Česká policie: Lidé bez domova jsou zloději

Lenka Smyčková, spolupracovnice Aktuálně.cz
21. 1. 2008 20:06
Kopete do slabých, vzkazují humanitární organizace
"Podívejte na zloděje," tvrdí česká policie. František Hrůza dostal blokovou pokutu za neoprávněné přespávání ve vagonu Českých drah.
"Podívejte na zloděje," tvrdí česká policie. František Hrůza dostal blokovou pokutu za neoprávněné přespávání ve vagonu Českých drah. | Foto: Jan Langer

Brno - Policejní prezidium České republiky otevřeně tvrdí, že lidé bez domova jsou zloději. Považuje také za správné ukazovat je veřejnosti a bez důkazů je obvinit, že to jsou oni, kteří kradou.

Ve svém písemném vyjádření dále nejvyšší policejní velitelství uvádí, že tak činí na základě nezpochybnitelných faktů a že tak bude postupovat dál, protože je to součást preventivní policejní práce.

"Některé osoby, mezi něž patří i sociální skupina - bezdomovci, páchají majetkovou trestnou činnost, zejména v opuštěných objektech, na veřejných prostranstvích a odstavných kolejích železnic," napsal vrchní komisař policejního prezidia Roman Skřepek.

Uvedl to v odpovědi na otázky, se kterými se na policejní prezidium obrátila redakce Aktuálně.cz v souvisloti s akcí policistů v okolí hlavního nádraží v Brně.

V pondělí 14. ledna večer pozvala česká policie v Brně na tuto akci novináře včetně fotografů a televizních štábů. V záři reflektorů jim potom ukazovala rozespalé lidi v odstavených železničních vagónech jako ty, kteří rozkrádají majetek Českých drah.

Jediné, čeho se v tu chvíli tito lidé nepochybně dopustili, bylo, že přebývali ve vagónech Českých drah. A to ještě ne všichni.

Z bezdomovců byli rázem zloději

"Připravili jsme akci monitorující nezákonnou činnost bezdomovců na železnici. Jedná se především o ničení odstavených železničních vagónů a následný prodej barevných kovů ve sběrnách. Spolu s policisty a kriminalisty půjdeme do míst, kde bezdomovci přespávají a kde ničí vagóny," stálo v pozvánce, kterou brněnská policie rozeslala před akcí novinářům.

Novináři té noci skutečně viděli bezdomovce nocující ve vlacích. Ale ani jednoho, který by rozebíral vybavení vagónu nebo je jiným způsobem ničil.

Čtěte reportáž: V hlavní roli žebrák? Námět, scénář, režie - policie České republiky

Humanitární organizace, které bezdomovcům pomáhají, policii tvrdě kritizují. Lidé bez domova se bez bez důkazů ocitli na fotografiích a televizních záběrech v pozici zlodějů. Nic přitom nedokazuje, že by skutečně páchali trestnou činnost.

"Způsob, jakým Policie České republiky připravila pondělní zastrašovací akci pro média, považuji z lidského i odborného hlediska za naprosto nepřijatelný a neprofesionální," řekl Aktuálně.cz ředitel Oblastní charity Brno Karel Kosina.

Můžou za to novináři

Zloděje prý z bezdomovců udělali novináři sami
Zloděje prý z bezdomovců udělali novináři sami | Foto: Jan Langer

Ministerstvo vnitra se k případu nevyjádřilo. "Nemáme k tomu co říct. Není to v naší kompetenci, obraťte se na policejní prezidium," odbyla Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Jana Malíková.

Policisté byli sdílnější. Podobné akce jsou podle nich zcela běžné. "Nešlo o nic jiného než doprovod policistů při jejich každodenní práci. Samotné zpracování reportáží z etického hlediska je odpovědností každého redaktora a nezodpovídá za to Policie České republiky," sdělil Roman Skřepek z policejního prezidia.

Čtěte v plném znění: Odpovědi policejního prezidia na otázky Aktuálně.cz

Ten zároveň řekl, že policie hodlá v podobných akcích pokračovat. "Naší povinností je trestné činnosti preventivně předcházet a zjištěné případy odhalovat," vysvětlil důvody konání podobných akcí.

Sama mluvčí brněnských policistů Andrea Procházková nicméně přiznala, že vyznění akce bylo jiné, než policisté očekávali. "Chtěli jsme upozornit na palčivý problém vykrádání odstavených vagónů. Naším cílem rozhodně nebylo někoho budit a ještě ho při tom natáčet," uvedla Procházková.

Nebyl to první kopanec

Odborníci upozorňují, že nejde o první případ, kdy policisté použili vůči bezdomovcům nepřiměřené metody. "Občas skutečně od klientů slýcháme, že se k nim policisté chovají agresivně," přiznal Kosina.

Jeho kolegové z neziskovek mají podobné zkušenosti. "Uniformovaní lidé s bezdomovci zacházejí hůře než já s mrkví," řekl Aktuálně.cz Pavel Kosorin z Armády spásy.

Podle předsedy Ligy lidských práv Jiřího Kopala jsou známy i případy, kdy si strážníci do bezdomovce kopli. "Bezdomovci se bohužel často pohybují na hraně zákona, a tak se bojí si stěžovat. Takže tyto případy pak nikdo neřeší," tvrdí Kopal.

V Praze můžou bezdomovci legálně na loď V Brně nelegálně do vlaku
V Praze můžou bezdomovci legálně na loď V Brně nelegálně do vlaku | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Názor neziskových organizací, že postup policistů vůči bezdomovcům je nepřiměřený, Policejní prezidium nevyvrátilo, ani nepotvrdilo.

"Každý může mít nějaký názor. My však nepracujeme s názory, ale s fakty. A naší povinností je předcházet trestné činnosti a odhalovat ji. K tomu použijeme veškeré prostředky, které nám zákon umožňuje," uvedl vrchní komisař Skřepek.

Charita vyzývá ke spolupráci

Podle neziskových organizací v případě bezdomovců nemá represe žádný smysl. "Jsou to často lidé s duševními poruchami. Nepotřebují perzekuci ze strany policie, ale pomoc terénních pracovníků a často i psychiatrů, aby se z tíživé situace dostali," míní Kosina.

Policisté by podle něj například mohli bezdomovce informovat o možnosti umýt se, najíst a přespat u některé z neziskovek.

Spolupráce s policií podle něj velmi dobře funguje například u matek s dětmi v tísni. Bezdomovci jsou však opomíjenou menšinou.

 

Právě se děje

Další zprávy