Vrací se Rakousko - Uhersko, říkají lidé v příhraničí

Tomáš Fránek
19. 12. 2007 18:23
Konec hranic provází obavy sedláků a naděje obchodníků
Tyto scény budou od pátku na hranicích minulostí
Tyto scény budou od pátku na hranicích minulostí | Foto: Ondřej Besperát

Břeclav/Mistelbach - Když z česko-rakouských hranic mizely po pádu komunistického režimu ostnaté dráty, vítali to lidé na obou stranách hranice.

Páteční konec hraničních kontrol už tak jednoznačný jásot nebudí, a to ani na jedné straně hranice.

Na té rakouské je to jednoznačně především z obav, že se zvýší kriminalita, na té moravské je to z pocitu, že se až tak moc v noci ze čtvrtka na pátek nestane - kontroly policistů jsou už stejně několik měsíců spíše symbolické.

Chleba levnější nebude

Názory lidí na Břeclavsku a také v obcích v okolí rakouského města Mistelbach neodpovídají tomu, co ukázaly poslední výzkumy veřejného mínění v Rakousku: 58 procent lidí se vyslovilo odmítavě ke zrušení hraničních kontrol s Českem a dalšími novými zeměmi EU, především kvůli kriminalitě.

To obyvatele obcí u hranic s Českem sice trápí taky, ale mnohem víc jim vadí to, jak se na silnicích stále zvyšuje doprava.

"Už teď je to dost hrůza a doprava podle mě ještě poroste. To bude fakt problém," říká Andreas Werner z příhraniční obce Reintal.

Stejně jako další lidé z této malé obce sedlačí a má i malé vinařství. A žádné výhody pro svoje podnikání v konci hranic nevidí.

"Žádné zlato nám z nebe nespadne, chleba taky levnější nebude. To přijetí eura byla daleko větší rána, zdražilo všechno," dodává Werner.

Lidé v Reintalu, ale i v dalších malých obcích u hranic, fandí rakouskému ministru vnitra Güntheru Platterovi, který si prosadil to, že policisté budou u hranic stále poměrně často lidi kontrolovat a chce nechat v příhraničí i armádu.

"Máme pochybnosti, jak Poláci a Slováci dokáží ochránit hranice," říká Werner.

Přijedťe, vyděláme

To v nedalekém Mistelbachu už příznivců konce hranic přibývá a to především mezi obchodníky. Pro ty jsou totiž lidé z Česka stále vítanější klientelou, která jim zvedá tržby.

"Je to jako kdyby se vracelo Rakousko-Uhersko, myslím že to může být výhodné pro všechny. Hranice jsou zbytečné," říká Lukas Meier, který prodává v jednom z místních obchodů.

Podle něj se přestane říkat: "Jedu na nákup do Rakouska nebo Česka", ale lidé začnou jezdit ke konkrétnímu obchodníkovi. "Vydělají na tom všichni, kdo toho využijí a přilákají zákazníky," dodává.

Na konec hranic se těší i ti podnikatelé, kteří chtějí utrácet miliardy ve velkých projektech.

Až dvě miliardy korun má stát například projekt termálních lázní, které má protínat hranice mezi Českou republikou a Rakouskem. Projekt počítá s luxusními hotely, několika bazény a širokou nabídkou vodních atrakcí.

Zastavíme až ve Vídni

Zatímco Češi a Rakušané spíše váhají, zda jásat nad koncem hraničních kontrol, to samé se nedá říct o Polácích.

Ti totiž tvoří podstatnou část lidí, kteří česko-rakouské hranice na Břeclavsku přejíždí. Ve Vídni žije několik desítek tisíc Poláků a ti se už teď vydávají na vánoční svátky domů.

"Až pojedu zpátky z Katovic, tak zastavím až ve Vídni, je to moc dobře, že hranice končí. Aspoň nebudeme ti horší v Evropském unii a budeme mít stejné podmínky jako ti zápaďáci," říká jeden z Poláků, který přejížděl přes hraniční přechod v Poštorné.

 

Právě se děje

Další zprávy