Film proti islámu české zákony neporušil, míní policie

Lenka Smyčková
5. 5. 2008 21:05
Kontroverzní snímek promítli muslimové v Brně
Film nizozemského holandského pravicového politika Geerta Wilderse není v Česku protizákonný
Film nizozemského holandského pravicového politika Geerta Wilderse není v Česku protizákonný | Foto: Jan Langer

Praha - Muslimové v Brně promítli v pondělí film, který otevřeně útočí na islám. Nizozemský snímek Fitna, který vyvolal odpor mezi muslimy na celém světě, si dali k desátému výročí otevření první mešity v Česku.

Chtěli tak otevřít debatu o svém náboženství. A také ukázat, jak snadné je islám zkarikovat a poškodit.

Film natočil holandský pravicový politik Geert Wilders. Nizozemské televize jej odmítly odvysílat. Soud v Rotterdamu později rozhodl, že Wildersovy poznámky, které například přirovnávaly Korán ke knize Mein Kampf,  byly provokativní, ale neporušily zákon.

Stejnou úvahu nyní udělali i čeští policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Promítat snímek Fitna podle nich není protizákonné. "Nedospěli k závěru, že by projekcí mohl být porušen český právní řád," uvedl pro on line deník Aktuálně.cz mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Obavy ze zveřejnění filmu vyjádřili v březnu předseda bezpečnostní komise ČSSD Jeroným Tejc a exministr vnitra za ČSSD František Bublan. Promítání by podle nich mohlo znamenat bezpečnostní riziko.

Brněnský muslim: Zákaz by nic neřešil

Snímek se v Česku veřejně vysílal už dvakrát. Nedávno ho v Hradci Králové promítala Národní strana, která film také nabízí ke stažení na svém webu.

V pondělí večer ho v Brně lidem ukázali sami muslimové. "Závěr policejního šetření jsme předpokládali. Ve filmu není žádná výzva ke spáchání trestného činu," uvedl český muslim Lukáš Lhoťan z pořádajícího sdružení Libertas.

"Nemyslím si, že by se měl film zakázat. Zákazy jsou nejrychlejší cestou, jak vytvořit polečnost, ve které panuje strach. Je ale třeba diskutovat o jeho podtextu," říká.

Například generální tajemník OSN Pan Ki-mun naopak se zveřejňováním nesouhlasí. V pákistánském Karáčí proti němu protestovalo 25 tisíc muslimů a a ministři zahraničí zemí Evropské unie vydali prohlášení připojující se k odsouzení Fitny nizozemskou vládou.

"Pro nenávistné projevy a podněcování k násilí není žádné ospravedlnění. V tomto případě nejde o omezování svobody projevu. Oceňuji snahu vlády Nizozemska vysílání tohoto filmu zabránit," prohlásil Ban Ki-moon.

Jak muslimové dobyli Holandsko

Nebezpečím patnáctiminutového filmu je podle Lhoťana především to, že je kompilací různých videozáznamů. Forma koláže s videozáběry tak usnadňuje manipulaci diváka.

Duchovní, kteří nabádají k násilí, Munib Hasan odsoudil
Duchovní, kteří nabádají k násilí, Munib Hasan odsoudil | Foto: Jan Langer

První část filmu je koláží záběrů teroristických útoků, vražd zajatců, sebevražedných atentátů a novinových titulků. Tu provázejí citace z Koránu a kázání radikálních muslimů nabádající k násilí proti nemuslimům.

Část druhá je jakýmsi "proroctvím". Záplava muslimů dobývá Holandsko a pak i celý svět. Všude jsou mešity, muslimové věší homosexuály a nenávidí demokracii.

Aby brněnští muslimové dokázali, že film je pouhou manipulací, pustili příchozím ještě jeden, který se skupina nizozemských dobrovolníků rozhodla sestavit podle Wildersova receptu - jen do hlavní role místo Koránu postavila Bibli.

Brněnští diváci měli po projekci příležitost se ptát předsedy Islámské nadace v Brně Muniba Hasana, co si o muslimském násilí myslí. "Není žádné křesťanské nebo muslimské násilí. To je nesmysl. Nenávist souvisí s politickým podtextem," odpovídal Hasan.

"A to, co jsme slyšeli? K čemu nabádají radikální duchovní?" ozval se jeden z diváků. "To odsuzuji, jsem proti tomu," prohlásil Hasan razantně.

Brno, kde před deseti lety vznikla první mešita v Česku, označil Hasan za město s nejlepší atmosférou mezi muslimy a ostatními obyvateli. Žije tu asi 600 muslimů, z celkového počtu 14 tisíc v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy