Brno chce Kaplického. Velkého, zeleného, neuvěřitelného

Lenka Smyčková, spolupracovnice Aktuálně.cz
18. 2. 2008 17:55
Brno chce dominantu od kontroverzního architekta
Architekt Jan Kaplický na své přednášce v Senátu ČR.
Architekt Jan Kaplický na své přednášce v Senátu ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Jan Kaplický v roli externího brněnského architekta. Taková je představa primátora jihomoravské metropole Romana Onderky.

Narozdíl od pražských politiků Onderkovi Kaplického výstřednost nevadí. Už dříve prohlásil, že Brno by klidně poskytlo útočiště Národní knihovně - chobotnici.

Dnes primátor architekta přivítal ve své pracovně. "Chceme, aby se Brno stalo ne českou, ale světovou metropolí architektury. V tom můžou pomoci Kaplického znalosti," osvětlil Onderka důvod architektovy návštěvy Brna.

V souvislostech
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Kaplického zájem brněnského magistrátu potěšil. Výsledkem schůzky by prý mohlo být nejen několik zajímavých projektů, ale také to, že "by se jedna nebo dvě osoby v Praze mohly zastydět".

"V Praze se stávám politikem. Tady jsem se po dlouhé době cítil jako architekt," pochvaloval si Kaplický.

V Brně prý bude stát něco velkého zeleného

Brno nemá obsazen post městského architekta. Pokud by jej chtěl dělat Kaplický, primátor by to prý oslavil panákem. Jenže o něčem takovém zatím Kaplický neuvažuje.

S Onderkou se zatím domluvil jen na jakési "externí poradenské činnosti na úzké úrovni". Zároveň ale oba připustili, že už tento rok by se mohli dohodnout na konkrétním návrhu, který by Kaplický pro Brno vypracoval.

Brněnskému primátorovi by nevadila ani sporná chobotnice
Brněnskému primátorovi by nevadila ani sporná chobotnice | Foto: Future Systems

"Může se stát, že v Brně bude něco velkého zeleného a neuvěřitelného. Kde, zatím nevím," tajnůstkaří Kaplický.

Primátor Onderka potvrdil, že se mu líbí Kaplického návrhy ekologických staveb. Brněnská radnice má v plánu vybudovat v jižní části Brna "nové město". Jeho dominantou by mohlo být právě něco z Kaplického dílny.

"Je jedno, jestli to bude lavička v parku nebo třicetipatrová budova. Musí to něco znamenat a hlavně vydržet," uvedl Kaplický, který chce v Brně navázat na architektonické klenoty meziválečného období. Vila Tugendhat je prý měřítko.

 

Právě se děje

Další zprávy