Církev se pustila do reklamy. Co kdo a komu vrátí

Martina Macková
8. 3. 2008 21:35
Kampaň bude stát stovky tisíc korun
Jeho eminence kardinál Miloslav Vlk.
Jeho eminence kardinál Miloslav Vlk. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Nelíbí se vám, jak se stát vyrovná s církvemi? Nevěřící i věřící by měla přesvědčit kampaň, kterou vede farář a platí i stát.

"Byla to zásadní chyba, že se o dohodě nemluvilo už v době, kdy se dojednávala. Lidé pak zareagovali na strohé informace negativně. Nemůžeme už setřít rozlité mléko. Jen udělat vše pro to, aby stát a církve neztratily kredit," řekl Aktuálně.cz Daniel Kvasnička z církve Bratrské, který má kampaň na starosti.

Jeho občanské sdružení má zatím na propagaci jen několik set tisíc, každým dnem ale čeká zprávu o tom, že získal dalšího půl milionu korun od ministerstva kultury, kam si zažádal o grant.

Foto: Aktuálně.cz
Alexander Tomský: Církve nemusí být svaté. Majetek ano

Zákon o vyrovnání s církvemi by měl parlament schválit do léta. Už dnes se ale proti němu staví ČSSD, kterou koaliční strany nepřizvaly k diskusím. Pokud zákon neprojde, skončí zřejmě ministr kultury Václav Jehlička, který s ním svázal další působení ve funkci.

"Nejde nám o to něco kampaní protlačit," říká ale Kvasnička. "Chceme vysvětlovat. A nejen lidem, ale i uvnitř církví."

Rozpadlé statky a jak s penězi

Infobox

Jak se stát vyrovná s církvemi

  • Stát bude po šedesát let splácet částku 83 miliard korun úročenou sazbou 4,85 procenta. Ročně půjde o 4,3 miliardy korun.
  • Celkem přijde vyrovnání s církvemi na 270 miliard. Církevním řádům se navíc vrátí zabavená půda za 51 miliard.
  • Stát získá pozemky za 83 miliard korun, které církvím patřily před rokem 1948 a jejichž využití blokoval zákon. Část z nich předá bezúplatně obcím a dosud neuspokojeným restituentům, zbytek prodá.

Kampaň by totiž měla být nejen vidět, ale i slyšet. Kromě plakátů, brožur, letáků do ruky by organizátoři rádi využili i billboardy. Na to však musí sehnat ještě další peníze, které dosud nemají.

"Chceme také pro představu veřejnosti vyfotit a zveřejnit to, co se vlastně bude řádům vracet. Že to není žádný zámek, ale spíš polorozpadlé statky. Vše zveřejňujeme na webových stránkách," řekl Kvasnička.

Lidé si už nyní mohou najít infomace na adrese: www.cirkevnimajetek.cz

Pro církve zase v kampani chystají diskuse s odborníky, jak nejlépe naložit a hospodařit s penězi, které od státu jako náhradu za majetek dostanou.

"I směrem do církve to bude práce. Budeme muset vysvětlovat, proč se církve musely části majetku vzdát kvůli dohodě. Na veřejnost zase vysvětlit, že pro stát je to vlastně dobrý obchod," dodal.

Černý vlk? Budeme vtipní

Kampaň zatím propagují pouhá tři slova: Co, kdo a komu? a stylizovaná dopravní značka, která  symbolizuje odluku státu a církve.

Foto: http://www.cirkevnimajetek.cz

"Chtěli bychom kampaň časem i odlehčit. Snažíme se o to přesvědčit církevní hodnostáře, že je to v jejich zájmu," říká Kvasnička. Jak by odlehčení mohlo vypadat?

Například i spojením Černý-Vlk. Podle jmen nejznámějších osobností kardinála Vlka a předsedy Ekumenická rady církví Pavla Černého. "Bylo by to vtipné odlehčení. Už dnes máme na webových stránkách vtipy a bude jich přibývat," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy