Rozhovor o StB: Vyšetřovací vazba je stále v provozu

Petr Holub
2. 8. 2008 10:00
O minulosti s ředitelem Ústavu pro výzkum totality
Ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček
Ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Experti Ústavu pro studium totalitních režimů sestavili seznam budov, kde měla StB kanceláře a kde vyšetřovala a týrala své oběti.

"Centrála byla na hlavní správě kontrarozvědky, tehdy hlavní správě Státní bezpečnosti. Sídlila až do začátku roku 1990 v Thákurově ulici na Praze 6. Budově se říkalo "kolej". Byla tam centrála, III. správa, hlavní správa kontrarozvědky a některé servisní útvary, například archiv. Rozvědka sídlila v poslední fázi v Kobylisích," popisuje hlavní sídla komunistické tajné služby ředitel ústavu Pavel Žáček.

Foto: Ludvík Hradilek
Pavel Žáček poskytl deníku Aktuálně.cz obsáhlý rozhovor, který jsme pro lepší orientaci rozdělili do několika kapitol.
ZDE naleznete první část interview, ve které hovoří o tom, jak vlastně "meč" strany fungoval
Zde naleznete část, v níž popisuje, proč společnost rezignovala a houfně spolupracovala

A.cz: Měla někdy StB vlastního ministra, anebo šéfa nezávislého na ministrovi vnitra?

Pouze na přelomu čtyřicátých a padesátých let byl Sbor národní bezpečnosti podobně jako KGB samostatným resortem. Později se stal součástí ministerstva vnitra a Státní bezpečnost byla navíc kvůli dělbě moci řízena několika náměstky. Větší roli hrál první náměstek, ale zčásti se podílel ministr i jiní náměstci.

Po zkušenosti z padesátých let už třeba nechtěli dát dohromady zpravodajskou techniku s výkonným aparátem, který dělal agenturní a zpravodajskou činnost.

Zatknout, zavřít, vyšetřit

A.cz: Ve východním Německu mohla Stasi člověka zatknout, mohli ho zavřít do vyšetřovací vazby a tam ho nechat, jak dlouho chtěli. U nás měla StB stejnou pravomoc?

Ano, měla. Ale ta pravomoc šla napříč různými útvary, které byly podřízeny různým náměstkům. Důležité je pochopit moc těch náměstků, kteří byli víc klíčoví než sám ministr. Z toho se dá jasně vyčíst, kdo měl v jaké době jakou moc.

A.cz: Kde měla StB vyšetřovací věznici?

Správa vyšetřování sídlila v Bartolomějské ulici 10, kde vznikl po roce 1989 Ústav pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu. Odbory měla po celé republice na krajských správách.

Na muzeum není místo

A.cz: Lidé tam byli i zavření?

V padesátých letech mělo ministerstvo národní bezpečnosti své věznice, a tam si mohli dělat nekontrolovaně, co chtěli. I když i později měli v Ruzyni jedno nebo dvě patra, tam měli lidi ve vazbě a mohli je vyšetřovat.

Ale jakmile vazba skončila, museli je předat Správě nápravné výchovy, tedy už do jiného resortu. Existovaly ovšem dohody, že mohou hledat a používat spolupracovníky ve věznicích.

A.cz: Proč se z nějaké budovy, kde dříve působila StB, neudělá muzeum?

Ruzyně je pořád v plném provozu, "kolej" v Thákurově ulici se vrátila církvi, stejně jako se původním majitelům vrátily jiné budovy. 

Pavel Ploc na předvolebním mítinku v Liberci
Pavel Ploc na předvolebním mítinku v Liberci | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Svazek Ploc odkryt. Donášel na sportovce Dukly?
Expert řekl online, co čekat od archivů StB na webu
Poslanec Bartoš dá záznam kontrarozvědky k soudu
 

Právě se děje

Další zprávy