VZP se snaží zbavit projektu IZIP

Simona Holecová
19. 1. 2006 18:41
Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna se - na přání ministra zdravotnictví - snaží vyvázat z projektu internetových zdravotních knížek IZIP.

"S vypovězením smlouvy počítá návrh rozpočtového provizoria pro VZP, který vzniká na ministerstvu zdravotnictví," potvrdil nucený správce pojišťovny Antonín Pečenka.

Definitivní rozhodnutí leží na správní radě radě pojišťovny.

Projekt IZIP, který spoluzakládali členové ODS, kritizuje již delší dobu ministr zdravotnictví David Rath.

Ten dnes znovu potvrdil, že na vypovězení smluv trvá.

Ministr zdravotnictví David Rath.
Ministr zdravotnictví David Rath. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Budeme vyvíjet veškerou aktivitu k tomu, abychom tyto projekty ukončili ve VZP, protože je považujeme doslova za finanční vysávání pojišťovny," řekl ČTK ministr.

K ukončení těchto projektů vyzval podle svých slov již koncem prosince tehdejší ředitelku VZP Jiřinu Musílkovou. Peníze jsou podle Ratha potřeba více na prevenci rakoviny prsu a děložního hrdla než na "podnikatelské aktivity některých politiků".

Ve společnosti IZIP figurovali europoslanci za ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký. Ouzký dnes potvrdil to, že je na něj
vyvíjen nátlak, aby tento projekt prodal. Ve středu na to upozornil člen sněmovní vyšetřovací komise k VZP, poslanec Michal Doktor (ODS).

Europoslanec Miroslav Ouzký.
Europoslanec Miroslav Ouzký. | Foto: Archiv EP

Podle Ratha si projekt v minulosti vyžádal asi 300 milionů korun, je drahý a nevýhodný.

Naopak zahraniční experti považují jeho cenu v porovnání s jinými programy za mnohonásobně levnější. Projekt také dostal několik mezinárodních ocenění.

Podle výkonného ředitele společnosti IZIP Tomáše Mládka nemůže ministr projekt zastavit. "Finanční podíl VZP je smluvně zajištěn až do roku 2007," upozornil.

Smlouva společnosti s VZP obsahuje podle Mládka i klauzuli o výpovědní lhůtě a vyrovnání závazků pro případ jednostranného vypovězení.

Prozatimní šéf VZP Josef Čekal.
Prozatimní šéf VZP Josef Čekal. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V elektronických knížkách mají lidé zapsány obtíže, diagnózy, vyšetření i užívané léky. Přístup k údajům mají lékaři, jimž to pacient dovolí.

Pečenka se domnívá, že by elektronické knížky neměly zcela skončit. "Měly by se na něm (projektu) podílet všechny pojišťovny a měl by být více chráněn před zneužitím dat," uvedl Pečenka. Na poskytovatele této služby by vypsal výběrové řízení.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy