodily jeho pád, Lorenc dokonce stanul před vojenským soudem v Táboře, který ho v roce 1992 za neoprávněnou internaci "nepřátelských živlů" odsoudil na čtyři roky vězení.

Jenže pak přišlo rozdělení federace, Lorenc odjel na Slovensko a jako slovenský státní příslušník odmítl do vězení nastoupit. Až do roku 1995 měl klid, pak se jeho případem začala zabývat slovenská justice, která o pět let později rozhodla, že táborský proces z roku 1992 je už promlčený.

Aspoň patnáctiměsíční podmíněný trest

Slovenský soud však nakonec i po nátlaku české strany přece jen Lorence potrestal. Za zneužití pravomoci veřejného činitele dostal v roce 2002 patnáctiměsíční podmíněný trest s odkladem na tři roky.

"Nechci diskutovat o tom, co se mělo a jak se to mělo dělat, a ctím rozhodnutí nezávislého soudu, ale nemohu připustit, že jsem zneužil pravomoci. To mne nikdy nenapadlo a je to věc, která se bytostně příčí mým zásadám," prohlásil bezprostředně po vynesení rozsudku Lorenc.

Práce pro Pentu

Alojz Lorenc, kterému bylo letos 69 let, si však nemůže stěžovat na to, že by se kvůli své estébácké minulosti a trestnímu stíhání ocitnul na okraji společnost. Naopak. Stal se z něj úspěšný podnikatel.

Práci si od něj dokonce objednala mocná investiční společnost Penta, která v Česku vlastní například Aero Vodochody včetně tamního letiště. Anebo síť prodejen Žabka.

Lorencova firma dostala zakázku na zabezpečovací systém celé počítačové sítě Penty. Podle vedení společnosti je Lorenc respektovaným odborníkem.

"Využíváme služeb řady odborníků v potřebných oblastech, mezi jinými jde zprostředkovaně i o Alojze Lorence, kterého odborná veřejnost dlouhodobě respektuje jako uznávaného experta na šifrovací systémy. Jeho společnost ale zabezpečuje výhradně ochranu dat v našem informačním systému a doporučuje a zabezpečuje jejich zdokonalení," uvedl před časem pro MF Dnes šéf společnosti Marek Dospiva.

 

Právě se děje

Další zprávy