První kosmonaut Vladimír Remek odpovídal on-line

Jakub Antoš
1. 3. 2008 12:38
V neděli bude 30. výročí od jeho letu do kosmu
Vladimír Remek, první český kosmonaut
Vladimír Remek, první český kosmonaut | Foto: Ondřej Besperát

Online - Před třiceti lety se tehdejší socialistické Československo stalo třetí zemí světa, jejíž člověk uskutečnil let do vesmíru. Čech Vladimír Remek byl 2. března 1978 na palubě kosmické lodi Sojuz 28 a jeho let vesmírem trval 7 dní, 22 hodin a 17 minut.

Oslavy třicátého výročí letu oficiálně začaly v pátek, Vladimíra Remka přijal předseda sněmovny. V sobotu Remek pořádá tradiční šachový turnaj Remek-Gubarev. A také přišel do redakce deníku Aktuálně.cz a odpovídal na dotazy čtenářů.

"Bylo to nesmírně zajímavé. Doslova jsem se nemohl nabažit, ale jednou větou je to těžko popsatelné. Vidět na vlastní oči, že je Země kulatá bych přál každémum," napsal během více než hodinového online rozhovoru Vladimír Remek.

Remek, důstojník letectva tehdejší Československé lidové armády, absolvoval misi k orbitálnímu komplexu Saljut 6 spolu se sovětským kosmonautem Alexejem Gubarevem z kosmodromu Bajkonur v kazašské stepi. Motory se zažehly 2. března v 16:28 středoevropského času.

Modul Sojuz 28 svoji cestu úspěšně ukončil 10. března ve 14:44 středoevropského času severně od kazašského města Arkalyk.

Jak tehdy jako třicetiletý vnímal svůj let? Toužil se do kosmu někdy vrátit? První Čech ve vesmíru odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz.

Odpovězeno: 01. 03. | 10:59Autor: Marek

Otázka: Jak se zmenili skafandry od vaseho letu oproti dnesek?

Vladimír Remek: Dobrý den, zdravím všechny účastníky naší besedy a předem všem děkuji za dotazy.
Skafandry se změnily zásadně, zejména jsou mnohem lehčí a pohodlnější a také bezpečnější. Hlavní princi zústává stejný - zachování životních podmínek,tj. atmosféry v bezperostředním okolí člověka ve vztahu k okolnímu téměř vakuu.

Odpovězeno: 01. 03. | 11:01Autor: Fililp

Otázka: Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jaké to byl dívat se na planetu zemi z orbitu?

Vladimír Remek: Bylo to nesmírně zajímavé. Doslova jsem se nemohl nabažit, ale jednou větou je to těžko popsatelné. Vidět na vlastní oči, že je Země kulatá bych přál každému.

Odpovězeno: 01. 03. | 11:01Autor: Katka

Otázka: Chtěla jsem se vás zeptat jaké byly první pocity na měsíci a jaké to je koukat na tu naši zemi z kosmu děkuju

Vladimír Remek: Na Měsíc bych se také rád podíval, ale z oběžné dráhy kolem Země je to prima pohled - viz. předchozí dotaz.

Odpovězeno: 01. 03. | 11:02Autor: libor muller

Otázka: jaky byl let

Vladimír Remek: Krátký - bohužel.

Odpovězeno: 01. 03. | 11:03Autor: Marta

Otázka: Měl jste veliký strach ze startu,letu nebo přistání?Díky

Vladimír Remek: Velký strach jsem neměl, ale pochopitelně pocit napětí, předstartovní horečky ale i normální lidské obavy, aby všechno dobře dopadlo - ten jsem si také užil. Dnes se tomu říká užít si adrenalinu...

Odpovězeno: 01. 03. | 11:05Autor: Lada

Otázka: Jste stale v kontaktu s panem kolegou Gubarevem, a co delá.

Vladimír Remek: Ano jsem, potkali jsme se v prosinci ve Hvězdném městečku a uvidím ho v úterý 4.3.2008 v Moskvě. Federace kosmanautiky RF tam pořádá připomínkou akci ke 30.výročí našeho letu. Alexej je důchodce a brzy oslaví 77. narozeniny. Jsem rád, že jsme stále dobří kamarádi.

Odpovězeno: 01. 03. | 11:08Autor: A.

Otázka: Nepochybuji o tom, ze americane pristali na mesici, jiz jen proto, ze rusove by to okamzite popreli. Existuje vsak mnoho pochybovatelu.

Co si o tom myslite vy?

Vladimír Remek: V podstatě si odpovídáte - nejen američané na Měsíci, ale i let Gagarina a také můj jsou naprosto nezpochybnitelé a vždy zdokumentované i tzv. protistranou.

Odpovězeno: 01. 03. | 11:10Autor: Vendula

Otázka: Dobrý dena copak děláte v dnešní době? Čím se zabýváte?

Vladimír Remek: Také dobrý den, jsem jedníz z 24 poslanců Evropského parlamentu za ČR. Pokud Vás zajímají podrobnosti najdete je jak na webu EP - www.europarl.europa.eu nebo i na mých osobních www.vladimirremek.cz

Odpovězeno: 01. 03. | 11:12Autor: Petr

Otázka: Vaše koníčky, záliby?

Vladimír Remek: Není na ně moc času, ale kromě létání a kosmonautiky je také motorismus, příroda, historická literatura... Na často vzpomínané akvarijní rybičky při přejíždění mezi Bruselem, Štrasburkem a Prahou už v tuto chvíli nejsou podmínky.

Odpovězeno: 01. 03. | 11:14Autor: Sifon

Otázka: Potkal jste se osobne s Gagarinem?

Vladimír Remek: Bohužel ne. Gagarin zahynul v březnu roku 1968 při cvičném letu a já jsem se dostal do Hvězdného městečka až v roce 1976. Ale Gagarin byl jedním z mých "hrdinů" v mládí a zejména jeho let byl motivací pro můj život. Jinak rodinu Gagarina znám.

Odpovězeno: 01. 03. | 11:17Autor: karol

Otázka: dobrý den, neštval vás gagarin v tý raketě moc?

Vladimír Remek: Myslíte pravděpodobně Gubareva a ne v raketě ale v kosmické lodi a doufám, že jsme se si nešli moc na nervy všichni navzájem. To spíš může být problém obecně posádek, které jsou ve vesmíru dlouhodobě. Říká se tomu "ponorková nemoc".

Odpovězeno: 01. 03. | 11:20Autor: nuclear

Otázka: Dobrý den! Jistý pilot stíhačky Mig-21 se prý v 80 letech při jednom hotovostním startu navázal radarový kontakt s letícím tělesem, které dokázalo během několika vteřin zrychlit a naprosto uniknout stíhačkám letícím na plný tah a v mžiku zmizelo ve stratosféře! Neslyšel jste o podobném incidentu?

Vladimír Remek: Často jsem slyšel o různých incidentech, které se těžko vysvětlují na stávají úrovni poznání. Proto často dochází ke spekulací, že by to mohly být "objekty mimozemšťanů", ale zatím nebyl podán žádný nezvratný důkaz. O konkrétním případu, o kterém mluvíte - šlo pravděpodobně o průlet atmosférou nevelkého pozůstatku kosmického objektu při pádu z oběžné dráhy, ale já to považuji za jednu z možných verzí, když skutečnost mohla být docela jiná.

Odpovězeno: 01. 03. | 11:25Autor: Bětka

Otázka: Dobrý den, nevíte, kde je Lajka? Jsem členem spolku an ochranu zvířat a toto téma je pro nás dost ožehavé...

Vladimír Remek: Lajka jako druh psa žije po celém světě, ale nejvíce a nejkrásnější z nich jsem viděl na Sibiři. Pokud máte na mysli pejska jménem Lajka, který letěl do vesmíru přibližně před padesáti lety, tak ten zahynul v průběhu kosmického letu. Může nám to být líto, ale s jeho návratem se nepočítalo. Je to jeden z případů, kdy němé tváře člověku pomáhají pronikat za hranice nareslené kdysi přírodou.

Odpovězeno: 01. 03. | 11:27Autor: Jire

Otázka: Jednu Vaši oblíbenou otázku: kam a jak jste chodili v kosmu na WC?

Vladimír Remek: Skutečně jsme chodili na toaletu, i když to nebylo WC ( splachovací). Nebráním se tomu to popsat, ale to skutečně nejde v několika řádcích. Nejen já jsem to už přibližoval a je to dostatečně popsáno - třeba na internetu.

Odpovězeno: 01. 03. | 11:28Autor: Pavel

Otázka: Jaký máte názor na mimozemské formy života?

Vladimír Remek: Doufám, že existují. Ale žádný důkaz o tom neexistuje. Doufám, až se jejich skutečně myslící forma někdy s námi spojí, že my budeme také myslící civilizací.

Odpovězeno: 01. 03. | 11:29Autor: Leonid

Otázka: Dobry den, v Evropskem parlamentu zastupujete KSCM. Kdybyste si mohl vybrat, zil byste radeji v byvalem rezimu, nebo v soucasnem?

Vladimír Remek: Vzhledem k tomu, že si člověk obvykle nemůže vybat kdy žije, tak jsem žil, žiju a budu žít tak, jak umím. Pokud chcete slyšet, který režim je lepší, pak doufám, že ten lepší teprve přijde.

Odpovězeno: 01. 03. | 11:31Autor: weenee

Otázka: Ve stavu bez tize vam stoji nebo vysi...??

Vladimír Remek: Vtipů je ta toto téma dost a dost. Všechno visí do prostoru...

Odpovězeno: 01. 03. | 11:36Autor: Lokutus

Otázka: První kosmonaut třetí země na světě, to je docela prestižní pozice.
Jak jste se k tomu vůbec dostal? Byl jste vybrán přednostně, nebo proběhlo nějaké výběrové řízení? Jaká byla kritéria? Kolik bylo uchazečů? A proč vybrali vás? A letěl byste v budoucnu do vesmíru znovu, třeba s Virgin Galactic?

Vladimír Remek: Trochu moc otázek najednou najednou, nezdá se Vám. Ale pokusím se stručně. S Virgin Galactitc bych prozatím neletěl, nemá dostatek informací například o bezpečnosti. Výber kosmonautů probíhal mnohastupňově, původně z příslušníků československého letectva a behěm něj se počet kandidátů zužoval, až jsme zůstali dva - O.Pelčák a já, kteří jsme prošli bezprostřední přípravu cca 15 měsíců ve Hvězdném městečku. Na základě závěrečných zkoušek Státní komise - více než stočlenná - vyslovila doporučené pořadí posádek Gubarev, Remek - Rukavišnikov, Pelčák. Proto jsem letěl.

Odpovězeno: 01. 03. | 11:43Autor: Raketak

Otázka: Mam velkou uctu k Vasi odbornosti a tomu, co jste dokazal. Ale nemel jste nekdy pocit, ze jste pouhou figurkou na sachovnici komunisticke propagandy (Vas cesko-slovensky puvod, nacasovani letu ke 30. vyroci Unora, "naplast" za invazi atd.)? Dekuji za odpoved

Vladimír Remek: Pocity jsem měl různé. Ale ten hlavní po kosmickém letu byl, že se musím podělit nějakým způsobem o zkušenosti, zážitky s co největším počtem lidí. Bral jsem to také jako závazek za to, že mi to vlastně tech patnáct milionů čechoslováků "jako daňových poplatníků" umožnilo. Nepopírám, že ne vždy se mi líbilo, jakým způsobem se někteří lidé či instituce snažili se mnou manipulovat. Ale za důležité považuji, že jsem si udržel svou odbornost, už v roce 1978 jsem se přeškolil pro nový typ letounu L-39 Albatros, začal jsem pracovat ve výzkumném ústavu letectva atd. Na svůj česko -slovenský původ jsem hrdý. Mám pocit, že ke 30.výročí Února časují let média hlavně po roce 1989 a náplast na invazi? O nějaké náplasti za rok 68 si troufám tvrdit, tehdejší sovětské vedení ani neuvažovalo.

Odpovězeno: 01. 03. | 11:44Autor: Radim

Otázka: Nešlo by poslat s. Filipa, Grebeníčka a ostatní komanče do vesmíru, a zajistit, aby se již nevrátili? Byl bych ochoten takový projekt sponzorovat.

Vladimír Remek: Už třicet let hovořím o tom, že bych přál každému, aby se do vesmíru podíval. Takže to přeji i Vám...

Odpovězeno: 01. 03. | 11:46Autor: Mikojan & Gurjevic

Otázka: Dobry den, jak se s odstupem casu divate na rok 1968? A na rok 1989?

Vladimír Remek: Oba roky si dobře pamatuji. 68 rok se opravdu ve smyslu invaze neměl stát a 89 rok ve smyslu jeho uvolnění politických poměrů si myslím, přál skoro každý. Co z obou roků zůstává dnes, ať posoudí každý sám.

Odpovězeno: 01. 03. | 11:48Autor: Kbelak

Otázka: Jaky je vas nazor na soucasny stav kbelskeho muzea, ktere jste ridil?

Vladimír Remek: Nechtějte ode mne komentář, nebylo by to korektní i vzhledem ke způsobu, jakým jsem se rozloučil s armádou ( nebo ona se mnou).

Odpovězeno: 01. 03. | 11:50Autor: Hrdina SSSR

Otázka: Kde se Vam zilo lepe - v Moskve nebo v Bruselu?

Vladimír Remek: Nejlépe si mi žije doma v ČR, ale jinak na obou místech to bylo a je pro mne nesmírně zajímavé. Každé má své kouzlo, přednosti i problémy. V Moskvě mám spoustu kamarádů a přátel z řady období, na která se nezapomíná.

Odpovězeno: 01. 03. | 11:52Autor: Pilot

Otázka: Dobry den, letel jste od Vaseho startu na obeznou drahu jeste nekdy ve stihacce, nebo jste byl pro rezim prilis cenny na to, aby riskoval Vasi ztratu? A letate jeste sportovne?

Vladimír Remek: Od kosmického letu jsem létal mnohokrát systemazicky - v armádě na L-29,L-39 a Mig - 21, po roce 90 jsem létal "sportovně" do roku 95 na Z-142 a několika ultralehkých letadlech.

Odpovězeno: 01. 03. | 11:54Autor: MG

Otázka: Když vidím, jak hloupé dotazy vám zde někteří čtenáři pokládají, máte můj obdiv, že se jimi zabýváte. Opravdu jsou lidé dnes tak nevzdělaní a hloupí nebo se na podobné nesmysly ptali i dříve (třeba krátce po vašem letu) ?
Komunisty rád nemám, ale vy můj respekt máte.

Vladimír Remek: Díky za Váš názor a ocenění. Na všechny otázky, které dostávám, se snažím odpovědět už 30 let a že jsou mezi nimi i "hloupé", to se stává.

Odpovězeno: 01. 03. | 11:56Autor: Jurij Alexejevic

Otázka: Zdravim, pane poslance. 1) Pomaha Vam to, ze jste kosmonaut, v Evropskem parlamentu?
2) Jak Vas let snasel Oldrich Pelcak? Stykate se, jste kamaradi?
3) Co si myslite o osudu Gagarina? Skutecne zemrel tak, jak tvrdila Moskva?

Vladimír Remek: Ad.1 - pomáhá, ad.2 - Olda o tom často píše, doporučuji se obrátit na něj,kamarádi jsme a doufám, že i dál budeme, ad.3 - viz odpověď výše

Odpovězeno: 01. 03. | 11:58Autor: neo

Otázka: Jake konkretni osobnosti z ceske a svetove historie nejvice vyzdvihujete?

Vladimír Remek: Z naší historie je mým favoritem Karel IV., ze světové historie bych nerad jmenoval, bylo by to dlouhé a na někoho by se nedostalo.

Odpovězeno: 01. 03. | 12:03Autor: Vojin

Otázka: Pane plukovniku, letos slavite dve vyznamna vyroci (30 + 60) a to je jiste prilezitost k ohlednuti. Vas nejvetsi uspech je jasny, ale co povazujete za svou osobni prohru? Co byste udelal jinak, kdybyste mohl?

Vladimír Remek: Za největší úspěch asi považujete let do vesmíru, i když já za rovnocené považuji i jiné momenty ze svého života, například rodinu. A pochopitelně bych udělal některé věci jinak, proher bylo také několik. Určitě bych rád udělal některé věci jinak třeba v souvislosti s muzeem ve Kbelích. A některé věci nejsou prohry, ale třeba jde o to, že když už nemáte rodiče, litujete, co se dalo ještě ve vztahu k nim stačit a co jsem nestihl.

Odpovězeno: 01. 03. | 12:05Autor: krasa

Otázka: Dobry den, proc jste si za sve asistenty v europarlamentu vybral spolupracovniky StB?

Vladimír Remek: Které asistenty máte na mysli a odkud máte takévé informace, že si to troufáte tvrdit. Spekulacemi a pomluvami se nemám chuť zabývat.

Odpovězeno: 01. 03. | 12:07Autor: neo

Otázka: Jste pro nebo proti radaru?

Vladimír Remek: Nevím, jestli podobné otázky po návštěvě pana premiéra v USA mají ještě smysl. Ale od počátku jsem v zásadě proti tomuto řešení, tak jako většina obyvatel této země a o důvodech jsem vícekrát psal i mluvil například i v EP.

Odpovězeno: 01. 03. | 12:09Autor: Dixpix

Otázka: Zdravím.Jaký máte názor na předání medaile p.Mašínovi premiérem Topolánkem.Děkuji a přeji krásný den.

Vladimír Remek: Já s tím samozřejmě nesouhlasím.

Odpovězeno: 01. 03. | 12:11Autor: Pegy

Otázka: Nemyslíte si, že jste byl tehdy pouze obětí propagandy?

Vladimír Remek: Už jsem na podobný dotaz odpovídali. Jestli je propaganda, že se naučíte létat s nadzvukovým letadlem, že umíte ovládat kosmickou loď, že takové stroje dokážete dovést zpet na zem, pak jsem byl asi i obětí propagandy...

Odpovězeno: 01. 03. | 12:13Autor: Frante

Otázka: Dobrý den. Co nejvíc Vás překvapilo při letu do kosmu? Děkuji

Vladimír Remek: Nemohu říci, že bych byl něčím naprosto zaskočen - ale třeba moment, kdy vidíte na vlastní oči, že je Země opravdu kulatá, je silný zážitek.

Odpovězeno: 01. 03. | 12:15Autor: Luboš Motl

Otázka: Vážený pane Remku, myslíte si, že kosmické mise s lidmi jsou prospěšnější pro vědu a lidstvo než robotické? Chcete, aby se lidé vrátili na Měsíc? Nepamatujete si, kdo vymyslel zkratku Rychle Eéééé Mluvící Eéééé Kosmonaut? Byl byste v EU parlamentu za KSČM, i kdyby z Vás oni neudělali hrdinu? Dík.

Vladimír Remek: Co se týká věcné části Vaší otázky, jak lidé, tak robotické systémy mají své místo a svou úlohu. Pochopitelně bych chtěl, aby se lidé vrátili na Měsíc. Kdo vymyslel druhou část otázky nevím, pokud Vy, tak Vám k tomu gratuluji.

Odpovězeno: 01. 03. | 12:16Autor: michal

Otázka: Ahoj,

1, byly američané na měsící?

2, jak se vám tam nohoru letělo a jak se vám líbilo koukat se z okýnka do prostoru s hvězdami i zemí :)

Vladimír Remek: Už jsem asi odpověděl...

Odpovězeno: 01. 03. | 12:17Autor: Tonda

Otázka: Dobrý den pane Remek,můžete říci jak to vlastně bylo s Vaším upřednostněním před panem Melčákem(tuším náhradníkem).Proslýchá se,že měl letět on a ne Vy.Můžete to vysvětlit,děkuji

Vladimír Remek: Co se týče pana Melčáka, zejména někteří by si asi přáli, aby už dávno "letěl".

Odpovězeno: 01. 03. | 12:20Autor: adastra

Otázka: Vyplatí se České republice, aby vstoupila do ESA?

Vladimír Remek: Jednoznačně ano. Menší země jako my nikdy nebude mít dostatek investičních kapacit, aby samostatně rozvíjela např. kosmický program. Vzhledem k tomu, že kosmonautika je dnes řádné ekonomické odvětví - jedno pracovní místo v ní generuje údajně až pět dalších v jiných odvětvích - byla by chyba na tom neparticipovat.

Odpovězeno: 01. 03. | 12:21Autor: navigátor

Otázka: podporujete vy osobně systém Galileo? nestačí nám GSM?

Vladimír Remek: Podporuji, a to aktivně i v EP, protože Galileo je narozdíl od GPS civilní zarušenou službou s nepřeberným množstvím dalších možných aplikací - tolik jen stručně. Když nebude mít Evropa Galilea, bude mít něco podobného někdo jiný a my si to budeme muset jen draze kupovat...

Odpovězeno: 01. 03. | 12:24Autor: Jirka

Otázka: Je stav bez tíže krásný?

Vladimír Remek: Odpověď pro Vás bude už dnešní poslední - už i tak jsme asi čas poněkud přetáhli. Musím Vám potvrdit, že stav beztíže je skutečně fantastická věc. A teď už všem přeji hezký zbytek soboty, děkuji za dotazy a těm, na které se nedostalo, se omlouvám. Snad někdy příště.
V.Remek

 

Právě se děje

Další zprávy