Také česká policie vyšetřuje protiislámský film

pra
28. 3. 2008 22:05
Snímek zveřejnila nacionalistická Národní strana

Praha - Kontroverzním protiislámským filmem Fitna se musí zabývat také česká policie.

Asi čtvrthodinový snímek nizozemského krajně pravicového politika Geerta Wilderse, který požaduje zákaz koránu a posvátnou knihu muslimů přirovnává k Hitlerově knize Mein Kampf, na svých stránkách zveřejnilo české nacionalistické uskupení Národní strana.

Zveřejnění filmu může pro Česko znamenat bezpečnostní riziko. Obavu z něj vyjádřili i předseda bezpečnostní komise ČSSD Jeroným Tejc a exministr vnitra za ČSSD František Bublan.

V Česku bude mít film titulky

"Věc prověřujeme. Zatím zkoumáme obsah filmu a to, zda je v souladu s českým právním řádem," citovaly internetové České noviny mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavla Hantáka.

Posvátnou knihu muslimů Wilders přirovnal k Hitlerově knize Mein Kampf
Posvátnou knihu muslimů Wilders přirovnal k Hitlerově knize Mein Kampf | Foto: Aktuálně.cz

Film lze ze stránek Národní strany stáhnout v původním znění. V nejbližší době by však měl mít i české titulky.

Konzervativní politik ze Strany pro svobodu své dílo původně umístil na internetový server LiveLeak.com. Film byl zároveň umístěn na stránkách Wildersovy strany PVV, které se po zveřejnění zprávy pod náporem návštěvníků zhroutily a byly nepřístupné.

Nizozemské televize film odmítly vysílat. Česká Národní strana se sama nabídla, že snímek, jehož název se někdy překládaný jako "svár" nebo "veřejné násilí", zveřejní na svém zahraničním serveru.

Korán a 11. září

Jak uvedla britská BBC, počáteční scény ukazují Korán a záběry z teroristických útoků na New York z 11. září 2001. Později také atentáty v Madridu a Londýně z let 2004 a 2005.

Nechybí ani připomenutí vraždy nizozemského režiséra Theo van Gogha, který byl zavražděn radikálním islamistou před čtyřmi lety. Film končí sloganem "Zastavte islamizaci. Braňte naši svobodu".

Nizozemská vláda snímek kritizovala a od Wilderse se distancovala.

 

Právě se děje

Další zprávy