Elektronický stát málo chrání občany, varují poslanci

Petr Holub
29. 3. 2008 18:15
Zákonodárci mají k eGovernmentu námitky
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Kontroverzní zákon eGovernmentu narazil ve sněmovně na zásadní připomínky o ochraně osobních údajů občanů.

Podle informací Aktuálně.cz prošel prvním čtením k dalšímu projednávání jen díky tomu, že ministr vnitra Ivan Langer (ODS) rozeslal návrh dalšího zákona, který vyjasňuje některé sporné otázky.

eGovernment má zavést elektronickou komunikaci s úřady. Proto umožňuje všem občanům i firmám, aby si otevřeli takzvanou datovou schránku, do které jim úřady budou posílat své písemnosti. Později budou moci občané stejnou cestou žádat po státu informace.

Kamenem úrazu je desetimístné číslo

Každá schránka bude opatřena jedinečným číslem, který občanům přidělí ministerstvo vnitra. A právě v tomto čísle je kámen úrazu. Ministr Langer v zákonu doporučil desetimístný identifikátor, který už dnes používá ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Protože ke stejnému osobnímu číslu má podle platných zákonu přístup i ministerstvo financí a spravedlnosti, vzniká do budoucna vážné riziko, že jednotliví úředníci získají přístup ke všem datům o konkrétních občanech.

"Takto vytvořené osobní číslo je naprosto nedostačující z hlediska jeho zabezpečení proti zneužití uvnitř informačního systému," řekl expert KSČM Zdeněk Maršíček, který se stejně jako jiní poslanci připojil k námitkám, které proti zákonu vyslovili odborníci společnosti eStat.cz.

Kritika eStatu se soustředila i na to, že datové schránky budou méně zajištěny, než je běžné například v internetovém bankovnictví.

Zákon krituzují i vládní poslanci

Blog Podnikatele roku 2004
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Pro další osud zákona je důležitější, že stejně kritičtí jsou i poslanci vládní ODS. Jaroslav Krupka sice pochválil, že se ministr Langer snaží "maximálně efektivně zpřístupnit elektronizaci veřejné správy", na druhé straně upozornil, že je třeba "zachovat i určitou míru ochrany osobních údajů a znemožnit i určité centralizování sběru těchto informací".

Pokud se nezmění, zákon by bylo podle Krupky lepší nepřijímat. Návrh zpochybnil i šéf ústavněprávního výboru Marek Benda (ODS).

Doporučil, aby poslanci mezi prvním a druhým čtením k zákonu připsali několik podrobných odstavců, jak má být systém datových schránek chráněn. Podle Bendy by nemělo chybět ani pravidlo, že do soukromých schránek občanů nemá přístup nikdo jiný včetně státních úředníků.

Foto: Ondřej Besperát

Langer: Budou nová čísla

Některé výhrady Langer vyvrátil návrhem zákona o centrálních registrech, který rozeslal k připomínkovému řízení ministerstvům. Nový zákon zavádí nová identifikační čísla, která už odpovídají příkladnému systému rakouského eGovernmentu.

Podle něho bude mít každý občan tzv. zdrojové číslo. Ze zdrojového čísla se pomocí složitého šifrování vytvoří tzv. agendová čísla, která se mohou čas od času měnit. Státní úředníci si budou moci opatřit informace o občanech pouze tehdy, pokud jim občan agendové číslo sdělí. Nebudou tedy moci nic zjišťovat v jiných resortech.

Zákon je vstřícný k úředníkům

Návrh se od Rakouska přesto liší. Zdrojové číslo má být uloženo v centrálním registru obyvatel, který dnes spravuje ministerstvo vnitra. V Rakousku zdrojová čísla přiděluje a archivuje úřad pro ochranu osobních údajů.

Zákon o centrálních registrech je navíc příliš vstřícný k úředníkům, když jim neukládá povinnost měnit staré a neplatné údaje. Bude tedy možné pod hlavičkou "nepřesné údaje" archivovat o občanech víc informací.

Tento přístup je přitom v rozporu s evropským právem, které umožňuje pracovat s "nepřesnými údaji" pouze policistům a příslušníkům tajných služeb.

 

Právě se děje

Další zprávy