Rusové ovlivňovali Čechy kvůli radaru, tvrdí rozvědka

Michal Žák Michal Žák, miz
28. 9. 2008 15:07
Vyplývá to z dokumentů Vojenského zpravodajství

Praha - Ruští agenti se loni opravdu snažili negativně ovlivnit postoj Čechů k plánované výstavbě amerického radaru v Brdech. Kromě nich ovšem na českém území působí i agenti jiných zemí.

Potvrdí to výroční zpráva vojenské kontrarozvědky, která bude zveřejněna v pondělí, oznámil v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce náměstek ministryně obrany Martin Barták.

O činnosti už ve čtvrtek informovala Bezpečnostní informační služba, podle níž se ruští zpravodajci loni snažili ovlivňovat politiky i média.

Čtěte více:
Rusko chce vyvolat v Česku odpor proti radaru, tvrdí BIS
Ruští agenti tu operují už dlouho, upozornil expert

Opozice ovšem vyrukovala s tvrzením, že šlo o načasovanou zprávu. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek dokonce napsal, že nápadně připomíná takzvanou Kubiceho zprávu, která se objevila v roce 2006 krátce před volbami do sněmovny.

Paroubek bloguje: ODS z nás dělá hlupáky! Zpráva BIS - Kubice č.2?

Barták jakoukoliv účelovost zprávy odmítá. Z dokumentů Vojenského zpravodajství podle něj například vyplývá, že se ruští agenti nakupují pozemky v blízkosti chystané základny.

Smlouva je podepsána, osud základny zůstává nejistý

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc s tím nesouhlasí. Podle něj se tak pouze vláda snaží odvrátit pozornost veřejnosti od skandálů, které ji v posledních týdnech provázejí. Na mysli měl především takzvanou aféru Vyděrač, kdy měl poslanec ODS Jan Morava shánět kompromitující materiály na politické protivníky.

Poslední vývoj: Opozice uspěla, sněmovna odhlasovala komisi k Moravovi

Ministři obrany. Vlasta Parkanová poslouchá svého kolegu Roberta Gatese.
Ministři obrany. Vlasta Parkanová poslouchá svého kolegu Roberta Gatese. | Foto: Ondřej Besperát

Smlouvu o radarové základně podepsali v červenci v Praze americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová a její český protějšek Karel Schwarzenberg. Minulý týden šéfové resortů obrany ČR a USA Vlasta Parkanová a Robert Gates zpečetili svými podpisy smlouvu SOFA, která upravuje pobyt amerických vojáků v Česku.

V souvislostech:
Parkanová podepsala smlouvu o vojácích USA v Brdech
Vojáci USA v Brdech. Víme, k čemu se strany zavázaly

Osud plánované základny však stále zůstává nejistý. Proti je totiž opozice, která požaduje referendum. Vládní plány navíc do jisté míry hatí nejistá koaliční většina. Každá z koaličních stran má totiž ve svých řadách rebely, kteří zatím nejsou rozhodnuti, zda radar v Česku podpoří.

Čtěte: ODS teď nebojuje o přežití. Zbrojí na rozpočet a radar

 

Právě se děje

Další zprávy