Proti komunistickým dozorcům chybí svědci

Martina Macková
30. 12. 2007 16:00
Bude nakonec Vondruška odsouzen?
Poslanec Josef Vondruška (KSČM)
Poslanec Josef Vondruška (KSČM) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pešek, Duba, Vondruška. Dozorci z komunistických lágrů, kteří byli obviněni z týrání politických vězňů. Jediný zatím nebyl odsouzen.

Případ komunistického poslance Josefa Vondrušky, kterého policie dnes stíhá za brutální zacházení s politickými vězni v sedmdesátých letech, možná zůstane dokonce posledním. Chybí totiž svědci.

Vondruška nebyl nejkrutější

"Bachařů, kteří se chovali stejně nebo i hůře než Vondruška, je daleko více. Mohli bychom začít u velitelů nebo vězeňských psychologů, kteří zpracovávali posudky a umísťovali vězně. Chybí ale svědectví politických vězňů. Možná, že už to mnozí z nich vidí beznadějně, procesy se vlečou," říká historik Tomáš Bursík, odborník na moderní české dějiny z Archivu bezpečnostních složek ministerstva vnitra.

Potvrzuje to i mluvčí Úřadu pro dokumentaci vyšetřování zločinů komunismu. "Ani přes medializaci případu poslance Vondrušky nemáme žádné nové výpovědi a svědectví k dalším dozorcům nebo velitelům. Lidé si myslí, že jsou ty případy už promlčené," říká Jan Srb.

Proti Vondruškovi se ozvali hned dva svědci. Ale jejich vzpomínky paradoxně nemusí bývalému bachařovi uškodit.

"Vondruška je představován jako brutální člověk, jenže ve srovnání s tyrany v padesátých letech, kteří byli daleko krutější, si tak nepřipadá," soudí politický vězeň Čestmír Čejka. "Proto se dnes právem diví," myslí se.

Tábor Vojna na Příbramsku. Jeden z mála důstojných památníků komunistických vězňů v Česku.
Tábor Vojna na Příbramsku. Jeden z mála důstojných památníků komunistických vězňů v Česku. | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také: Nepamatuji si toho, kdo mě viní

Čtěte také: Úřady mlčí o vyšetřování Vondrušky

Duba a Pešek měli svědky

V roce 2003 soud v Brně zastavil stíhání Jaroslava Duby, bývalého velitele komunistického trestního tábora Vojna u Příbrami. Duba byl prvním velitelem trestního tábora, který stanul od roku 1989 před soudem.

Soud konec procesu odůvodnil tak, že zneužívání pravomoci veřejného činitele spadá pod amnestii prezidenta ČSR z roku 1960 a případné ublížení na zdraví je již promlčené.

Duba podle svědků nechal v padesátých letech vybudovat v lágru podzemní korekci nazvanou Bunkr, kam vězně zavíral i na několik týdnů. Bunkr měl rozměry 11,5 metru čtverečního a výšku 170 až 178 centimentrů.

Nebylo tam topení, větrání, voda ani sociální zařízení. Vězni spali bez přikrývek na podlaze vlhké od moči, nemohli si vyměňovat ani prádlo, dostávali málo jídla, a to po řadu dní či týdnů

Václav Pešek je další v řadě. Byl v padesátých letech ředitelem vyšetřovací části Pankrácké věznice, kde dozorci mučili i ženy. Údajně ve sklepení byly prováděny i tajné popravy. Podle svědků byl Pešek brutální sadista, jeho činy však jsou už promlčené.

Chtěli jsme odsoudit žraloky

Sami političtí vězni jsou skeptičtí a říkají, že další svědectví k tyranii v padesátých letech už téměř není možné. "Účastníci padesátých let odcházejí a mám za to, že o to jde, abychom nebyli živým svědomím," říká Naděžda Kavalírová, předsedkyně sdružení.

Jeden z vězňů, který si v komunistických lágrech odseděl dvanáct let, míní, že jim nikdy nešlo o to, aby poslali do vězení dozorce.

"To jsou jen malé ryby, žraloci se nechali odplout. Dozorce je nádeník, na tom režimy nestojí. Problém je, že nebyla vynucena odpovědnost žádnému vůdci, vládnímu činiteli," řekl Čestmír Čejka.

O Vondruškově případu dnes policie mlčí. Zda se vyšetřování dosud podezřelého Vondrušky někam posunulo, například mu bylo sděleno obvinění, pověřené orgány odmítají říct. Státní zastupitelství uvalilo informační embargo na vyšetřování poslance KSČM Josefa Vondrušky. Nechce, aby věc kdokoli z venku ovlivňoval.

 

Právě se děje

Další zprávy