Reforma škol v praxi: Nejvíc o ni stojí v Olomouci

Petr Holub, Markéta Chaloupská
15. 9. 2008 10:45
Naopak zaostává Karlovarský a Královéhradecký kraj
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - O školskou reformu - jednu z priorit zeleného ministra školství Ondřeje Lišky - nejvíce stojí školy v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Právě tam získávají nejvíce evropských dotací, což je jedno z měřítek, jak se dá reforma posuzovat.

Eurodotace totiž financují přesně to, co je cílem reformy - tedy výuku jazyků, internetu nebo školení na moderní pedagogické postupy.

A když budeme školy hodnotit podle tohoto postupu, zjistíme, že nejaktivnější jsou ve zmíněném Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Oproti tomu zaostávají školy na Karlovarsku a na Královéhradecku.

V rámci první výzvy Operačního programu pro vzdělání a konkurenceschopnost na léta 2007 až 2013 žádali olomoučtí přes čtyři sta milionů. To je vzhledem k počtu obyvatel téměř dvojnásobek, než chtějí školy v Moravskoslezském kraji, které se v pomyslném žebříčku umístily na druhém místě.

Pořadí krajů zachycuje následující tabulka. Článek pokračuje pod ní.

Dotace za 50 miliard

Do českého školství má díky penězům z Bruselu přitéct částka okolo 50 miliard korun.

Ministr Ondřej Liška chce jejich pomocí především změnit reformu. Dostane se na všechny kraje, protože se finance rozdělí podle počtu obyvatel.

Výsledky z první výzvy do velké míry odráží čerpání dotací z období 2004 až 2006, kdy se peníze z Bruselu rozdělovaly podle kvality projektů.

Při tehdejší zkoušce, kdy se čerpalo řádově méně dotací, byl rovněž zdaleka nejlepší Olomoucký kraj, po něm následovala Vysočina a severní Čechy. Na Ústecku a Liberecku však tentokrát dobrý výsledek nezaznamenali.

Více čtěte zde: Reforma škol je nejdál na Olomoucku. Hradec propadá

Střední Čechy jdou vzhůru

Obecně se dá říct, že žádat peníze z Bruselu se v posledních letech víc naučily kraje s větším počtem obyvatel, a ty malé mají problémy.

O tom svědčí čísla Středočeského kraje, který si ve srovnání s minulým rozpočtovým obdobím polepšil nejvíc. Jeho úředníci patří k výjimkám, protože dokázali školám v první výzvě nabídnout alespoň polovinu evropských peněz, které jim přidělilo ministerstvo školství. 

Méně výkonná je naproti tomu samospráva například v Královéhradeckém nebo Karlovarském kraji. Ještě víc to platí pro tamní školy, které dokonce žádají méně peněz, než má kraj k dispozici.

Jediná pomoc - z Evropy

Evropské fondy patří podle politologa Dana Marka z Univerzity Palackého k nejvýznamnějším zdrojům externích příjmů a prakticky jsou jediným zdrojem, ze kterého je možné reformu financovat.

Ty jsou dnes pro školy nezbytné, protože státní dotace spíše slábnou. V letošním roce stagnovaly, i když inflace zvýšila jejich náklady o sedm procent.

Na příští rok slíbil ministr Liška nárůst státních dotací o víc než čtyři miliardy, a jeho resort tak patří k těm výjimečným, kde nebudou příjmy stagnovat, nebo dokonce klesat. Tento nárůst však bude jen o málo větší než částka, která by pokryla očekávaný růst cen v příštím roce.

 

Právě se děje

Další zprávy