Irský novinář natáčí o zneužívání a prostituci v Praze

Eliška Bártová Eliška Bártová
13. 11. 2008 16:35
MacIntyre odkrývá temné tváře deseti světových měst
Donal MacIntyre
Donal MacIntyre | Foto: Eliška Bártová

Praha - Po nádvoří ruzyňské věznice suverénně prochází energický mladý muž. Přesně ví, kam si stoupnout, jaký výraz nasadit. Donal MacIntyre je před kamerou zkrátka profík.

Během 15 let práce se irský novinář naučil diváky strhnout. Ale většinou sám kameru používá, aby tajně natočil lidi a situace, a odhalil tak špatnosti tohoto světa.

Za investigativní žurnalistiku získal ocenění v řadě zemí.

První týden v listopadu se poprvé zaměřil na Česko. Prahu zařadil mezi 10 oblíbených britských destinací, do kterých se vydal odkrýt jejich temné pozadí.

"Cílem je nahlédnout za turistickou fasádu," říká MacIntyre. "Nepřijeli jsme sem arogantně říci, že Praha je plná korupce, ale přijeli jsme klást otázky..."

Profík za mřížemi

Ráno schůzka s pasákem, potom rychle na setkání s bývalým elitním policistou. Poté Donald MacIntyre se dvěma kolegy nasedá do obřího džípu taxíku a vyráží směr Ruzyně.

Rozhovor s Bohumilem Ďuričkou obviněným z vraždy ve vazbě nevyšel, britský tým tedy jede natočit alespoň ilustrační záběry místa, kde čeští zločinci končí, nebo alespoň, kde by končit měli.

V ošuntělé čekárně za branou ruzyňské věznice si MacIntyre vybavuje zážitky z domu pro trpící Matky Terezy v Kalkatě, kde před lety natáčel skrytou kamerou. "Viděl jsem tam, jak používají stejné injekční stříkačky, přestože měli k dispozici tisíce nových, nepoužitých," říká MacIntyre. "Když jsem se jich ptal, proč je nemění, řekli mi, že je to vůle boží, jestli se někdo kvůli tomu nakazí AIDS nebo ne... To bylo šílené."

MacIntyre v ruzyňské věznici
MacIntyre v ruzyňské věznici | Foto: Eliška Bártová

MacIntyre pracoval v domě Matky Terezy pod utajenou identitou a poté zveřejnil záběry, na kterých je vidět, jak jsou děti týráné zaměstnanci.

Po chvíli se irský novinář vrací myšlenkami zpět do Ruzyně: přichází mluvčí věznice a postupně ukazuje cely, uzamčené chodby, samotky, vycházkový dvůr. MacIntyre se nechává natáčet za mřížemi, pózuje na dvoře před zamřížovanými okny.

Za hodinu a půl je konec, potřebné ilustrační záběry natočeny, a zpátky do centra. Tam už čeká sekretářka, od kameramana přejímá kazety a zapisuje detaily o dnešním natáčení.

Rychle si dát kávu, a pak zase do terénu. Pro MacIntyra a jeho čtyřčlenný tým končil natáčecí den v Praze až kolem půlnoci.

Zločinci před kamerou

"Praha je jediné město ze střední Evropy, které jsme si vybrali," říká MacIntyre. "Není to proto, že by byla nejhorší, nebo nejlepší, ale prostě proto, že to je oblíbená víkendová turistická destinace Britů."

Z toho vyplynul i cíl projektu: ukázat Britům odvrácenou stranu města, do kterého si jezdí bezstarostně užívat alkoholu a sexu. "Měli by si začít klást otázky, odkud ty dívky ve strip barech, kam chodí, pochází, nejsou zneužívány, není s nimi obchodováno?" říká MacIntyre. "Obchodování se ženami není to hlavní, na co jsme se zaměřili, ale na druhou stranu právě s tímto zločinem se britští turisté dobrovolně setkávají."

Díky reportáži, kterou odvysílá Channel Bravo v lednu, by se tak měli Britové alespoň částečně dozvědět, kdo jsou lidé, kteří na takovémto způsobu turistiky vydělávají.

MacIntyrův tým hovořil během tří měsíců příprav se stovkou lidí, kteří situaci v Česku znají. Během týdne stráveném v Praze se pak setkali s 25 lidmi, například s bývalými policisty, státními úředníky, ale především se členy podsvětí, pasáky, prostitutkami.

"Je pro mě důležité bavit se se zločinci, protože jedině tak zjistím, jak pracují," říká MacIntyre. "Nedoufal jsem, že se to podaří, ale díky mému týmu jsme mluvili s pasáky i jejich obětmi, a dalšími zločinci. Ale také jsme se snažili zmapovat důsledky vlivu mafie na lidi, kteří se snaží proti korupci a podsvětí bojovat."

Praha se tak zařadila po boku Miami, Kapského Města či Paříže mezi deset měst, do jejichž podsvětí chce MacIntyrův tým nechat Brity nahlédnout.

Nevidím zlo, neslyším zlo

Zároveň by ale materiál získaný mapováním pražského podsvětí měl nastavit zrcadlo samotným Čechům. "Nechceme říci, že toto město je plné korupce," říká MacIntyre. "Ale zdá se mi, že společnost v Praze neklade otázky, odkud pochází peníze, které se zde točí. A kultura, kde se nekladou otázky, není zdravá."

Policie v pečlivě hlídaném podniku Monarch rekonstruuje vraždu Václava Kočky mladšího
Policie v pečlivě hlídaném podniku Monarch rekonstruuje vraždu Václava Kočky mladšího | Foto: Ludvík Hradilek

Právě nutnost klást otázky, zajímat se o dění kolem sebe, se během přípravy reportáže ukázalo jako hlavní motiv.

"Říká se, že je to součást české kultury radši nic nevidět, neslyšet. Možná pozůstatek z dob totality," říká MacIntyre. "Ale cílem lidí by měla být snaha zlepšit místo, kde žijí. A k tomu je nutné otevřít oči a začít si klást otázky související s korupcí a kriminalitou. To je základ demokracie."

Britský tým například šokovalo zjištění, že si jistý ruský podnikatel koupil v Praze 20 bytů a zaplatil za ně v hotovosti.

"V každém městě EU by se v této situaci ptali na původ peněz. Například v Británii je toto zakázané. Tady ale nikoho nezajímalo, odkud ty peníze pochází," říká překvapeně novinář. "Přitom placení tak velkých částek v hotovosti jde ruku v ruce s kriminalitou a praním špinavých peněz. V Praze se kupují nemovitosti za velké ruské peníze, a to by mělo pražské občany zajímat."

Podle MacIntyre je také Praha specifická tím, jak se politici a významní členové společnosti stýkají s členy podsvětí.

"To Česku v očích zahraniční veřejnosti moc nepomáhá," říká novinář. "Navíc z rozhovorů s gangstery jsme měli pocit, že oni se tu cítí bezpečně, že je to tu pro ně jednoduché."

Já se vrátím

Při práci v Praze ale MacIntyre nepoužil svůj typický způsob - natáčení skrytou kameru. "Chtěl jsem pouze udělat obrázek odvrácené strany Prahy," říká. "Měli jsme přístup k lidem, se kterými jsme chtěli mluvit, takže nebylo nutné používat skrytou kameru. Je to tak lepší a bezpečnější. Radši pracuji takovýmto otevřeným způsobem."

Přitom právě skrytou metodu MacIntyre použil podle svých slov více než stokrát při své práci. A záběry získané potají mu vynesly už řadu ocenění ve Velké Británi, Francii a Španělsku.

Není však vyloučeno, že tuto metodu on, nebo kvůli jeho známé tváří spíše někdo z jeho týmu, v budoucnu k natáčení v Česku použije.

"Jsem si jistý, že sem ještě přijedu natočit nějaké reportáže," říká MacIntyre. "Ale také sem chci jet s rodinou na prázdniny. Lidé jsou tu přátelští a je to překrásné město s mimořádnou historií a úžasnou architekturou."

 

Právě se děje

Další zprávy