Topolánek odjel navštívit vojáky do Afghánistánu

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
8. 5. 2008 10:55
Minulý týden tam zahynul další český voják.
Premiér Mirek Topolánek nečekaně navštivil 8. května naše vojáky v Aghánistánu na jejich základně v provincii Lógar
Premiér Mirek Topolánek nečekaně navštivil 8. května naše vojáky v Aghánistánu na jejich základně v provincii Lógar | Foto: Úřad vlády ČR

Praha - Premiér Mirek Topolánek odjel za českými vojáky v Afghánistánu. Chtěl je podpořit poté, co minulý týden v provincii Logar zahynul jeden z nich a další byli zraněni.

"Přijíždím za vámi 8. května, v den, kdy slavíme vítězství boje za svobodu v jedné z nejhorších válek. I vy tady v Afghánistánu bojujete za svobodu nejen pro tuto zemi, ale i pro naši vlast a pro nás všechny," řekl Topolánek.

"Je mi padesát dva a většina z vás je ve věku mých starších dětí. A když kdokoliv z vašich řad položí život nebo je zraněný, mám pocit jako by se to stalo mým dětem."

Předseda vlády se podle tiskové zprávy nejdříve zastavil v polní nemocnici a chemické jednotce, které působí u mezinárodního letiště v Kábulu. Tady slouží asi stovka českých vojáků. Ve zmíněném Logaru je to asi dvojnásobek.

Blogeři o Afghánistánu
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Blogeři o Afghánistánu

"Není pro premiéra těžší rozhodnutí, než posílat své muže a ženy do války. Nikdy bych se pod takové rozhodnutí nepodepsal, kdybych si nebyl jistý, že má smysl. Podrobně a průběžně sleduji situaci tady, a právě zde v Logaru vám slibuji, že budete mít veškerou podporu i techniku, kterou potřebujete. A to je také jasný úkol pro ministerstvo obrany. Jsem na vás hrdý!," řekl premiér.

Třetí český voják zemřel v Afghánistánu prvního května - v den, kdy poslanci schválili vyslání stovky českých vojáků do této země.

Podle informací Generálního štábu Armády České republiky auto s příslušníky rekonstrukčního týmu najelo na výbušninu. Nebyla to nehoda, výbušninu na cestu úmyslně nastražili tamní ozbrojenci.

Před rokem zahynul voják, jehož vůz smetl sesuv půdy ze srázu. V polovině března letošního roku zemřel na jihu Afghánistánu při útoku sebevraha člen speciální jednotky vojenské policie SOG. Při stejném incidentu byli zraněni ještě dva další čeští příslušníci vojenské policie.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy