Jak entomolog Kučera utekl z Indie? Popisoval online

Markéta Chaloupská, mch
29. 10. 2008 18:15
Emil Kučera odpovídal čtenářům Aktuálně.cz

Praha - Entomolog Emil Kučera, který byl v Indii odsouzen za nelegální sběr brouků k tříletému trestu vězení, je už několik dní zpět v Čechách.

K útěku z indického Darjeelingu se prý rozhodl proto, že nevěřil ve spravedlnost tamních úřadů.

Při dnešním online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz přiznal, že největší problém při útěku bylo získání nepálského víza.

"Největší komplikace při útěku bylo opravdu získání nepálského víza. Úplatek pro získání nepálského víza cca 2000 rupií. Na hranici jsem se dostal najatým džípem, vlastní hranici jsem přešel pěšky, v těchto místech žádné kontroly neprobíhaly, dále v Nepálu opět najatým džípem a autobusem," popisuje Kučera.

Obviněný český entomolog je podle některých spekulací držitelem tří pasů, z nichž dva zadržel indický soud. To ale entomolog odmítl.

"S sebou jsem měl pouze jeden pas a druhý jsem měl v České republice, oba mé pasy jsou legální. Jeden je momentálně uložen u soudu v Darjeelingu. Tuto informaci lze ověřit na městském úřadě v místě mého trvalého bydliště," vysvětloval.

Indie teď zvažuje vydání nového zatykače a  podle ministerstva spravedlnosti může požádat Českou republiku o Kučerovo vydání. Vydat ho ale Česko nemusí, a zřejmě to podle dosavadních vyjádření ani neudělá.

V Indii však stále zůstává druhý z entomologů - Petr Švácha. Ten čeká na vydání výjezdního víza na české ambasádě v Dillí. Kučera si myslí, že jeho útěk nebude mít na Šváchu žádný vliv.

"Odešel jsem ve chvíli, kdy Petr Švácha byl již na ambasádě České republiky v Dillí, tedy na území ČR. Naopak, měl jsem obavy, že po odletu Petra Šváchy bude snaha mě maximálně hlídat."

Odpovězeno: 29. 10. | 17:01Autor: Jan

Otázka: Dobrý den. Vítám Vás doma! Obdivuji Vás!

Emil Kučera: Dobrý den, děkuji za povzbudivá slova.

Odpovězeno: 29. 10. | 17:04Autor: lu-pe

Otázka: Dobrý den.
Je pravda, že Vám byly v Indii zabaveny 2 pasy - každý na jiné jméno? A manželka Vám poslala z domova jiný? Myslíte, že je běžné mít několik cestovních pasů? Svádí to pak k domněnce, že Váš pobyt tam nebyl nevinný, jak prezentujete.

Díky za odpověď.

Emil Kučera: Dobrý den, opět další lži dorazily z Indie. S sebou jsem měl pouze jeden pas a druhý jsem měl v České republice, oba mé pasy jsou legální. Jeden je momentálně uložen u soudu v Darjeelingu. Tuto informaci lze ověřit na městském úřadě v místě mého trvalého bydliště.

Odpovězeno: 29. 10. | 17:07Autor: Karel

Otázka: Gratuluji k Vašemu útěku ze země, kde právo nemá ani cenu komentovat. Co by jste doporučil našim turistům, aby se do podobné situace nedostali a případně jaké by měly být jejich první krok, když se již něco takového stane ? Držím palce.
Děkuji.

Emil Kučera: Díky, v případě potíží okamžitě kontaktovat náš zastupitelský úřad a pokud by mělo dojít k nějakému soudu, najít si opravdu spolehlivého právníka, je to ovšem velice složité.

Odpovězeno: 29. 10. | 17:09Autor: MP

Otázka: Dobry den, proc jste neodjel jiz davno ? Vzdyt jste si ve vazbe urcite "uzil" dost.

Emil Kučera: Dobrý den, stále jsem věřil ve spravedlivý soud, ovšem po vynesení rozsudku 10. 9. a prvním stání odvolacího soudu 16. 10. jsem nabyl přesvědčení, že se spravedlnosti v této oblasti nedočkám.

Odpovězeno: 29. 10. | 17:12Autor: beňovský

Otázka: Pane Kučera,vím že pobyt ve vězení byl asi velmi tristní-jak se tam dá přežít? Jací jsou spoluvězni (vrahové-zločinci,nebo jen drobní pobertové) děkuji.
Jinak-vítám Vás doma.

Emil Kučera: Díky za uvítání, jak již několikrát uvedl i pan Petr Švácha, vedení věznice i naši spoluvězni se nám snažili pobyt ve vězení ulehčit. Například nejlepší právní rady za celý pobyt ve vězení nám poskytl spoluvězeň obviněný z vraždy.

Odpovězeno: 29. 10. | 17:17Autor: Daniela

Otázka: Gratuluji k útěku a návratu do vlasti, všichni Vám fandíme. V Indii jsme byli na dovolené, zarazilo nás, jaké množství byrokracie v té rozpadlé zemi mají. Jak jste se s tím potýkal? Napište také prosím, jaké je v Indii vězení (zadržovací cela) a chování dozorců, dostával jste alespoň balenou vodu?

Emil Kučera: Díky, byrokracie je v Indii je opravdu neskutečná, příkladem může být vydávání cestovního dokladu panu Petru Šváchovi, který jej měl dostat již 8. 10. Vazební cela v délce asi 50 metrů byla obývána cca 30 vězni. Místo na provádění osobní hygieny - pouze studená voda, toaleta zvlášť. Vodu jsme si připravovali pomocí desinfekčních tabletek nebo jsme si brali převařenou vodu z vězeňské kuchyně. Vedení věznice nám po zásahu ambasády vyšlo vstříc mimořádnými přídavky ke stravě, vejce, chleba, mléko.

Odpovězeno: 29. 10. | 17:26Autor: Marek

Otázka: Dobrý den,

na kolik vás přišel úplatek pro získání Nepálského víza? Jakým dopravním prostředkem ste se dostal na hranici? Jaká byla kontrola na hranicích(jak to tam vypadalo příp. ceny dalších úplatků)?
Jaká byla největší komplikace při útěku?

Děkuji

Emil Kučera: Největší komplikace při útěku bylo opravdu získání nepálského víza. Úplatek pro získání nepálského víza cca 2000 rupií. Na hranici jsem se dostal najatým džípem, vlastní hranici jsem přešel pěšky, v těchto místech žádné kontroly neprobíhaly, dále v Nepálu opět najatým džípem a autobusem.

Odpovězeno: 29. 10. | 17:28Autor: nany

Otázka: Dobrý den.Gratuluji k návratu a držím palce.Jaké tam bylo vězení?Manželovi se něco podobného stalo v Mexiku.Tehdy je konzulka dostala docela rychle domů.Oni tam vše devastují buldozery a pak je šikanovali pro pár semen.Šlo jim pouze o peníze.Dokud platili tak byl klid.Fandím Vám

Emil Kučera: Dobrý večer, děkuji. O vězení jsem již psal. Se zbytkem Vaší otázky naprosto souhlasím, s problematikou ochrany přírody v těchto zemích jste zřejmě dokonale obeznámena. S pozdravem Emil Kučera

Odpovězeno: 29. 10. | 17:31Autor: Mir

Otázka: Jestli se ještě vydáte na podobnou "dobrodružnou výpravu", budete opatrnější? U nás jsou také některé rostliny státem chráněné a existují rezervace.

Emil Kučera: S případnou další výpravou určitě nebudu spěchat. Jen bych zde zopakoval, že jsem v chráněné oblasti ani chráněné druhy v Indii nesbíral.

Odpovězeno: 29. 10. | 17:34Autor: Petr

Otázka: Dobrý den. Schvaluji Vaše jednání. Chtel jsem se zeptat, jestli Vám s utěkem pomáhala ambasada či naše tajne služby. Nebo jestli o tom vědeli předem.
Petr M

Emil Kučera: S útěkem mi nikdo nepomáhal.

Odpovězeno: 29. 10. | 17:39Autor: Ferko Perko

Otázka: Dobrý den, vítám Vás zpět :)
zajímalo by mě, jak probíhalo vaše pátrání popř. zatýkání v Indii? Namátkově jste prošel nějakou kontrolou a oni u vás našli nějaký brouci nebo na vás měli počíháno už dříve? Děkuji za odpověď

Emil Kučera: Dobrý večer, podle lesníků, kteří nás zadrželi, náš pohyb monitorovali více dní. Podle mého názoru čekali, že skutečně vstoupíme do národního parku. Když se tak nestalo, zatkli nás na hotelu ve vesnici Srikhola.

Odpovězeno: 29. 10. | 17:40Autor: l

Otázka: Jsem rad ze jste utekl, ale uprimne nechapu naivitu ind.soudu. Museli tusit ze prchnete...

Emil Kučera: Nevím, jestli to tušili, skutečností je, že jsem čekal seriózní soudní jednání a za celou dobu dlouhého čekání jsem se o nic podobného nepokusil.

Odpovězeno: 29. 10. | 17:45Autor: Jiri

Otázka: Dobrý den,
mám poměrně bohaté zkušenosti z podobných zemí a tak se ptám došlo k nepochopení náznaku k úplatku, nebo se někdo potřeboval předvést ?

Emil Kučera: Dobrý večer, o úplatek nikdo nestál, ještě před převozem do Darjeelingu nám bylo sděleno, že budeme mediální hvězdy. Můj názor je, že skutečně šlo o exemplární případ, k jehož dosažení byli lesníci rozhodnuti použít jakékoliv prostředky.

Odpovězeno: 29. 10. | 17:46Autor: ZAJDAN

Otázka: dobrý den...co si po této zkušenosti myslíte o Indech?

Emil Kučera: Uf, to je složitá otázka. Raději na ni nebudu odpovídat.

Odpovězeno: 29. 10. | 17:48Autor: Baraka

Otázka: Který okamžik na vaší cestě byl vůbec nejhorší.

Emil Kučera: V Darjeelingu to byl nespravedlivý průběh soudního jednání, na mé cestě z Indie pak získávání nepálského víza v Káthmándů.

Odpovězeno: 29. 10. | 17:52Autor: Dotaz

Otázka: Dobrý den,velice Vás podporuji ,ale zajímalo by mě jak jste provedl ten útěk?Mohl bys te k němu sdělit něco víc?

Emil Kučera: Jak jsem odešel z Indie, jsem popisoval nesčetněkrát. Samozřejmě, strach jsem měl, fyzicky byl náročný jen výstup na nepálskou hranici, jinak šlo spíše o psychické vypětí.

Odpovězeno: 29. 10. | 17:55Autor: Matýsek

Otázka: No to je vše pěkné ,ale nemyslíte že to za Vás odnese kolega který tam zůstal.Utěk o jeho odjezdu se mi zdá logičtější

Emil Kučera: Odešel jsem ve chvíli, kdy Petr Švácha byl již na ambasádě České republiky v Dillí, tedy na území ČR. Naopak, měl jsem obavy, že po odletu Petra Šváchy bude snaha mě maximálně hlídat.

Odpovězeno: 29. 10. | 18:00Autor: libor

Otázka: Dobrý den, jak hodnotíte pozitivní vyjádření pana ministra Schwarzenberga k Vašemu "útěku"? Podpořilo Vás nějak ministerstvo zahraničí?

Emil Kučera: Jsem potěšen, že mě v této chvíli podpořila tak významná osoba, jako je pan ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

 

Právě se děje

Další zprávy