Ministryně chce pro Romy v Janově sto pracovních míst

Markéta Chaloupská
30. 10. 2008 12:54
Chce jim dát práci a poslat tam více pracovníků
Ministryně vlády České republiky pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková.
Ministryně vlády České republiky pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha/Litvínov - Ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková představila svůj recept, jak řešit kritickou situaci v největším romském sídlišti v zemi, v Janově v Litvínově.

Do města hodlá poslat více terénních pracovníků a také lidem z janovského sídliště zajistit více pracovních příležitostí.

V současné době zde pracují dva až čtyři terénní pracovníci. "Mým cílem je, aby jich bylo nejméně deset," říká ministryně.

A dodává, že už také kvůli pracovním místům jednala s některými firmami v regionu. "Vzniknout by mohla až stovka pracovních míst," myslí si.

Hluk a výtržnosti

Situace na sídlišti je podle obyvatel z Litvínova neúnosná. Stěžují si především na hluk a výtržnosti v ulicích. I místní úřady přiznávají, že v romské komunitě bují kriminalita.

Podle ministryně Stehlíkové se ale litvínovští nemusejí bát. "Již potřetí jsem je ujistila, že jim nehrozí žádné nebezpečí," říká.

V Litvínově dochází k opakovaným nepokojům mezi extremisty a Romy. V paměti mají obyvatelé města například 18. říjen, kdy drsný střet mezi policisty a extremisty vyvrcholil zatčením a obviněním tří lidí.

Kolem páté hodiny odpoledne se situace v Janově uklidnila. Policejní kordón doprovodil skupiny extremistů na nádraží, odkud většina z nich odjela z města.
Kolem páté hodiny odpoledne se situace v Janově uklidnila. Policejní kordón doprovodil skupiny extremistů na nádraží, odkud většina z nich odjela z města. | Foto: Stanislav Krupař

Nepovolený sraz se nepodařilo uhlídat a pravicoví radikálové málem pronikli až na romské sídliště Janov. 

Nahlásit demonstraci? Pět dní

Džamila Stehlíková také sdělila, že se chystá upravit shromažďovací zákon. Chce prosadit, aby se prodloužila časová lhůta, do kdy se musí shromáždění nahlásit. V současné době se jedná o tři dny, Stehlíková chce prosadit dnů pět.

Slibuje si od toho, že samospráva bude dřív informována, a bude tak moci dříve reagovat. Součástí novely by měl bý i výčet míst, kde se shromáždění nemohou konat.

Zmíněná norma podle ní však nezačne platit dřív než za rok. "Je to velice citlivá záležitost, musí se to pořádně prodiskutovat," vysvětluje.  
 

 

Právě se děje

Další zprávy