Umím dobře česky? Na cizince čeká cvičný test

Hana Pražáková
11. 8. 2008 0:30
Testy na jazykových školách začnou v září

Praha - Již za necelý měsíc budou moci první cizinci, kteří chtějí žádat o udělení trvalého pobytu v České republice, složit jazykovou zkoušku z češtiny. Její úspěšné absolvování bude od Nového roku nezbytnou podmínkou pro všechny, kteří se hodlají v Česku trvale usadit.

Přiblížit průběh zkoušky i její podobu mají nové webové stránky Čeština pro cizince, které spustilo ministerstvo školství. Stránky mají i anglickou mutaci.

Web také radí, jak se na zkoušku připravit. A umožňuje orientační otestování na nečisto. To cizincům naznačí, jaké jsou jejich znalosti a zda by při zkoušce uspěli.

Lidé žádající o trvalý pobyt budou muset rozumět předpovědi počasí, inzerátům či informacím na dveřích lékařů, umět vyplnit reklamační formulář.

Vzorový test na nečisto ZDE.

Čtěte také: Cizinec musí umět česky, pak tu může žít, řekla vláda

Oficiálně musejí cizinci žádající o udělení trvalého pobytu v Česku zvládnout nejlehčí úroveň komunikace označovanou jako A1. Ta se skládá z poslechu, čtení, ústní interakce, samostatného ústního a písemného projevu.

Cizincům radí obrázky

Ukázka úkolů
Autor fotografie: MŠMT

Ukázka úkolů

Muž plave. Nebo: Muž skáče do vody.

Předpověď počasí na zítra: bude oblačno, přeháňky, déšť. Teplota kolem 15 °C. Odpovězte: Zítra bude pršet. Ano/Ne

Prodám byt 1+kk po rekonstrukci. Klidná lokalita. Park a zastávka MHD blízko. Zn.: Cena dohodou. Odpovězte: Tento byt má dva pokoje. Ano/Ne

 

V písemné části zkoušený třeba vybírá odpověď na otázku vycházející z běžných nápisů: "Opravy bot na počkání! Do druhého dne: sleva 5 %," zní text. K němu zkoušený vybere odpověď ano/ne k tvrzení: "V rychloopravně opraví boty hned."

V další části mají cizinci přiřadit k obrázkům odpovídající větu: Například u obrázku malého cyklisty mají na výběr: "Kluk jede autem" nebo "Kluk jede na kole". Následuje doplňování tázacích příslovcí, popis obrázku a poslech krátkého textu.

Aby uchazeč uspěl v písemné části, musí z každé dílčí části zvládnout alespoň šedesát procent úkolů.

"Ústní část zkoušky A1 trvá deset minut bez přípravy. Skládá se ze tří částí," píše se v úvodu modelové verze testu. Minimálně na první dva úkoly se uchazeči o udělení trvalého pobytu mohou předem připravit poměrně dobře.

Popiště místo, kde žijete

Prvním bodem ústní části je představení, následuje popis blízké osoby a místa, kde dotyčný žije. Poslední část je dobře známá všem, kteří z nějakého cizího jazyka skládali státní zkoušku nebo maturitu: Cizinci si vylosují některé z patnácti témat, o němž pak budou hovořit. Stejně jako v písemné části jim budou nápomocné obrázky.

Možnost složit zkoušku na některé z vybraných jazykových škol budou mít cizinci už od prvního září. Termíny zkoušek budou školy vypisovat dle zájmu žadatelů. Testy budou školy dostávat centrálně, takže by zkoušené neměly ničím zaskočit.

"Primárně jde o to, aby cizinec nemusel čekat na vyzkoušení neúměrně dlouho," uvedla mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová s tím, že žádné centrálně stanovené termíny nebudou.

Ústní část: V kavárně: Petr: Ahoj Jano, jsi to ty? Jana: Ahoj Petře, jsem to já. To jsem ráda, že tě vidím. Chodíš do téhle kavárny často? P: Ano. Čekám teď na svého kolegu z práce. Co tady děláš ty? J: Čekám na kamarádku. Otázky k poslechu viz obrázek.
Ústní část: V kavárně: Petr: Ahoj Jano, jsi to ty? Jana: Ahoj Petře, jsem to já. To jsem ráda, že tě vidím. Chodíš do téhle kavárny často? P: Ano. Čekám teď na svého kolegu z práce. Co tady děláš ty? J: Čekám na kamarádku. Otázky k poslechu viz obrázek. | Foto: MŠMT

Přestože je vyžadovaná znalost češtiny jen základní, bude samotná koordinace zkoušky probíhat právě v tomto jazyce. "Instrukce ke konání zkoušky budou stručné," říká Böhmová.

První pokus o složení zkoušky hradí na základě poukazu vystaveného ministerstvem vnitra stát. Ten, kdo uspěje na poprvé, zkoušku nehradí. Pokusy budou na ministerstvu k mání od září. Množství dalších pokusů není omezeno, uchazeče o trvalý pobyt však přijdou na 1500 korun. Opakování zkoušky je možné i na jiné ze škol, které testování nabízejí.

Povinnost skládat zkoušku se nevztahuje na občany Evropské unie, Norska, Islandu, Lichtenštejnska, Švýcarska a jejich rodinné příslušníky.

Čtěte také: Uzavřít manželství bude pro cizince v Čechách snadnější

 

Právě se děje

Další zprávy