Výzkum: Radar má stále více odpůrců než zastánců

mch
23. 7. 2008 12:01
Pro Čechy je v Brdech nejdůležitější ochrana přírody
Demonstrace proti radaru. Ilustrační foto
Demonstrace proti radaru. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Čechů, kteří nesouhlasí s radarem na našem území, je stále víc než zastánců. Zatímco pro radar se vyslovilo 35 procent lidí, tak přes dvě pětiny lidí s radarem nesouhlasí (44 %).

Vyplývá to z výzkumu společnosti STEM, který agentura zpracovala pro úřad vlády. Uprostřed července se jej zúčastnilo 1045 respondentů starších osmnácti let.

"Poslední dva výzkumy naznačují posun - stoupenců radaru přibylo a okruh odpůrců se přece jen mírně zúžil stejně jako podíl nerozhodnutých," píše se ve zprávě.

Podle ředitele STEM Jana Hartla se počet odpůrců radaru sice o trochu snížil, ovšem o výraznější posun nejde. 

I nadále platí, že radar podporují hlavně stoupenci občanských demokratů. Tři čtvrtiny zastánců radaru jsou voliči strany Mirka Topolánka.

Oproti tomu z okruhu jednoznačných odpůrců radaru volilo v minulých volbách 42 procent sociální demokraty a 36 procent komunisty.

Čtěte více: Další průzkum k radaru: Dvě třetiny obyvatel proti

Za nejdůležitější bod česko-americké smlouvy považuji Češi ochranu životního prostředí v okolí základny. Domnívá se to zhruba šedesát procent lidí.

Pěkně jsme to řekli
Pěkně jsme to řekli | Foto: Ludvík Hradilek

Za méně významnou část smlouvy považují Češi to, že dokument zvýšil bezpečnostní záruky pro Česko, a že radar bude zařazen do současného systému NATO.

Za tím podle Hartla stojí hlavně média, která kladla výjimečnou pozornost na vliv radaru na zdraví obyvatel a na životní prostředí.

Zájem lidí o radar roste

Nedávný podpis česko-americké smlouvy ukázal jednu věc: mírně zvýšil zájem lidí o radar. Více než polovina lidí (58 %) se zajímá o to, co Riceová a Schwarzenberg v Praze podepsali.

"Zájem převažuje hlavně u lidí s vyšším vzděláním a mezi lidmi, kteří jsou pro spolupráci s Američany při zajištění evropské bezpečnosti," píše se ve výzkumu. Skoro polovinu těch, kteří jsou proti radaru, smlouva nezajímá.

 

Právě se děje

Další zprávy