Klausova kyčel byla na webu na prodej za 35 tisíc

Martina Macková
30. 6. 2008 14:20
Byl to podvod, kloub je zničený, tvrdí nemocnice
Informace o zdravotním stavu pana prezidenta poutají zájem veřejnosti a médií.
Informace o zdravotním stavu pana prezidenta poutají zájem veřejnosti a médií. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Chcete koupit kyčelní kloub prezidenta Václava Klause? Ráno byl ještě k mání, teď už máte smůlu.

Neznámý prodejce nabízel na největším českém aukčním portálu Aukro kyčelní kloub české hlavy státu s vyvolávací cenou 35 tisíc korun. Aukci ale nedokončil. Portál ji po upozornění deníku Aktuálně.cz smazal.

Podívejte se: Video: Lékaři popisují operaci Klause

Recese nebo ne?

Originální sběratelská lahůdka, jak ji nazval prodejce, byla totiž na seznamu zakázaných předmětů na prodej.

"V okamžiku, kdy se o vystavení kloubu dozvěděli pracovníci zákaznického oddělení, byla aukce vystaviteli ihned zrušena. V tomto případě došlo k hrubému porušení pravidel obchodování. Na Aukru.cz je přísně zakázáno obchodovat s lidskými nebo zvířecími orgány," řekl Aktuálně.cz Ivo Benda, manažer marketingu firmy.

Screenshot internetové aukce nabízející odoperovaný kloub prezidenta
Screenshot internetové aukce nabízející odoperovaný kloub prezidenta | Foto: Aktuálně.cz

Podle něj se s velkou pravděpodobností jednalo o recesistu. Aukce přesto visela na portálu hodiny.

"Rušením aukcí z důvodu porušení pravidel se u nás zabývá zákaznické a bezpečnostní oddělení, informují nás také sami uživatelé. Denně je na Aukru.cz vystaveno zhruba 30 000 nových předmětů," říká na vysvětlenou Benda.

KKK - Klausův kyčelní kloub

Text aukce byl lákavý a nabízel dokonce slevu: "Vyoperovaný kyčelní kloub Václava Klause pocházející z operace z Nemocnice Na Bulovce ze dne 3. června 2008. Konzervovaný metodou plastinace - možné i dlouhodobě vystavovat na světle bez poškození. Sleva 10 % příspěvkovým organizacím a VŠ studentům ekonomie (proti předložení indexu nebo jeho ověřené kopii). Bezpečná a zajímavá dlouhodobé investice typu "relikvie". Platba možná i v EUR dle aktuálního kurzu dne vydražení."

Je otázka, zda je prodávající vtipálek nebo podvodník. Fakultní nemocnice na Bulovce každopádně tvrdí, že prezidentův kloub nemůže nikdo mít k prodeji.

Zaměstnanci Aukra aukci po dotazech Aktuálně.cz uzavřeli.
Zaměstnanci Aukra aukci po dotazech Aktuálně.cz uzavřeli. | Foto: Aktuálně.cz

"S kloubem prezidenta jsme zacházeli úplně standardně jako s jinými, zlikvidovali jsme jej. Je vyloučeno, aby ho někdo zcizil," řekla Aktuálně.cz Petra Effenbergerová z marketingového oddělení nemocnice.

Na nabídku prodejce, který použil pseudonym dondonator nikdo z kupujících nezareagoval. Počáteční cena se tak, až do vymazání obchodu, nevyšplhala do nijak závratných výšek.

Dondonator se prezentoval jako zcela nový prodejce, tedy bez referencí a s nulou na kontě prodaných předmětů. Uvedl jen místo, odkud prodává - Praha 10. Aktuálně.cz se přesto pokusilo o kontakt s prodejcem. Ten ale nezareagoval. Nereagoval ani na dotazy případných kupujících.

 

Právě se děje

Další zprávy