Listopad 1989: Schůzka s generálem zastavila tanky

tsc
14. 11. 2007 9:30
Použití armády k potlačení "kontrarevoluce" v listopadu 1989  zabránila zřejmě schůzka jednoho z vůdců Občanského fóra Michaela Kocába, Václava Klause a generála Mojmíra Zachariáše.
Mohly proti nim vyjet  tanky?
Mohly proti nim vyjet tanky? | Foto: Rostislav Orság

Praha - Použití armády k potlačení "kontrarevoluce" v listopadu 1989  zabránila zřejmě schůzka jednoho z vůdců Občanského fóra Michaela Kocába, Václava Klause a generála Mojmíra Zachariáše. Informovala o tom MF Dnes.

Mezi zastánce tvrdé akce, kteří byli pro použití armády, patřili například tehdejší ministr obrany Milán Václavík nebo tajemník Vasil Bil´ak. Schůzka, která proběhla 27. listopadu  mezi Kocábem, Klausem a Zachariášem však údajně této hrozbě zamezila.

"Ta schůzka byla zcela zásadní. Šlo sice o komunistického generála, ale přesvědčil nás, že i v případě, když dostane rozkaz, armáda zůstane v kasárnách," řekl pro MF Dnes Kocáb.

Právě Zachariáš, velitel Západního vojenského okruhu, a nikoliv ministr obrany, přímo velel bojovým jednotkám. Generál prý denně telefonoval nadřízeným, jak má jako velitel vojsk Čech a Moravy postupovat, ale dostával vyhýbavou odpověď: "Dělej, jak myslíš."

Večer jej ale podle MF Dnes navštěvovali lidé z kontrarozvědky a vyzývali ho, aby jednotky vyrazily podpořit ministra obrany Václavíka, jehož pozice byla čím dál nejistější.  Kocáb s Klausem Zachariášovi slíbili, že se proti vojákům nic nechystá.

Poté, co Zachariáš odmítl poslat do ulic armádu, se prý vzápětí Kocábovi ozval šéf generálního štábu Miroslav Vacek a domluvil se na jednání mezi vedením armády a Občanským fórem.

Další články:

 

CVVM: Podle třetiny lidí lze těžko říct, zda je po roce 1989 lépe

 

Pojďte s našimi fotografy na Národní!

 

 

Právě se děje

Další zprávy