Příliš stonáme. Nemocenskou mají hlídat pojišťovny

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
21. 1. 2008 13:25
Lékaře by to mělo nutit k efektivnější léčbě
Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Češi stráví na "nemocenské" za rok dvakrát více času než například sousední Rakušané nebo Němci. Stát se teď snaží najít cestu, jak lékaře i pacienty přimět s nemocenskou neplýtvat.

Ministerstva zdravotnictví a práce a sociálních věcí spolupracují na plánu, který by sloučil systém veřejného zdravotního pojištění a nemocenského pojištění. Vše by měly mít na starost zdravotní pojišťovny.

"Jde o to spojit náklady na "nemoc". Nejlevnější péče není totiž vždy ta nejkratší," uvedl pro Aktuálně.cz první náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr.

Pracovní skupina z odborníků z obou resortů už na návrhu pracuje. "Změna by mohla přijít v roce 2010," myslí si Šnajdr.

Podle údajů nevládní organizace Transparency International se v systému nemocenské ročně ztratí sedm miliard korun.

Čtěte více: Ve zdravotnictví se ročně ztratí 20 miliard

Odborníci upozorňují, že systém bude fungovat jen když ministr Julínek prosadí své reformní plány se zdravotními pojišťovnami. Ty by umožnily pojišťovnám uzavřít s klienty individuální pojistné plány.

Pacient má zcela potlačen imunitní systém, každá infekce je nebezpečná. v ÚHKT provedou rocně více jak padesát transplantací kostní dřeně.
Pacient má zcela potlačen imunitní systém, každá infekce je nebezpečná. v ÚHKT provedou rocně více jak padesát transplantací kostní dřeně. | Foto: Ludvík Hradilek
Přečtěte si:
Poplatky to nekončí. Boj se povede o pojišťovny

"Méně dnů na neschopence by pro klienta znamenalo bonus. Dnes nefungují kontrolní ani motivační mechanismy, jak nemocnost snížit," tvrdí prezident Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera..

Ztráty z pracovní neschopnosti

  • Pracovně neschopných je v průměru přes 6 procent Čechů. Přitom například v Rakousku je to 3,5 procenta nebo ve Velké Británii 3,7 procenta. Evropský průměr je 4,5 procenta nemocných.
  • V praxi to znamená, že každý den "neoprávněně" stoná přes 72 tisíc lidí, píše se ve studii.
  • V roce 2005 vyplatila Česká správa sociálního zabezpečení nemocenské v celkové výši 26,3 miliardy. Podle studie Transparency International by tato částka měla být asi o 7 miliard nižší.
  • Zdroj: Transparency International 

"Je pravda, že lékařům je dnes jedno, zda nechají člověka doma týden nebo měsíc. V novém systému by lékaři byli motivování k efektivnější léčbě," myslí si zdravotnický expert Pavel Vepřek ze sdružení Občan. Podle něj ale bude důležité, aby si stát zajistil v pojišťovnách možnost kontroly.

"To je nutné. Pojišťovny by dostaly velkou samostatnost. Poskytovaly sociální službu. Platily by lidem dávky. To nemůže zůstat bez dohledu státu," vysvětluje.

Podle Vepřeka může propojení zdravotního a nemocenského pojištění přinést i některé výdaje navíc. "Když dnes přijde člověk za lékařem s tím, že by rád zůstal pár dnů na nemocenské, lékař mu celkem bez problému vyhoví. Nikdo vlastně nemusí nemoc simulovat. Různá vyšetření, která dokážou, že člověku nic není, se mohou velmi prodražit," uvažuje Vepřek.

Sdružení praktických lékařů by změnu uvítalo. Jan Jelínek z vedení sdružení se přitom nebojí nákladů na "odhalování simulantů" ani porušení důvěry mezi lékařem a pacientem.

"Lékaři nyní nevnímají to, že člověk je doma jako náklad. I pacienti sami budou motivováni chovat se v systému zdravotního pojištění racionálně a budou odhaleni ti, kteří ho zneužívají," dodal Jelínek.

 

Právě se děje

Další zprávy