V srpnu 68 fotil sovětské tanky v Brně. Bál se?

Jiří Hloušek, spolupracovník Aktuálně.cz
19. 8. 2008 13:34
Na otázky čtenářů odpovídal fotograf Miloš Gregor
Brněnský fotograf Miloš Gregor
Brněnský fotograf Miloš Gregor | Foto: Blanka Sadílková

Brno - Když před čtyřiceti lety obsadila Rudá armáda Brno, potkal tehdy jednadvacetiletý student Miloš Gregor první "spřátelené" vojáky při cestě tramvají do práce.

"V srpnu jsem pracoval na Brněnském výstavišti ve fotooddělení na prázdninové praxi," vzpomíná Gregor. Rudoarmějce shodou okolností spatřil poprvé na náměstí Rudé armády, dnešním Moravském náměstí.

"Vypadali jak z filmů z roku čtyřicet pět, byli nízké postavy, jen mě překvapila barva uniforem, protože filmy bývaly černobílé," vybavuje si Gregor. Do práce dojel už jen pro fotoaparát a vyrazil do ulic fotit.

V srpnu 1968 jako student
V srpnu 1968 jako student | Foto: Miloš Gregor

"Necítil jsem se jako hrdina, ani jsem nejel na tanku. Fotil jsem Praktinou s objektivem 135 mm, což bylo tak akorát, abych nebyl moc blízko," říká Gregor.

Neudělal tisíce fotek, nemohl si to ani dovolit. "Měl jsem totiž jenom dva kinofilmy, a proto jsem musel šetřit," vysvětluje.

  • Podívejte se: Co nafotil Miloš Gregor

Bál se sovětských vojáků? Mluvil s nimi? Co říkali o okupaci? Nebyl ve větším nebezpečí, když je fotografoval? Jaký byl osud jeho snímků? Co všechno během prvních dnů invaze vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 zažil?

Pamětník Miloš Gregor odpověděl na otázky čtenářů dnes od 14:00 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy