Koupit obecní byt? Radnice zvedají ceny, metodou obálek

Lenka Smyčková, spolupracovnice Aktuálně.cz
23. 2. 2008 23:00
Nespravedlnost, protestují nájemníci. Většinou pozdě

Opava - Nájemníci třinácti domů s městskými byty v centru Opavy mají teď na vybranou. Buď dají dohromady miliony korun, nebo musí počítat s tím, že se majiteli svých bytů nestanou.

A cítí se podvedeni. Díky obálkové metodě může magistrát teď prodat domy komukoli za cenu téměř tržní. Občanské sdružení Za důstojné bydlení ale tvrdí, že jim radní z ČSSD nejdříve slíbili předkupní právo za výhodnější cenu.

Domy se však nakonec prodávají vcelku, nikoli po jednotlivých bytech. To nájemníkům předkupní právo nezaručí. Jejich jedinou možností je dorovnat nejvyšší "obálkovou nabídku".

Do podobných situací se teď dostávají nájemníci v celé České republice. A nelíbí se jim to. Ptají se, proč jejich sousedé ve vedlejší ulici mohli koupit byt hluboce pod cenou a oni teď mají platit miliony.

Jak to funguje

  • Město Opava prodává obálkovou metodou domy bytové, nebytové i smíšené
  • Vypíše výběrové řízení, popíše, co prodává
  • Zájemci o dům odevzdají nabídky zalepené v obálkách
  • Po skončení stanovené doby se obálky otevřou
  • Výběrové řízení vyhrává nejvyšší nabídka
  • Radnice nájemníkům oznámí výši nejvyšší nabídky
  • Začne běžet třicetidenní lhůta, během které se můžou nájemníci rozhodnout, zda nabídku dorovnají
  • Pokud se rozhodnou dorovnat, mají právo dům koupit, i když se výběrového řízení vůbec neúčastnili
  • Jestliže nerozhodnou o koupi, město uzavře smlouvu s výhercem výběrového řízení

Podle odhadů ministerstva pro místní rozvoj privatizovaly obce od roku 1991 téměř čtyřicet procent bytů. V devadesátých letech je prodávaly za desítky tisíc. Dnes za desetinásobek.

Nájemníky to štve. Sepisují petice, vystupují na zastupitelstvech, zakládají občanská sdružení.

Nájemníci: Je to drahé a neprůhledné

Opavská radnice začala obálkovou metodu při prodeji bytových domů používat loni v létě. Výsledek: Ostré debaty na zasedáních zastupitelstev a založení občanského sdružení Za důstojné bydlení.

Sdružení tvrdí, že obálková metoda nejen neúměrně zdvihá ceny bytů. Je prý také neprůhledná a nedomyšlená.

"Nájemníci nemají dostatek peněz na dorovnání nejvyšší nabídky. To nahrává různým překupníkům,"  tvrdí opoziční zastupitelka Pavla Brady.

Její slova dokazuje konkrétní případ domu U Jaktařské brány. Na ten sehnali nájemníci přes sedm milionů korun. Netají se přitom tím, že peníze nejsou jejich, ale poskytnul jim je někdo jiný.

"Odkud kupci vezmou peníze je zcela jejich věc a my se jich na to neptáme," uvedl mluvčí opavské radnice Jan Šindler.

Nespravedlnost? Soused koupil byt desetkrát levněji

"Překotný nárůst cen obecních bytů u občanů vyvolává pocit nespravedlnosti. Musí zaplatit desetinásobek toho, co jejich sousedé před lety jen kvůli tomu, že jejich dům v prvních vlnách privatizace nebyl zcela náhodně vybrán," komentuje pocity nájemníků poslanec a předseda Sdružení nájemníků Stanislav Křeček.

"Velmi nízké ceny zase můžou vyvolat pocit nespravedlnosti u těch lidí, kteří bydlí ve svém, a na městský byt tak nedosáhnou," dodal Křeček.

Stanislav Křeček : Privatizace vyvolává pocit nespravedlnosti
Stanislav Křeček : Privatizace vyvolává pocit nespravedlnosti | Foto: PSP ČR

Privatizace bytů je tak silným společenským tématem, které přinutí k zájmu o komunální politiku i ty, kteří jinak ani nechodí k volbám. "Stížnosti nájemníků, různá upozornění a žádosti o radu kvůli privatizaci dostáváme stále a z celé republiky," uvedl Křeček.

"Obce se na jedné straně snaží zdražením zhodnotit svůj majetek, na straně druhé se vytrácí jejich politická zodpovědnost," dodal.

Rozhodne privatizace volby?

Koalice sociálních a občanských demokratů stojí v čele Opavy už třetí volební období. Sociální demokraté ve volebním programu slibovali, že byty prodají přednostně nájemníkům. Podle sdružení Za důstojné bydlení svá slova nedodrželi.

Hlasy nespokojených nájemníků tak můžou zamíchat výsledkem příštích voleb. "Privatizace postupuje pomalu. Je možné, že v příštích volbách už se nájemníci zbylých městských bytů budou rozhodovat podle postoje stran k této problematice," připustila Brady.

Opavská koalice ODS a ČSSD namítá, že musí být dobrým hospodářem. Prodává totiž domy v centru města. Ty mají vysokou tržní cenu. Kdyby je město prodalo příliš levně, nahrálo by spekulativním kupcům.

"Nájemníci mají pořád šanci dům získat, jestliže do třiceti dnů po rozlepení obálek vyjádří vůli dorovnat cenu," obhajuje obálkovou metodu mluvčí Šindler.

Když se nájemníci  o náklady podělí, pořád je prý byt vyjde levněji, než kdyby ho kupovali na běžném trhu. "Nejvyšší tíhu ceny totiž nakonec většinou nese zájemce o nebytový prostor. V některých domech jsou totiž i prodejny a podobně," dodal Šindler.

Lidé, kteří peníze na dorovnání nejvyšší nabídky neseženou, na ulici neskončí. Jejich nájemní smlouvy na dobu neurčitou jsou pouze převedeny na nové majitele.

Bývalá ubytovna pro stavitele atomové elektrárny Dukovany, dnes domov pro 193 seniorů.
Bývalá ubytovna pro stavitele atomové elektrárny Dukovany, dnes domov pro 193 seniorů. | Foto: Ludvík Hradilek

Břeclav zlevnila, Vsetín ne

Nesmlouvaví zůstali také radní Vsetína. I tam si nájemníci stěžovali, že radnice prodává byty draze. Obyvatelé domu na Tyršově ulici dokonce poslali na radnici podnět ke snížení ceny bytů o celou polovinu. Chtějí platit jen dvacet procent tržní ceny bytů. Radnice včera odhlasovala, že trvá na čtyřiceti procentech tržní ceny.

"Odhadní cena stanovená znalcem se pohybuje kolem půl milionu korun, z čehož čtyřicet procent činí dvě stě tisíc. Občanům vlastně dáváme dar ve výši několika set tisíc korun," tvrdí místostarosta Lubomír Gajdušek. Byty v této lokalitě se totiž prodávají za šest set tisíc a více korun.

Jedním z mála měst, které svým nájemníkům ustoupilo a byty zlevnilo, je jihomoravská Břeclav.

Když tamní radnice zveřejnila, ze kolik bude prodávat konkrétní byty, zvedla se, podobně jako v Opavě, vlna nevole.

Průměrný byt měl vyjít na dvě stě tisíc. Podle Institutu regionálních informací se přitom tržní cena standardního bytu v Břeclavi blíží milionu korun.

Břeclavským přesto byty připadaly drahé. Tak dlouho tlačili na zastupitele, až je přinutili ceny snížit. V některých případech klesla cena o více než dvacet procent.

Polovina nájemníků je obecních

V Česku je dohromady přibližně 460 000 obecních bytů z celkového počtu jednoho milionu nájemních bytů.
"Obce jsou stále dominantním pronajímatelem nájemního bytového fondu. Tento sektor se však postupně privatizací zmenšuje," uvedla  Jana Kozlíková z ministerstva pro místní rozvoj.

Některá města se bytů zbavují úplně - například Teplice. Jiná zamýšlejí ponechat si část bytů jako rezervu pro zaměstnance radnic a sociálně potřebné.

 

Právě se děje

Další zprávy