Online: Skončí nemocnice jako fabriky? V podstatě ano

ph
25. 4. 2008 16:40
Rozhovor s rektorem UK Václavem Hamplem o nemocnicích
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Na jeho stanovisko s napětím čekají ministři, intelektuální elita ho považuje za hlavního představitele svých zájmů.

Ve svých pětačtyřiceti letech je lékař Václav Hampl rektorem nejslavnější vzdělávací instituce v zemi, Karlovy univerzity. Protože reprezentuje zájmy pěti lékařských fakult, nelze jeho názor obejít při transformaci pěti fakultních nemocnic.

"Na základě expertíz, které jsem si nechal vypracovat, jsem pevně přesvědčen, že záměr transformovat fakultní nemocnice na akciové společnosti s minoritní rolí univerzit vážně ohrožuje dlouhodobou stabilitu a rozvoj kvalitní zdravotní péče," uvedl Hampl v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

"Vyvedení klinického výzkumu a klinické výuky mediků z univerzity (jak to kdysi učinil Sovětský svaz a dnes to ruské univerzity pracně napravují) povede ke zhoršení kvality přípravy budoucích lékařů. Nechci se dočkat toho, že budeme jednou nostalgicky vzpomínat na to, že dnes máme nejnižší novorozeneckou úmrtnost na světě, že nám průměrná délka života vzrostla za posledních 20 let o několik roků," dodal Hampl.

Hampl rezolutně žádá širokou diskusi k reformě výzkumu, kterou navrhuje premiér Mirek Topolánek a která má přerozdělit dvacet miliard korun každoroční státní dotace na podporu vědy.

Podle rektora Hampla jde o málo promyšlený pokus. Převede sice větší podíl státní podpory ze základního výzkumu do praktických inovací, přehlíží však, že v Česku neexistuje dost technologických firem, které by finance dokázaly využít.

Přečtěte si všechny odpovědi Hampla.

Odpovězeno: 25. 04. | 11:50Autor: Bohuslava Lopotná

Otázka: Vláda se rozhodla financovat aplikovaný výzkum, doplatí na toto rozhodnutí humanitně zaměřené obory?

Václav Hampl: Je to jedna z našich obav. I v humanitních oborech lze sice hovořit o aplikacích, ale ty většinou nelze zahrnout do metodiky, která je součástí reformy. Veřejné financování by především mělo podporovat základní výzkum, u kterého soukromé financování většinou nepřipadá v úvahu.

Odpovězeno: 25. 04. | 11:53Autor: Onasis

Otázka: Cílem každé akciové společnosti je vytváření zisku. To je důvod proč akcionáři akcie drží. Universitní nemocnice má jako primární cíl zachraňovat zdraví a životy pacientů a současně vzdělávání nové generace pro totéž. Existuje někde ve světě něco co chce Julínek?

Václav Hampl: S rozporem cílů akciové společnosti a universitní nemocnice máte pravdu. Podle našich informací nikde v Evropě nejsou universitní nemocnice akciovými společnostmi.

Odpovězeno: 25. 04. | 11:55Autor: Honza Bures

Otázka: Dobry den,– ztratil jsem prehled o univerzitnich nemocnicich jako akciovkach. Existuje v teto oblasti s ministerstvem zdravotnictvi nejaka spoluprace? Prijde mi ze ted se resi jen poplatky a o nemocnicich se nemluvi, dekuji a preji mnoho zdaru

Václav Hampl: S ministerstvem zdravotnictví je nynější spolupráce bohužel velmi malá, a to nikoliv nezájmem ze strany univerzit. Celá věc je nyní velmi aktuální, poté co vláda přes všechny naše námitky, schválila věcný záměr zákona, nyní ministerstvo zdravotnictví zpracovává paragrafované znění. Snažíme se v tomto období intenzivně komunikovat s mnoha politiky a vysvětlovat naše postoje, nečekat na toto paragrafované znění, které následně nicméně budeme samozřejmě připomínkovat.

Odpovězeno: 25. 04. | 11:59Autor: Pavel, Nemecko

Otázka: Vazeny pane rektore, jsem byvaly student UK a dozvedel jsem se o zruseni univerzitnich akademickych senatu - muzete rici proc jste se rozhodli k tomuto kroku?

Václav Hampl: Akademické senáty (zatím?) zrušeny nejsou. Reformní plány připravované na půdě Ministerstva školství uvažují o výrazné redukci jejich pravomocí. Já považuji samosprávné řízení univerzit s nezastupitelnou rolí senátů za zásadní aspekt univerzitní autonomie.

Odpovězeno: 25. 04. | 12:07Autor: SLONEK

Otázka: Dobry den,
v interpretaci ph = petr holub = hlásná trouba socdem jste zásadně proti reformám, které jsou nyní uskutečňovány.
Můžete to potvrdit a je nějaká oblast z uvažovaných změn, s níž souhlasíte?Jste představitel "intelektuální elity"?-viz ph-děkuji

Václav Hampl: Ne, nejsem proti reformám. Jsem velmi důrazně konkrétně proti změně fakultních nemocnic na akciové společnosti s minoritním podílem univerzity. To, že stávající postavení univerzit vůči fakultním nemocnicím není dobré a potřebuje změnu, je mimo jakoukoliv pochybu. Ovšem změnu k lepšímu.
Fandím principu v připravované reformě financování vědy, aby se veřejné prostředky nedávaly těm, kteří za ně prokazatelně dlouhodobě neprodukují vědecké výsledky, a naopak se daly těm, kdo schopnost kvalitní vědecké práce prokazují. To neznamená, že nevidím nedokonalosti v navrženém způsobu, jak to udělat.

Odpovězeno: 25. 04. | 12:08Autor: mmm

Otázka: Myslím, že pan ministr Julínek je muž na svém místě. Nemocnice musí především vydělávat, až teprve poté mohou léčit. Převod na a.s. je proto podle mě žádoucí. Pokud s tím nesouhlasíte, jak vysvětlíte třeba lékařům jejich směšně nízké platy? V akciové společnosti by ohodnocení bylo řádově jinde..

Václav Hampl: Nesouhlasím s tím, že prioritním úkolem nemocnice je vydělávat a až pak léčit. Naopak, odborná lékařská péče je základním posláním nemocnice. A má-li jít o nemocnici univerzitní, pak s tím neoddělitelně souvisí výuka budoucích lékařů a výzkum v oblasti zdravotnictví. Nevím, jak souvisí výše platů s právní formou organizace a Váš optimismus v tomto rozhodně nesdílím.

Odpovězeno: 25. 04. | 12:08Autor: Čučkin

Otázka: Dobrý den. Nehrozí v případě zprivatizovaných nemocnic,že budou komplikované případy posílat do státních nemocnic za účelem snížení nákladů a vytváření vyššího zisku ?

Václav Hampl: Nejenže toto hrozí, ale jde o velmi pravděpodobné nebezpečí. Bohužel tento jev již u takovýchto nemocnic nastal a přispívá k finanční ztrátě fakultních nemocnic.

Odpovězeno: 25. 04. | 12:11Autor: MeKu

Otázka: Proč si pane profesore myslíte, že by medici neměli vědět, že platba za práci závisí na výkonu a že lékaře platí pacienti?

Václav Hampl: To si nemyslím, medici to velmi dobře vědí.

Odpovězeno: 25. 04. | 12:13Autor: DReda

Otázka: Jestliže se po letech prokáže, že celá reforma zdravotnictví byla od počátku fiasko, kdo ponese odpovědnost ?

Václav Hampl: Nepochybně vláda a parlament. Vymáhání této odpovědnosti je však bohužel iluzorní.

Odpovězeno: 25. 04. | 12:16Autor: (byvaly) ucitel VK

Otázka: Zdravim, jaky je Vas nazor na Bilou knihu? Pokud mohu tak prosim o zestrucneny prehled toho v cem Vam – ci UK – vadi nejvice a jestli ma nejaka pozitiva nebo jen negativa. Uprimne receno, je to pro vetsinu asi spanelska vesnice, ne? Dekuji za odpoved, pane rektore

Václav Hampl: Tento dokument nebyl zpracováván v širším okruhu osob s potenciálem přinést variantní pohledy na tak zásadní otázku, jakou transformace terciárního vzdělávání v České republice nepochybně je. Je překvapující, že předložený návrh Bílé knihy velmi málo reflektuje veřejnou diskusi nad závěry expertního týmu OECD a nad „Vybranými výchozími tezemi Bílé knihy“ v roce 2007. Ve většině případů, kdy analýza přechází k návrhům praktických opatření, jde často o nedomyšlené kroky, které by oblast terciárního vzdělávání naopak poškodily.

Zjevně nedostatečný prostor pro přípravu Bílé knihy patrně způsobil, že není zřejmá metodologie (a leckde ani původ) mnohých, zejména výchozích SWOT analýz. Materiál dále obsahuje mnohé faktografické nepřesnosti a neadekvátně vybírané příklady. Stejně tak je patrně důsledkem skutečnost, že některé teze představují pouze paušalizující obvinění vysokých škol z nekvalitního vzdělávání, a to bez adekvátních analýz a srovnání. Je zřejmé, že dokument je formulován především z pohledu přírodovědných a technických oborů a přehlíží objektivně odlišné potřeby oborů humanitních.

Tuto verzi Bílé knihy považovat za plnohodnotný strategický materiál. Souhrnně lze konstatovat, že text není kvalitním podkladem pro jakékoli odpovědné rozhodování o systému terciárního vzdělávání v ČR.

Nemohu v tomto on line rozhovoru z časových důvodů jít do větších podrobností, rád Vám případně zašlu podrobnější vyjádření.

Odpovězeno: 25. 04. | 12:25Autor: Pacient a pojištěnec

Otázka: Dobrý den,
Myslíte si že pan Dr. Julínek je odborníkem na místě postu ministra zdravotnictví a že jeho záměr povede k vyššší úrovni zdravotní péče v Česku?

Václav Hampl: Na základě expertíz, které jsem si nechal vypracovat, jsem pevně přesvědčen, že záměr transformovat fakultní nemocnice na akciové společnosti s minoritní rolí univerzit vážně ohrožuje dlouhodobou stabilitu a rozvoj kvalitní zdravotní péče. Vyvedení klinického výzkumu a klinické výuky mediků z univerzity (jak to kdysi učinil Sovětský svaz, dnes to ruské univerzity pracně napravují) povede ke zhoršení kvality přípravy budoucích lékařů. Nechci se dočkat toho, že budeme jednou nostalgicky vzpomínat na to, že dnes máme nejnižší novorozeneckou úmrtnost na světě, že nám průměrná délka života vzrostla za posledních 20 let o několik roků atd.

Odpovězeno: 25. 04. | 12:26Autor: xy

Otázka: vážený pane rektore,
zkuste si udělat pořádek na fakultách, podívejte se, jak si některé struktury rozdělují peníze - s tím souvisí i dotaz o rušení akad. senátu.

Václav Hampl: Máte-li na mysli něco konkrétního, prosím Vás o sdělení. Souvislost se senáty nechápu. Mimochodem, v této chvíli probíhá na Univerzitě Karlově více než 20 rozsáhlých kontrol ze strany státních úřadů, drtivá většina započala v posledních třech měsících…

Odpovězeno: 25. 04. | 12:26Autor: Ivan Maralík

Otázka: Vážený pane doktore, otázka zní: Co se děje, obecně s etikou v této společnosti? Domníváte se, že je možné, aby každý neznalec se okamžitě oháněl soudy vůči nemocnicím a lůékařům, kolik tato situace pomůže pacientům?

Václav Hampl: Každý má nepochybně právo obracet se na soudy nebo policii s čímkoliv. Příznivcem takovéto extrémní „amerikanizace“ zdravotnictví ale nejsem.

Odpovězeno: 25. 04. | 12:29Autor: Sekera

Otázka: Pamatuje navrhovaná tranformace na to, že se zdravotnická zařízení mohou dostat i takovým lidem jako bývalý ředitel nemocnice Oldřich Šubrt a spol. ?
http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/cl anek.phtml?id=602104

Václav Hampl: Navrhovaná transformace fakultních nemocnic by navzdory hlasitým ujišťováním o opaku ve svých důsledcích znamenala, že většinový podíl v klíčových zdravotnických zařízeních této republiky může koupit každý, kdo se v budoucnu dohodne se státem.

Odpovězeno: 25. 04. | 12:37Autor: Bartak

Otázka: Domníváte se, že navrhovaná tranformace nemocnic na a.s. zaručuje dodržení rozsahu poskytované péče (tj. zachování i těch oddělení, která se zabývají méně "lukrativní péčí"). Byl navrhovaný model zdravotnictví již někde v Evropě odzkoušen? děkuji

Václav Hampl: To je jedna z našich hlavních námitek. Spojení s výukou mediků vyžaduje, aby univerzitní nemocnice měla oddělení pro všechny obory, které se budoucí lékař musí naučit. Navrhovaná forma akciové společnosti s minoritním podílem (a tedy potenciálně fakticky nulovým vlivem) univerzity neumožňuje univerzitě toto ovlivnit. Je to jeden z aspektů, v němž se projevuje, že univerzita musí garantovat rozsah, skladbu a kvalitu výuky a výzkumu (a potažmo i léčebné péče), ale přitom podle návrhu MZ nebude mít na tyto záležitosti vliv. Jinde v Evropě naše důkladné rešerše takovýto model nenalezly.

Odpovězeno: 25. 04. | 12:38Autor: netahlo-

Otázka: Jak vidíte privatizaci pojišťoven, to je snad ještě větší hazard s veřejnými penězi.

Václav Hampl: Přiznávám, že kombinace „běžných“ činností a starostí spojených se řízením univerzity s chystanými třemi velkými změnami, které univerzitu a v brzké době i celou společnost zásadně a mnohdy nevratně ovlivní (tj. reforma financování vědy a výzkumu, transformace nemocnic a reforma samotných vysokých škol) mně nedovoluje se do stejné hloubky věnovat ostatním, byť jistě též klíčovým záměrům státu.

Odpovězeno: 25. 04. | 12:40Autor: Droll

Otázka: Proč nemůže být pouze jedna státní pojišťovna která by z vybraných peněz zabezpečovala státem garantovanou zdravotní péči podle předem stanovených pravidel? Pak může být spousta komerčních pojišťoven které by zajišťovaly nadstandart, ale ne za vybrané penize ale z připojišťění.
NEUŠETŘILO BY SE ?

Václav Hampl: Přiznávám, že kombinace „běžných“ činností a starostí spojených se řízením univerzity s chystanými třemi velkými změnami, které univerzitu a v brzké době i celou společnost zásadně a mnohdy nevratně ovlivní (tj. reforma financování vědy a výzkumu, transformace nemocnic a reforma samotných vysokých škol) mně nedovoluje se do stejné hloubky věnovat ostatním, byť jistě též klíčovým záměrům státu.

Odpovězeno: 25. 04. | 12:44Autor: Antonín Nechvátal

Otázka: Dobrý den pane rektore,
v čem vidíte největší rizika navrhované akciové formy univerzitních nemocnic?

Václav Hampl: Těch rizik je celá řada, z časových důvodů Vás odkazuji na http://iforum.cuni.cz/IFORUM-5149.html , kam umísťujeme všechny informace týkající se připravované transformace fakultních nemocnic. Shrnutí celého problému je zejména na http://iforum.cuni.cz/IFORUM-5358.html .

Odpovězeno: 25. 04. | 12:46Autor: věra

Otázka: mám strach že nemocnice skončí jako fabriky?

Václav Hampl: Sám bych to možná tak neřekl, ale v podstatě ano.

Odpovězeno: 25. 04. | 12:49Autor: Olda

Otázka: Myslim si, ze fakultni nemocnice by mely byt z privatizace principielne vylouceny. Zaroven by ovsem v techto nemocnicich mel byt zajisten velmi vysoky standard jak pro personal tak pro pacienty, coz je dle meho nazoru pouze ze statnich penez v CR neproveditelne. Co s tim?

Václav Hampl: Z jiných peněz, než ze zdravotního pojištění a případných přímých plateb pacientů by nebyly financovány ani případně zprivatizované univerzitní nemocnice a.s.

Odpovězeno: 25. 04. | 12:50Autor: Marek Neumann

Otázka: Dobrý den pane rektore. Nebylo by rozumnější ve zdravotnictví nejprve ucpat díry, kterými utíkají miliardy, než řešit konkrétní části reforem, zavádět poplatky atd? Jsem sice laik, ale třeba případ úplatků lékařům za předepisování léků je jen špičička ledovce a dírami se ztrácí a ztrácí. Děkuji.

Václav Hampl: Odpovím obecněji. Mnohokrát jsme vůči vedení Ministerstva zdravotnictví argumentovali, že napřed je nutné se shodnout a přesně popsat financování zdravotnické péče a teprve pak je možné odpovědně řešit transformaci nemocnic (a pravděpodobně též i pojišťoven). Odpovědí bylo maximálně to, že problému nerozumíme.

Odpovězeno: 25. 04. | 12:51Autor: Patrik

Otázka: Dobrý den, dva z pěti děkanů LF (prof. Palička a doc. Svoboda) jsou členy kolegia ministra Julínka a tedy jeho nejbližšími spolupracovníky. Je negativní postoj UK ke zřízení UN míněn opravdu upřímně nebo alibisticky pro případ neúspěchu projektu? Jsou děkani ve věci UN názorově stabilní?

Václav Hampl: Na všech jednáních, které jsem s pěti děkany lékařských fakult (a děkanem farmaceutické fakulty) měl, byl na nesouhlasu s modelem akciové společnosti s minoritním postavením univerzity konsensus. Totéž vyjadřuje i naše společné prohlášení http://iforum.cuni.cz/IFORUM-5354.html .

Odpovězeno: 25. 04. | 12:53Autor: Jiří Hruška

Otázka: Vážený pane rektore,skutečně se domníváte,že s dvojicí Pata a Patachona lze diskutovat?Ale to je spíše řečnická otázka.Zajímalo by mne,zda s Vašimi názory souznějí i názory ostatních představitelů univerzit u nás.Děkuji

Václav Hampl: Společná prohlášení všech tří univerzit s lékařskými fakultami (UK, MU a UP) svědčí o souladu stanovisek http://iforum.cuni.cz/IFORUM-5358.html .

Odpovězeno: 25. 04. | 12:55Autor: Z.T.

Otázka: Dobrý den, domníváte se, že se současným ministrem je vůbec možné vést konstruktivní dialog? Jeho dosavadní vystupovaní např. v kauze brněnské Úrazové nemocnice či pražského Hematologického ústavu svědčí o opaku. Proč se stále snažíte s takovým člověkem hovořit a neusilujete raději o jeho odvolání?

Václav Hampl: Naše komunikace s MZ je bohužel vysoce problematická.

Odpovězeno: 25. 04. | 12:56Autor: [email protected]

Otázka: rád bych věděl skutečný oponentní návrh od kohokoliv Vždy je to jenom kritika a problem se odsouvá a ve zdravotnictví něco udělat je nutné.Děkuji Škoula

Václav Hampl: Univerzita Karlova připravila a po dohodě s Masarykovou univerzitou a Univerzitou Palackého zveřejnila principy alternativního návrhu (univerzitní nemocnice jako veřejnoprávní společnosti) http://iforum.cuni.cz/IFORUM-5154.html . Následně byl na UK zpracován celý věcný záměr tohoto návrhu. A samozřejmě v přípravě alternativy budeme pokračovat.

Odpovězeno: 25. 04. | 13:01Autor: Katka

Otázka: Některé vysoké školy se k ministerským plánům staví vstřícněji a snaží se vyjednat vhodnou pozici v rámci toho, na čem si resort trvá. Proč se stejně nechováte i Vy?

Václav Hampl: Nevím, z čeho pramení Vaše tvrzení. A zároveň se domnívám, že se občas vyskytnou situace, kde hledat kompromis a ustoupit už prostě nelze. Obávám se, že do tohoto stavu se příprava transformace fakultních nemocnic dostala. Omlouvám se, že už z časových důvodů není v mých silách odpovědět na další otázky, děkuji a těším se někdy příště na Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy