Vendelín Čtvrtek by dnes mohl poznat nový domov

Eliška Bártová Eliška Bártová
11. 1. 2008 12:10
"Dítě z kontejneru" bude nabídnuto první rodině
Tady teď žije Vendelín Čtvrtek
Tady teď žije Vendelín Čtvrtek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražský magistrát rozhodl o osudu měsíčního chlapce, který byl nalezen v polovině prosince odložený v kontejneru na odpadky.

Z deseti rodin, které projevily o chlapce zájem, vybrala komise čtyři, které mají šanci dítě získat.

Koncem týdne bude oslovena první z nich. Pokud Vendelína bude chtít, může si ho podle současné praxe odvézt ještě týž den domů.

Pokud dítě odmítnou, dostanou šanci další z vytipovaných párů.

Vybíraví Pražáci

Na adopci si v Česku musí rodina nebo jednotlivec počkat v průměru dva až tři roky. Předtím, než dítě získají, vyplní formulář, projdou testy a školením. Pak už jen čekají, až je úředníci osloví.

Měsíc starého Vendelína mají možnost získat jen žadatelé z kraje, kde bylo dítě nalezeno, tedy lidé žijící v Praze.

"Pražáci jsou zvláště vybíraví žadatelé," říká Miroslava Hessová z odboru sociálních věcí pražského magistrátu. "Většina z nich chce malé, hezké, neromské, zdravé dítě."

O vybíravosti obyvatel hlavního města svědčí i to, že v případě nalezeného Vendelína neměli úředníci moc z čeho vybírat.

Ze 150 žadatelů o adopci jich pouze 10 uvedlo, že je ochotno přijmout dítě bez identity.

Z oněch deseti potenciálních rodičů vybrala komise odborníků z praxe a zástupců magistrátu čtyři vhodné adepty a určili pořadí, v jakém budou osloveni.

Tolerantní rodina

Pořadí jejich žádosti však nebylo tím nejdůležitějším kritériem. Vytipované páry nejsou těmi nejdéle čekajícími. V databázi žadatelů jsou relativně krátkou dobu od roku 2006.

"Doba podání žádosti byla jen jedním kritériem," vysvětluje paní Hessová. "Museli jsme přihlížet také k tolerantnosti oněch rodin."

Vzhledem k tomu, že nikdo nezná původ dítěte, musí být rodiče připraveni na nečekaný vývoj a zdravotní komplikace.

Na první místo se tak vyšvihla rodina, která nejen že je ochotná přijmout nalezené dítě, ale je také více než ostatní tolerantní k anamnéze dítěte a nevadila by ji ani potenciální drogová závislost matky.

Podle statistiky kojeneckého ústavu v Praze Krči, kde je Vendelín umístěn, totiž až jedna třetina odložených dětí má za matku narkomanku.

Třicet dní sžívání

V kojeneckém ústavu v Krči čeká na nové rodiče 100 dětí
V kojeneckém ústavu v Krči čeká na nové rodiče 100 dětí | Foto: Ludvík Hradilek

Během pátku sdělí úředníci první vybrané rodině, že je na řadě, může se jít na dítě podívat a sama se rozhodnout, zda ho chce do péče.

Po třicet dní se budou moci s dítětem vídat a navazovat kontakt v kojeneckém ústavu. Stejně tak mají biologičtí rodiče Vendelína ještě měsíc možnost se o syna přihlásit.

Teprve pokud neprojeví o dítě zájem, může ho soud přiřknout nové rodině. V ní už ale může Vendelín žít.

Rovnou domů

Pokud po něm noví rodiče zatouží hned, může si ho rovnou odvézt domů.

"Pokud rodiče nechtějí čekat, tak jim děti dáváme se souhlasem magistrátu a sociálních pracovníků na propustku domů," říká ředitelka kojeneckého ústavu v Praze-Krči Jaroslava Lukešová. "Musí však počítat s tím, že se o něj stále mohou přihlásit jeho biologičtí rodiče."

Po dvou měsících následuje kontrola, jak se rodina s dítětem sžívá. Teprve po třech měsících pobytu s novými rodiči soud rozhodne o adopci.

Ani to však není definitivní krok. Ještě do roka dítěte mají rodiče možnost ho vrátit, právě v tomto věku se totiž mohou objevit choroby, které zpočátku nebyly patrné, a na které adoptivní rodiče nebyli připraveni. 
 
Pokud ani po roce novopečení adoptivní rodiče Vendelína nevrátí, získá nové příjmení a rodinu natrvalo.

 

Právě se děje

Další zprávy