Riceová přiletí podepsat smlouvu o radaru 8. července

krw
21. 6. 2008 13:12
Návštěvu budou provázet přísná bezpečnostní opatření
Foto: Reuters

Praha - Smlouvy o radarové základně mezi Českem a USA budou podepsány 8. července.

Přesné datum, kdy americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová k podpisu přiletí, přinesl deník MF DNES. Přesný zdroj informací neuvádí, odvolává se na nejmenované členy vlády a diplomaty.

Informace, že se smlouvy podepíší na počátku července, však je ověřena. Aktuálně.cz ji například už v květnu potvrdila ředitelka odboru bezpečnostní politiky ministerstva zahraničí Veronika Kuchyňová Šmigolová, která patří do týmu vyjednavačů o radaru.

Nyní MF Dnes cituje vysoce postaveného úředníka. "Paní Riceová by měla přiletět v úterý osmého července dopoledne, má následovat podpis dohody a pak slavnostní večeře, po které se počítá s jejím odletem," řekl deníku.

Hlavní smlouva je přitom k podpisu připravená již několik týdnů. V případě druhé, která řeší technické detaily, se jednající strany dosud neshodly ohledně placení daní. Zda dojde k podpisu obou smluv, politici zatím netuší.

Příjezd ministryně byl naplánován původně na začátek května a později se přesunul na začátek června. Již tehdy ale vicepremiér Alexandr Vondra uvedl, že nejzazším datem je polovina července.

Společně s radarem v Česku plánují Američané postavit i protiraketovou základnu v Polsku. Jednání přitom provázely neshody a odpor obyvatel v obou zemích. Pro Američany je ale důležitější radar, proto vítají, že jednání s českými představiteli zatím probíhalo úspěšněji.

Odpůrci radarové základny v Brdech již chystají v době návštěvy Riceové protestní akce.

Čtěte také:

USA: Radar v Česku chceme, i když Poláci řeknou ne
Riceová přijede podepsat radar začátkem července

 

Právě se děje

Další zprávy